Nyhed
31. jan. 2014 | 16:33

De mest læste artikler i 2013

Foto | Martin Dam
I Malmros’ Sorg og glæde spiller Jacob Cedergren og Helle Fagralid ægteparret, der må tackle en af de værtstænkelige situationer, da konen i en psykose slår deres spædbarn ihjel.

Nils Malmros Sorg og glæde optager fire ud af ti pladser på listen over årets mest besøgte på Ekkos hjemmeside. Rifbjergs kritiske anmeldelse snupper førstepladsen. Se top 10!

Af Jeppe Mørch

Ethvert medie med respekt for sig selv bragte ved årsskiftet en liste over de mest læste net-artikler fra 2013.

Nu har Ekko endelig gravet statistikken op for vores hjemmeside, forhåbentlig bedre sent end aldrig.

Hvad trykkede flest brugere sig så ind på i fjor?

Malmros over det hele
I sommer kunne Ekko afsløre, at Nils Malmros’ nye film ville handle om en mor, der i psykisk ubalance dræber sit eget spædbarn.

Det var Medierådet for Børn og Unge, som havde lagt en handlingsbeskrivelse ud på deres hjemmeside. Og interessen for filmen blev ikke mindre, da Malmros over for Ekko afslørede, at filmen var baseret på hans egen families tragedie.

Filmhistorien kender næppe et lignende tilfælde, hvor en instruktør laver en spillefilm om en så voldsom hændelse i sit voksne liv.

Nyheden om Sorg og glæde indtager en syvende plads på vores liste.

I juli præsenterede vi Sorg og glæde som ”Ugens trailer”, og det blev årets fjerde mest besøgte.

Rifbjerg mod Braad
I november havde filmen så endelig premiere, og den blev modtaget med fem stjerner hos Politiken, Berlingske og B.T.

Men i Ekko var Klaus Rifbjerg mere kritisk i den anmeldelse, der endte med at blive den mest læste artikel overhovedet i 2013.

Rifbjerg påstod, at man blev både ”deprimeret og uforløst af at se Sorg og glæde”.

En betragtning ikke alle var enig i.

Filminstruktøren Christian Braad Thomsen kaldte anmeldelse ”mageløst vås” og erklærede Rifbjergs dage som betydningsfuld filmkritiker for talte. Den udmelding gjorde Braads debatartikel til årets tredje mest læste.

Cannes og lort
På andenpladsen, klemt indimellem Malmros, ligger Stjernebarometeret fra årets Cannes festival, hvor ni af landets førende kritikere gav stjerner til filmene, efterhånden som de blev vist.

Her er det værd at bemærke, at Kim Skotte, Søren Høy, Per Juul Carlsen og Ekkos egen Claus Christensen ramte rigtigt ved at udråbe Adèles liv – kapitel 1 & 2 til favorit.

På Cannes præsenteres det ypperligste inden for filmkunsten. På sjettepladsen finder vi det modsatte.

I sommer havde komedien Player, med Casper Christensen og Rasmus Bjerg i hovedrollerne, premiere i de danske biografer.

Ekko satte chefredaktøren til at anmelde Thomas Villum Jensens film. Og han kvitterede med én stjerne og et ”tak for lort!”

Debat om Filmskolen
2013 blev også året, hvor Filmskolen fik en ny rektor. Vinca Wiedemann blev valgt til at efterfølge Poul Nesgaard, der havde siddet på posten i 21 år.

Ekko fulgte udvælgelsesprocessen tæt og bragte flere artikler om skolens tilstand. Særligt én skabte stor debat om rektorposten, da det fra nogle elevers side blev hævdet, at skolen havde brug for en ny og visionær leder.

Artiklen affødte heftig debat, og det har unægtelig været med til at sikre artiklen en femteplads på vores liste.

En anden populær artikel var nyheden om, at Ekko i #63 udgav dvd’en Directors to Watch, hvor vi sammen med tre andre nordiske filmmagasiner udråbte Nordens største talenter.

Mon ikke, at der er mange håbefulde aspiranter, som har klikket sig ind på den artikel?

Oldies but goodies
På vores liste findes kun artikler, der er udgivet i 2013. Men faktisk viser det sig, at mange af de mest populære artikler på hjemmesiden er undervisningsmateriale, der er flere år gammelt.

Særligt materialitet til kortfilmen Valgaften finder brugerne ofte frem til, hvilket bevidner om, at Ekko stadig ofte bliver brugt i undervisningen på skoler og gymnasier.

En anden ældre populær artikel er Smil gennem tårer, hvor vi portrætterer den folkekære komiker, Dirch Passer.

Mest læste Shortlist-artikel
Et af Ekkos store fokuspunkter i fjor var etableringen af Danmarks første og eneste kortfilmhitliste, Ekko Shortlist.

Shortlist er på rekordtid blevet utrolig populær, og de enkelte film har skaffet hjemmesiden mange views.

Vi har dog valgt at udelade Shortlist-filmene fra listen. Af de over 93 artikler om Shortlist, som vi skrev i 2013, blev den mest populære interviewet med stortalentet Thomas Daneskov (Ud, spring over, ind) – som dog endte lige uden for top 10.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko