Cph Pix
12. mar. 2014 | 21:00

Det skal du se på Pix

Foto | Jean-Marie Dreujou
Alejando Jodorowsky gør comeback efter 23 års fravær med endnu en psykedelisk kunstfilm, The Dance of Reality.

Årets program for filmfestivalen Cph Pix er på gaden. Vi giver et bud på ti film, du ikke må gå glip af – plus en enkelt bonus-overraskelse.

Af Freya Bjørnlund og Andreas Risby

I dag starter nedtællingen til Cph Pix, som løber af stablen 3.-16. april. Festivalens program er på gaden, og papirudgaven vejer godt til.

Vi giver en guided tur gennem festival-junglen og udvælger ti film, som man godt kan begynde at glæde sig til – plus en særlig bonus-oplevelse.

Listen byder på lidt af hvert og noget for de fleste: pensionist-sex, hiphop fra Brøndby, svanesang fra fransk mester, taiwanesisk film-meditation og Anne Louise Hassing i gammel-testamentelig erotica.

Bortset festivalens åbningsfilm styrer vi uden om film, som kan ses i de danske biografer inden længe.


Ækte vare (instr. Fenar Ahmad)

Festivalen åbner med tung bas og hårdtslående rim. Super16-talentet Fenar Ahmad prøver kræfter med sin første spillefilm om en ung rapper fra Brøndby Strand, der drømmer om det store gennembrud. Hovedrollen spilles af rapperen Gilli, som selv stammer fra Vestegnen. Oven på de charmerende bøvede ungdomsportrætter i kortfilmene Megaheavy (kan ses på Ekko Shortlist) og Thorshammer er der gode chancer for, at Ahmad selv står over for sit.


Blind (instr. Eskil Vogt)

Norske Eskil Vogt har været medforfatter på landsmanden Joachim Triers skamroste dramaer Oslo 31. august og Reprise, men kan nu selv skrive instruktør på cvʼet. Blind handler om en ung kvinde, der mister sit syn og dermed evnen til at skelne fantasi fra virkelighed. Det kan lyde som skandinavisk tristesse, men stemningen løftes efter sigende af en legesyg og småpervers humor.


The Dance of Reality (instr. Alejandro Jodorowsky)

Nicolas Winding Refns mentor Alejando Jodorowsky er tilbage på det store lærred efter 23 års fravær. The Dance of Reality beviser, at den 85-årige troldkunstners sprudlende fantasi stadig er intakt. Jodorowsky har udsat sin egen opvækst i en chilensk landsby for en surrealistisk omkalfatring, og resultatet er denne psykedeliske og hjertevarme selvbiografi. Læs vores interview med instruktøren på årets Cannes-festival.


Tom at the Farm (instr. Xavier Dolan)

Det canadiske stortalent Xavier Dolan er i en alder af bare 24 år blevet udtaget til Cannes-festivalen hele tre gange. I den seneste, psykologiske thriller Tom at the Farm spiller han som vanlig selv hovedrollen som en homoseksuel mand, der vil deltage i sin eks-elskers begravelse. Men den afdødes mor kender ikke til sønnens seksualitet, og broren vil gøre alt for, at det forbliver sådan.


Life of Riley (instr. Alain Resnais)

Den franske nybølges intellektuelle mester Alain Resnais døde mindre end en måned efter premieren på sin kunstneriske svanesag Life of Riley. Filmen om en lille trup af amatørdramatikere er en hyldest til livet og skabertrangen. Den blander teater, tegninger og live-action, og Resnais fik en pris på Berlinalen for ”nye, kunstneriske perspektiver”.


The Congress (instr. Ari Folman)

Animation og live-action smeltede sammen til et ondt krigstraume i Ari Folmans Waltz with Bashir. Nu gør den israelske instruktør sin egen blandingskunst efter i fremtids-dystopien The Congress, hvor Hollywood-stjerner som Robin Wright og Harvey Keitel sælger deres krop og identitet i både live-action og animeret form.


Goltzius and the Pelican Company (instr. Peter Greenaway)

Mystificerende Peter Greenaway har placeret Danmarks rødkindede Anne Louise Hassing midt i sin erotiske film om perversiteter i Det Gamle Testamente. Billeddigtet portrætterer en autentisk, hollandsk kunstner fra det 16. århundrede, som illustrerede Biblens fabler med frække kobbersnit – Ekko glæder sig.


Stray Dogs (instr. Tsai Ming-liang)

Den taiwanesiske auteur Tsai Ming-liang vandt juryens specialpris på Venedig-festivalen for Stray Dogs, der starter med en syv minutter lang indstilling: film-meditation for øvede! Ming-liang skruer ned for dialogen og lader billederne fortælle historien om en alkoholisk far, som brødføder sine to børn ved at arbejde som menneskeligt reklameskilt.


Moebius (instr. Kim Ki-duk)

En mor skærer penissen af sin egen søn for at hævne sig på sin utro ægtemand. Den sydkoreanske enfant terrible Kim Ki-duk overgår muligvis sig selv udi billedskønt og brækfremkaldende ultravold i Moebius, som er et møjsommeligt studie af blodige familierelationer, voldtægt og incest. Velbekomme!


Gerontophilia (instr. Bruce LaBruce)

Gerontophilia er betegnelsen for at være seksuelt tiltrukket af den ældre del af befolkningen. Og så er det titlen på denne canadiske indie-film, der handler om en ung fyr med en pigekæreste. Men da han får arbejde på et plejehjem, forelsker han sig igen – i en ældre mand. Filmen kan endda ses i de rette stemningsfulde omgivelser på plejehjemmet De Gamles By og med nedlæg af den 87-årige sexolog, Maria Marcus.


Bonus:

Masterclass: William Friedkin + Nicolas Winding Refn

Cph Pix-programmet byder også på meget andet end film. I en eksklusiv masterclass kan man møde den nyskabende New Hollywood-instruktør William Friedkin (Eksorcisten, The French Connection), som uddeler kunstneriske tips og tricks i samtale med Nicolas Winding Refn.

Læs mere om festivalen på Cph Pix’ hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko