Nyhed
25. nov. 2017 | 21:44

Politi: Nikolines video overtræder ikke loven

Foto | Mathias Tegtmeier
I musikvideoen Flertallet er dumme finder rapperen Nikoline en AK-47 frem og skyder på billeder af landets mest magtfulde politikere. Det er ikke ulovligt, har politiet nu bekendtgjort.

Der er intet ulovligt ved Nikolines musikvideo Flertallet er dumme, siger Københavns Politi. Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti overvejer at gå til Justitsministeriet.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

”Hun opfordrer til vold og mord. Det må man ikke ifølge Grundloven og Straffeloven.”

Sådan sagde Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti for rullende kameraer, da DR Søndag viste ham rapperen Nikolines musikvideo Flertallet er dumme, som ligger på All Time Shortlist.

I videoen holder Nikoline danske politikere ansvarlig for en række finansskandaler. Og hun skyder på billeder af politikere som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Det tog Ahrendtsen voldsomt anstød af, men han ville ikke selv anmelde videoen til politiet. Det gjorde en unavngiven borger til gengæld. 

Behandlingen trak imidlertid ud, men efter at Filmmagasinet Ekko forleden klagede over den lange behandlingstid, har Københavns Politi nu taget stilling.

”Der er truffet afgørelse efter reglerne i Retsplejelovens § 749 Stk. 2, hvor der står, at hvis der ikke er noget grundlag for at fortsætte efterforskningen, skal man ikke gøre det,” siger Jesper Lauenborg Bangsgaard, vicepolitiinspektør ved Københavns Politis kommunikationssektion, til Ekko.

Rapmusik har andre grænser
Jesper Lauenborg Bangsgaard oplyser, at det er afdelingen for personfarlig kriminalitet, som har set nærmere på videoen.

”Vi har ikke nogen rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart,” siger han.

– Så I mener ikke, at videoen opfordrer til vold og mord?

”Nej, det gør vi ikke. Vi har valgt at lade der være vide grænser for rapmusikken, der har en anden måde at udtrykke sig på. Det gælder i høj grad her.”

– Det er altså fuldt lovligt at se musikvideoen og vise den offentligt, som vi gør på Ekko Shortlist?

”Ja, det er vores vurdering.”

Tørrer sagen af
Det er en vurdering, som stemmer overens med mediejuristen Asger Thylstrups syn på musikvideoen.

”Jeg kan slet ikke se, at det skulle være en opfordring til drab. Det er jo billeder, der bliver skudt på, ikke rigtige mennesker,” sagde Asger Thylstrup til Ekko for en måned siden.

Juristens vurdering gjorde dog ikke det store indtryk på Alex Ahrendtsen, der har fastholdt, at det i sidste instans er politiets afgørelse. Han er dog langt fra begejstret, da Ekko ringer og fremlægger politiets afgørelse.

”Jeg tror ikke, at de har gidet, og så har de fundet en paragraf at tørre det af på,” siger politikeren fra Dansk Folkeparti.

– Så politiet har ikke gjort deres arbejde ordentligt?

”Jo, det har de, men vi ved alle sammen, at politiets ressourcer er få, og så går de ind og prioriterer benhårdt. Det har de gjort her under henvisning til Retsplejeloven.”

– Du kaldte musikvideoen åbenlyst ulovlig, men det er politiet ikke enig i?

”Nej, og det må jeg jo bare tage til efterretning. Men jeg er sikker på, at politiet havde reageret anderledes, hvis det havde været en islamisk gruppe, der havde lagt noget tilsvarende op. Men fordi det er en kunstner, dækker man sig ind under kunstnerisk frihed og gør ikke mere ved det.”

En gråzone
Alex Ahrendtsen har sammenlignet Nikoline med den norske massemorder Anders Breivik og også krævet, at hun skulle betale en kunststøtte tilbage. Det blev dog afvist af kulturminister Mette Bock.

– Du har nu lidt nederlag. Har sagen lært dig at fare med lempe i sager, der drejer sig om kunstnerisk ytringsfrihed?

”Nej, hvorfor det? Vi har et retssamfund i Danmark, hvor man kan få tingene afprøvet. Det eneste, jeg ville kunne gøre nu, er at spørge justitsministeren, hvordan han vurderer sagen i henhold til Straffeloven.”

– Så du agter alligevel ikke at give politiet det sidste ord?

”Politiet har brugt deres jurister, som af den ene eller anden årsag har vurderet, at det ikke er ulovligt. De ser på deres ressourcer, og hvis der bare er lidt gråzone, lader de den ligge. Så jeg kan kun spørge Justitsministeriet, om man her er enig i politiets vurdering. Det overvejer jeg at gøre.”

Musikvideo: Flertallet er dumme

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang ligger på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Kulturminister Mette Bock har kaldt videoen ”chokerende og frastødende”.

Politiet har efterforsket sagen og vurderer, at musikvideoen ikke er ulovlig.

Se Flertallet er dumme på All Time Shortlist.

© Filmmagasinet Ekko