Nyhed
04. apr. 2012 | 10:26

De første bud på årets Cannes-film

Foto | The Weinstein Co.
Killing Them Softly

Den ansete engelske avis The Guardian gætter på, hvilke instruktører der får film udtaget til filmfestival i Cannes.

Af Mikkel Kofod og Claus Christensen

Hvert år ved denne tid er det en yndet foreteelse blandt cineaster at gætte på, hvilke film der skal dyste om Guldpalmen ved verdens mest prestigefulde filmfestival i Cannes.

Den engelske avis The Guardian har skudt sæsonen i gang med sin liste over 25 instruktører, der kunne tænkes at få en invitation til den franske riviera.

Den eneste sikre film på plakaten er indtil videre Wes Andersons Moonrise Kingdom, som er blevet udvalgt til at åbne festivalen. Filmen deltager dog ikke i kampen Guldpalmen.

Tvivlsom Bier-udtagelse
Som eneste kvinde på listen optræder Susanne Bier. Hun vandt både en Golden Globe og en Oscar for dramaet Hævnen fra 2010, men med hendes nyeste film Den skaldede frisør, der har Pierce Brosnan i hovedrollen, har hun kastet sig over komediegenren.

Det virker dog tvivlsomt, om The Guardian får ret i sit gæt.

Den skaldede frisørs profil passer bedre til festivalen i Venedig, der i de senere år har profileret sig på at tildele kunstnerisk orienterede mainstreaminstruktører som Sofia Coppola og Darren Aronofsky Den Gyldne Løve. Bier har aldrig tidligere deltaget med en film i Cannes, og festivalledelsen er ikke kendt for at foretrække komedier med tidligere 007’ere i hovedrollen.

Gensyn med vennerne
Til gengæld er ledelsen kendt for at være trofast mod deres yndlinge.

Park Chan-wook brød igennem på netop Cannes i 2004, da Oldboy fik juryens Grand Prix, festivalens andenpræmie. Hans nye engelsksprogede Stoker, der skulle være en Hitchcock-lignende thriller a la Shadow of a Doubt, ligner et sikkert kort, mener The Guardian.

Som en anden af favoritterne til at få en invitation til hovedkonkurrencen nævner avisen den 71-årige iraner Abbas Kiarostami.

Han har fire gange tidligere deltaget i hovedkonkurrencen og vandt i 1997 Guldpalmen for bedste film for Smagen af kirsebær. Hans kommende Like Someone in Love foregår i Japan og handler om en ung studerende, der arbejder som prostitueret og har sin professor som kunde.

Masser af æstetiseret vold
Killing Them Softly (billedet) er af avisen udset til at være dette års Drive. En cool gangster-thriller fra Hollywood med en stor stjerne i hovedrollen, i dette tilfælde Brad Pitt, og masser af æstetiseret vold.

Filmen er instrueret af Andrew Dominik, der tidligere har lavet Mordet på Henry Ford af kujonen Jesse James.

Hong Kong-instruktøren Wong Kar-wai ser også ud til at præsentere vold i raffinerede billeder, hvis han møder op i Sydfrankrig, som The Guardian gætter på. Hans The Grandmasters er en biopic om Bruce Lees legendariske læremester Yip Man, der spilles af den kinesiske stjerne Tony Leung.

Også brasilianske Walter Salles har lavet en film baseret på biografisk materiale. The Guardian vurderer, at On the Road, der er en filmatisering af Jack Kerouacs stærkt selvbiografiske beat-klassiker af samme navn, er blandt de største favoritter til at blive udtaget.

Tre tidligere vindere
Endelig har avisen et godt øje til tre af de seneste fem års Guldpalme-vindere.

Rumænske Cristian Mungiu er tilbage med sin første spillefilm siden aborthistorien fra Ceaucescus regime 4 måneder, 3, uger, 2 dage, der blev udgivet med Ekko #48 og vandt Guldpalmen i 2007. I Beyond the Hills forsøger en kvinde at overtale sin veninde til at forlade et kloster, men ender selv i fare for at blive udsat for eksorcisme.

I 2009 var Isabelle Huppert formand for Cannes-juryen, som tildelte østrigske Michael Haneke Guldpalmen for Det hvide bånd.

I Hanekes Amour spiller hun datteren, der sammen med sin far må kæmpe med følgerne af morens slagtilfælde. Hvis filmen bliver færdig i tide, kommer den helt sikkert med, vurderer The Guardian.

Og så ser avisen det som en mulighed, at Terrence Malick deltager med en film for andet år i træk. Den myteomgærdede instruktør har blot har lavet fire film de seneste 33 år, og vandt sidste år Guldpalmen for The Tree of Life. Det vil nærmest være en sensationel acceleration i hans produktivitet, hvis det viser sig at være sandt, at han deltager med sin kommende film, der endnu ikke har en titel.

Cannes Film Festival løber af stablen 16. - 27. maj.

Kommentarer

The Guardian bud på Cannes-film 2012

Moonrise Kingdom, Wes Anderson, USA (åbningsfilm)
Like Someone in Love, Abbas Kiarostami, Iran
Killing Them Softly, Andrew Dominik, USA
The Wettest County, John Hillcoat, Australien
Stoker, Park Chan-wook, Sydkorea
The Angel’s Share, Ken Loach, England
Post Tenbras Lux, Carlos Reygadas, Mexico
Cosmopolis, David Cronenberg, Canada
The Place Beyond the Pines, Derek Cianfrance, USA
Vous N’Avez Encore Rien, Alain Resnais, Frankrig
Den skaldede frisør, Susanne Bier, Danmark
Uden titel, Terrence Malick, USA
To Rome With Love, Woody Allen, USA
Dans la Maison, Francois Ozon, Frankrig
Holy Motors, Leos Carax, Frankrig
The Grandmasters, Wong Kar-wai, Hong Kong
Big House, Matteo Garrone, Italien
Sightseers , Ben Wheatley, England
Rust and Bone, Jacques Audiard, Frankrig
Amour, Michael Haneke, Østrig
The We and the I, Michel Gondry, Frankrig
The Master, Paul Thomas Anderson, USA
Beyond the Hills, Cristian Mungiu, Rumænien
Low Life, James Gray, USA
On the Road, Walter Salles, Brasilien

© Filmmagasinet Ekko