Nyhed
18. nov. 2013 | 23:28 - Opdateret 19. nov. 2013 | 11:03

Her er fremtidens filmskabere!

Foto | Marte Vold
En flok børn finder et dødt marsvin i vandkanten i Camilla Figenschous To Open, To See. Det ender blodigt.

Fire filmmagasiner har udvalgt nogle af de mest lysende talenter i Norden til en helt ny dvd, som udgives med det nye Ekko og får ros af The Hollywood Reporter-kritiker.

Af Jacob Ludvigsen

Nordisk film og tv er rundt omkring i verden blevet et hædersmærke i sig selv. Men fornyelse er alfa og omega – og hvem er egentlig den generation, der skal bære faklen videre?

Fire nordiske filmmagasiner er gået sammen om at udpege nogle af de mest bemærkelsesværdige filmtalenter i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island.

Det er blevet til dvd’en Directors to Watch – 10 Short Films by Nordic Talents, som er den første af sin slags og i Danmark netop er udkommet med det helt nye nummer af Ekko.

To en halv dansker har klaret sig gennem nåleøjet. Marie Grahtø Sørensen er udtaget med sin magisk-realistiske Daimi, og det samme er Aske Bang med transvestitdramaet Ladyboy. Begge film har tidligere gjort sig flot bemærket på top 10 på Ekko Shortlist.

Derudover står islandske Hlynur Pálmason, hvis sanselige barndomsskildring A Day or Two er udtaget, også med et ben i den danske lejr, da han netop er udklækket fra Den Danske Filmskole.

En berusende oplevelse
I samme Ekko, som dvd #27 udgives med, har Leslie Felperin skrevet med et essay om de ti film. Hun er til daglig anmelder for The Hollywood Reporter, men er også fast kritiker for Ekko.

Og selvom hun normalt er skeptisk over for kortfilmformatet, er hun begejstret for udvalget på Directors to Watch.

”At se en bunke virkelig gode kortfilm som dem, der følger med dette nummer af Ekko, kan være en berusende oplevelse,” skriver hun.

”Disse ti film spænder over en bred palet af stilarter, stemninger og nuancer, og de er et enestående bevis på både bredden og dybden i den talentmasse, der er i Norden i dag.”

Ekstremt dristig
Leslie Felperin er ikke mindst begejstret for et af de danske bidrag, Marie Grahtø Sørensens Daimi.

”Særligt Daimi fik jeg ind under huden på den mest smertefulde, men dog opløftende måde,” skriver The Hollywood Reporter-kritikeren og tilføjer: ”Filmens kropslige skildring af hovedpersonens univers er ekstremt dristig.”

Alle instruktørerne, der er udvalgt til Directors to Watch – 10 Short Films by Nordic Talents, har fremtiden for sig, og kun få af dem har endnu lavet deres første spillefilm.

Én af undtagelserne er svenske Gabriela Pichler, der sidste år slog igennem med den stærke underklassefortælling Spise sove dø, og hvis kortfilm Scratches er med i udvalget.

Hun får svensk følgeskab af Gustav Danielsson, der med Animals I Killed Last Summer retter et satirisk blik på vores dobbeltmoralske forhold til drab af dyr. Danielsson var fotograf på Roy Anderssons Du levende.

På vej mod spillefilm
En del af de andre instruktører har markeret sig så stærkt med deres kortfilm, at de nu er tæt på spillefilmdebuten – som norske Izer Aliu, hvis To Guard a Mountain som den eneste film på dvd’en er optaget uden for Norden (Makedonien).

Tilsammen spænder de to håndfulde film fra humoristisk realisme (som norske Premature, optaget i én indstilling) til originale eksperimenter (som finske Emergency Calls, sat sammen af autentiske nødopkald fra eksempelvis Estonias forlis).

Og Leslie Felperin bemærker, at en række af filmene har børn i hovedrollerne.

”Det kan være noget i tidsånden, der inspirerer mange filmskabere verden over til at lave historier om sårbare børn. Måske hænger det sammen med, at børnemishandling og omsorgssvigt er blevet mere synligt i medierne – emner, der praktisk talt var tabu for en generation siden,” skriver hun.

Læs interviews med talenterne
Directors to Watch – 10 Short Films by Nordic Talents er den fjerde nordiske dvd, som Ekko i Danmark, Flm i Sverige, Rushprint i Norge og Episodi i Finland har stået bag. 

Tidligere har magasinerne udgivet Nordic Reality, Funny Films of the North og Nordic Short Films, hvor instruktører som Lars von Trier, Roy Andersson, Aki Kaurismäki og Joachim Trier har været repræsenteret. 

Læs med de kommende uger, når vi her på siden bringer interviews med alle instruktørtalenterne fra den nye nordiske dvd.

Directors to Watch: 10 Short Films by Nordic Talents

A Day or Two, Hlynur Pálmason, Island/Danmark
Animals I Killed Last Summer, Gustav Danielsson, Sverige
Daimi, Marie Grahtø Sørensen, Danmark
Emergency Calls, Hannes Vartainen & Pekka Veikkolainen, Finland
Ladyboy, Aske Bang, Danmark
Premature, Gunhild Enger, Norge
Scratches, Gabriela Pichler, Sverige
Sirocco, Mikko Kuparinen, Finland
To Guard a Mountain, Izer Aliu, Norge
To Open, To See, Camilla Figenschou, Norge

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko