Nyhed
06. jan. 2014 | 16:07

Download nyt materiale fra The Act of Killing

Foto | Joshua Oppenheimer
Mordere rekonstruerer deres mord i bedste Hollywood-stil i The Act of Killing.

Det danske Oscar-håb The Act of Killing følger i fodsporene på Lady Gaga og Madonna og udgiver gratis ekstramateriale på onlineplatform.

Af Freya Bjørnlund

16. januar bliver det afgjort, om den dansk-producerede dokumentar The Act of Killing får sin forventede Oscar-nominering. Indtil da kan instruktør Joshua Oppenheimer få tiden til at gå med at høste roser og priser.

Senest blev filmen kåret som årets dokumentar af det amerikanske National Society of Film Critics.

Og mens alles øjne er rettet mod den kontroversielle dokumentarfilm, har bagmændene valgt at offentliggøre omfattende ekstramateriale – ganske gratis.

En director’s cut-version blev for nylig sat til salg på Itunes. Samtidig blev en omfattende bunke eksklusivt ekstramateriale offentliggjort på den kreative onlineplatform BitTorrent Bundle.

Frygt for censur
På BitTorrent Bundle kan kunstnere uploade indhold direkte til brugerne, og det har megastjerner som Lady Gaga og Madonna benyttet sig af. Platformen blev oprettet som et initiativ for ytringsfrihed og kreativitet uden censur.

Distributøren af The Act of Killing valgte blandt andet BitTorrent Bundle for at undgå censur.

The Act of Killing har et vigtigt budskab. Vores mål er at nå så mange mennesker som muligt – for at bevare denne film som en dokumentar, og som et bevis på, hvad der skete i Indonesien,” siger distributør Evan Husney fra Drafthouse Films til Indiewire og fortsætter:

”BitTorrent Bundle giver os mulighed for at nå ud til et globalt publikum på mere end 170 millioner mennesker, og for at sikre, at filmens budskab trænger ud over internettets censur og firewalls.”

Ikonerne Herzog og Morris
Angsten for censur er ikke ubegrundet. Dokumentaren er så politisk sprængfarlig, at den indonesiske del af filmholdet optræder anonymt af frygt for deres egen sikkerhed.

Filmen undersøger den indonesiske folkemassakre på Sumatra i 1960’erne ved at konfrontere fortidens bødler med deres umenneskelige handlinger. Lederne af dødspatruljen er stolte af deres makabre mord, lige indtil Joshua Oppenheimer beder dem om at genopføre voldshandlingerne som en Hollywood-film.

Ekstramaterialet omfatter interviews med Joshua Oppenheimer samt dokumentar-ikonerne Werner Herzog og Errol Morris, som er med-producere på filmen. Derudover beskriver materialet, hvilken effekt The Act of Killing har haft på det indonesiske samfund.

Anonym instruktør giver lyd
I forbindelse med udgivelsen har en stum stemme bag dokumentaren pludselig givet lyd fra sig.

"Kollektiv blindhed er den pris, som vores land betaler. Diktaturets sande arv er, at det udsletter vores evne til at forestille os et alternativ,” skriver filmens anonyme indonesiske medinstruktør ifølge Indiewire i et statement.

”Målet med at dele denne Bundle med 170 millioner mennesker verden rundt i et partnerskab med Drafthouse, er at sikre os, at vi husker. At garantere Indonesiens og vores egen evne til at forestille os et alternativ,” fortsætter vedkommende.

Se ekstramaterialet fra The Act of KillingBitTorrent Bundle.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko