Interview
17. maj 2016 | 09:15

Den kommende Bond?

Foto | Jaap Buitendijk
Damien Lewis spiller den plagede efterretningsagent Hector, der stivnakket forsøger at bekæmpe den russiske mafias infiltrering i Susanna Whites Our Kind of Traitor.

Damian Lewis spiller britisk efterretningsagent i Our Kind of Traitor. Det har endnu engang sat Bond-rygterne i gang, men egentlig fokuserer skuespilleren mere på rigdom og ulighed.

Af Casper Hindse

Det er ikke usædvanligt, at Damian Lewis går på bar – men det er ofte ikke for at blive fuld.

For den feterede britiske skuespiller, der gjorde opmærksom på sit store talent i soldaterserien Kammerater i krig og bragede igennem i efterretningssuccesen Homeland, går nemlig mest ud, når han skal aflure tricks. 

Her er barer helt fænomenale. Og det er der en særlig grund til.

”De fleste smider hæmningerne, når de er på bar. Skuldrene falder ned, og glassene bliver hævet,” siger skuespilleren med tyk britisk accent, da vi møder ham på Corinthia Hotel i Londons bykerne.

”Og når jeg siger ’de fleste’, så mener jeg virkelig de … fleste,” smiler Lewis og begynder at forklare om sine forberedelser til spion-thrilleren Our Kind of Traitor.

Hemmelig forberedelse
”Jeg sad i dagevis på en bar, som jeg var blevet anbefalet på grund af dens klientel,” siger skuespilleren.

Hans rolle Hector er i Our Kind of Traitor en plaget britisk efterretningsagent, der ikke skyr nogen midler for at få succes med at nedslagte den russiske mafias infiltrering i England. 

”Hector er ikke nogen venligtsindet karakter. Langt fra. Han er, som følelseskolde mennesker er flest, og samtidig kommer han fra en baggrund, hvor man ikke siger tingene ligeud, men bare udstikker ordrer. Det var derfor, at jeg ledte efter en speciel bar,” siger Lewis og smiler næsten lige så lumsk, som Hector konstant gør i Our Kind of Traitor.

Skuespilleren vil ikke afsløre, hvilken bar det var, han fandt frem til, for den er nemlig ”lige så hemmelig som efterretningsoplysninger”. Men han vil gerne forklare, hvad det var for nogle mennesker, han sad og betragtede fra sit hjørne af lokalet.

”Det var forretningsfolk, der gerne ville stige i graderne hurtigere end normalt. Mennesker, der drikker med et formål. Skuldrene var afslappede, men højspændte på samme tid. De kom ikke for at hygge sig. De ville skabe sig en karriere, når de havde fri. Succesmennesker kunne man kalde dem.”

James Bond
Det er selvfølgelig sjovt at høre om, hvordan en rolle er blevet til – især når den har involveret gastroværtshusbesøg af flere omgange – og Hector-karakteren er da også så stivnakket i sin kamp for ”retfærdighed” i Our Kind of Traitor, at han kun kan være brite. 

Men, men, men … Hector er jo også ansat af den britiske stat, og han er ikke mindst agent.

Det leder selvfølgelig tankerne over på en anden agent. Nemlig 007. En mand, som Damian Lewis er favorit hos bookmakerne til at skulle spille, når Daniel Craig træder ned fra Bond-tronen. 

Og hvad siger skuespilleren mon så til det?

”Det siger jeg ikke rigtigt noget til. Jeg er da klar over, at James Bond findes, men jeg kan egentlig bedre lide John Le Carrés agenter, og derfor er Our Kind of Traitor også så interessant,” siger Damian Lewis. Igen kommer det lumske smil frem.

Du taler udenom, ik’?

”Nej, nej, jeg taler om John Le Carré.” Det lumske smil breder sig endnu mere ud. 

Du vil ikke tale om James Bond og muligheden for, at du kommer til at spille ham?

”Ved du hvad, når man er barn og bliver spurgt, om man vil være James Bond, så siger man ja – og så går man ud og leger, at man er ham. Når man er voksen og den mulighed måske byder sig, så skal man virkelig tænke sig om, for man vil jo helst ikke ødelægge én af sine helte fra barndommen.”

Det lyder, som om du er blevet tilbud rollen, men vi ved jo endnu ikke om Daniel Craig tager en tørn mere …

”Daniel er fantastisk som Bond.”

Usund fornuft
En ting, der til gengæld interesserer Damian Lewis i afsindig grad, er penges magt. Det taler han faktisk meget gerne om. 

Skuespilleren har gang på gang gjort opmærksom på verdens ulige fordeling, ligesom han med Hector i Our Kind of Traitor også spiller en rolle, der virker vred på den absolut rigeste del af både den britiske overklasse og ikke mindst den russiske mafia. 

I forlængelse af det hitter Lewis for tiden med serien Billions.

Her spiller han hedgefond-kongen og mangemilliardæren Bobby ”Axe” Axelrod, der selv har bygget sit imperium op – ved aldrig at holde skuldrene ned og arbejde benhårdt.

”Det er afgørende at være opmærksom på, hvordan økonomien skaber både samfund og mennesker. På den måde kan vi forstå, hvad det er for nogle år, vi har været igennem siden finanskrisens udbrud,” siger Damian Lewis.

”Jeg ved, at det er underholdning, når man laver et spil imellem Paul Giamatti og mig og skærer fortællingen så skarpt: Giamatti er rig og veluddannet, mens jeg er fremadstormende og nyrig. Men jeg synes samtidig, at serien virkelig sætter fokus på et afgørende aspekt i vores tid: usund fornuft.”

Hvad mener du med det?

”At de mennesker, der virkelig har muligheden for at ændre verden, fordi de har råd til det, mangler simpelthen en normal fornuft. De vil maksimere deres egen levestandard i stedet for at gøre noget for andre. Det kan man kritisere alle, der er virkelig rige for. De går ikke på kompromis med deres rigdom, men de går gerne på kompromis for at få milliarder af dollars yderligere,” siger Lewis og ser så hårdt på mig:

”Vi kan jo tale om alt muligt med spion-thrillere og agenter, men det afgørende i denne verden er, hvordan vi forvalter vores rigdom.”

Hvad er det så, du kigger efter i en rolle, når du også vælger andre roller end korrumperede milliardærer?

”Det er svært at sige præcist, men rollens pointe er afgørende for mig. Hvis temaet og dialogen ikke vil andet end at underholde, så er jeg ligeglad med rollen, og så siger jeg nej. Hvis jeg kan sætte fokus på overvågning som i Homeland, en verden på kant med sig selv og sin moral som i Our Kind of Traitor og finansielle konger, der sidder på magten som i Billions, så er jeg godt tilfreds.”

Kommentarer

Damian Lewis

Født 1971 i London.

Uddannet ved Royal Shakespeare Company, som anses for at være den fineste teateruddannelse i England.

Havde engelske småroller igennem 1990’erne, inden Steven Spielberg trak ham ind i Kammerater i krig og gjorde ham verdenskendt.

Har både vundet en Emmy og en Golden Globe for sit skuespil i Homeland.

Er gift med den engelske skuespiller Helen McCrory. 

© Filmmagasinet Ekko