Nyhed
16. jan. 2015 | 13:04

Derfor har 9. april ikke premiere 9. april

Foto | Kenneth Nguyen
Man kan godt blive lidt tom i blikket, når man opdager, at filmen 9. april ikke har premiere på 75-årsdagen for Besættelsen.

Et hurtigt kig i forårets filmkalender kan give dybe panderynker. Men det er ikke en trykfejl. Det historiske krigsdrama 9. april har premiere 12. marts!

Af Thomas Borgstrup

Den ligger ellers lige til højrebenet.

Roni Ezras spillefilmdebut 9. april, om begivenhederne på den skæbnesvangre dag i 1940, skal naturligvis have premiere på 75-årsdagen for tyskernes besættelse af Danmark, nemlig torsdag 9. april 2015.

Så hvorfor ligger premieren allerede 12. marts? Hvad har forhindret den mest oplagte premieredato, siden Passion of the Christ fik dansk premiere i ugen inden påske?

Tilbød at bytte premieredato
Det er Idealisten, om det amerikanske bombefly, der i 1968 styrtede ned på Thule-basen i Grønland med fire atombomber ombord, som får premiere på den famøse dato.

Men det er egentlig ikke med instruktøren Christina Rosendahls gode vilje.

”Jeg synes også, det er lidt mystisk, og jeg har faktisk tilbudt Roni, at vi byttede premieredatoer,” fortæller hun med et afvæbnende smil og tilføjer:

”Men det var ikke muligt, fordi 9. april er kommet med i Biografklub Danmark-ordningen.”

Distributørernes valg
Hos Biografklub Danmark – den største filmklub herhjemme – kan de også godt se, at det ville have været oplagt, hvis 9. april havde fået premiere den dag.

Men direktør Jonna Jensen forklarer, at det ikke har været en faktor i programlægningen.

”Vi har kigget i kalenderen og udvalgt en række datoer, som vi mener passer godt til Biografklub Danmark-sæsonen. De datoer har vi så sendt ud til distributørerne, som har fortalt os, hvilke film de kunne tænke sig at få med i Biografklub Danmark og på hvilke datoer.”

Nøje udvalgte datoer
Biografklub Danmark går uden om de store publikumstidspunkter såsom juledag og ugen op til vinterferien eller påsken.

Disse datoer er alt for eftertragtede til, at distributørerne behøver at lokke med rabatordninger. I år er det for eksempel Kenneth Kainz’ længe ventede Skammerens datter-filmatisering, der skyder vinterferien i gang.

I 2015 har Biografklub Danmark udvalgt datoerne 15. januar, 12. marts, 23. april og 18. juni til deres program.

Direktør Jonna Jensen fortæller videre, at Biografklub Danmark efter tilbagemeldingerne lægger programmet ud fra distributørernes ønsker. Hvis der er flere, der ønsker den samme dato, må der vælges mellem de konkurrerende titler. Men de begynder ikke at rykke rundt på filmene.

”Nordisk Film (distributør på 9. april, red.) ønskede, at filmen skulle være med i Biografklub Danmark med premiere 12. marts. Og sådan er det blevet.”

– Har der været nogen forhandling mellem Biografklub Danmark og Nordisk Film om muligheden for at rykke en af jeres datoer til 9. april?

”Nej, det har der ikke,” slår Jonna Jensen fast.

Bedst mulige premieredato
9. april ligger i år i ugen efter påske. Traditionelt er det en stille uge i landets biografer. Børnefamilierne og det brede publikum, som kun tager en håndfuld biografture om året, har fået deres fix i påskeferien, og det er en udfordring at hive dem tilbage ind i mørket allerede ugen efter.

Jan Lehmann, direktør for Nordisk Film Biografdistribution, forklarer baggrunden for beslutningen om at flytte premieredatoen. For den blev flyttet.

”Det var længe planen, at 9. april skulle have premiere 9. april. Men man må kigge på, hvad der er bedst for filmen. Ud fra en økonomisk betragtning var muligheden for at komme med i Biografklub Danmark det bedste for filmen, da vi mener, at det vil optimere billetsalget. At det så betyder, at filmen også kører, når det bliver 9. april, er et ekstra plus,” siger Jan Lehmann.

Men selvom det altså ikke er 9. april, der får premiere på den ikoniske dato, betyder det ikke, at historiens vingesus bliver ignoreret fuldstændigt.

Aftalen mellem Danmark og USA, der dannede grundlaget for oprettelsen af Thule-basen – og dermed historien i Idealisten – blev nemlig underskrevet 9. april 1941.

Trailer: 9. april

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko