Nyhed
09. nov. 2017 | 15:46 - Opdateret 09. nov. 2017 | 18:29

Politianmeldt musikvideo på Ekko Shortlist

Foto | Mathias Tegtmeier
Rapperen Nikoline skyder på billeder af en lang række politikere i Flertallet er dumme, deriblandt finansminister Kristian Jensen fra Venstre.

Politiet undersøger Nikolines politiske musikvideo Flertallet er dumme, efter at en borger har anmeldt den.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

”Lad os lave Islamisk Stat-testen: Hvis de havde lavet sådan en video, hvad tror du så reaktionen havde været? Tror du så ikke, at hele Danmark havde været på den anden side? Men fordi en eller anden perifer kunstner kalder det kunst, rynker ingen på næsen.”

Sådan sagde kulturordrer Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti til Ekko om rapperen Nikolines musikvideo Flertallet er dumme.

I hans øjne er der ingen symbolik at spore, når hun med pistol og riffel skyder på billeder af en lang af de mest indflydelsesrige politikere, der ifølge Nikoline har ansvaret for SKAT’s EFI-skandale, salget af DONG og økonomisk hjælp til banker, der hvidvasker penge for deres kunder:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), finansminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K), skatteminister Karsten Lauritzen (V), ordfører Joachim B. Olsen (LA), Holger K. Nielsen (SF), Morten Messerschmidt (DF) og de tidligere statsministre Helle Thorning-Schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen (V) samt finansminister Bjarne Corydon (S).

Herudover agerer to erhvervsmænd ufrivilligt skydeskiver: Henrik Poulsen, der som topchef for DONG gav en ti millioners opgave til sin gamle arbejdsplads, McKinsey & Co, og Lars Seier Christensen, der med sin lobbyisme og pengedonationer til Liberal Alliance ifølge Nikoline er med til at underminere demokratiet.

Skriftlig anmeldelse
Alex Ahrendtsen opfatter videoen som en direkte opfordring til drab på politikere, og dermed er den ulovlig. Politikeren vil dog ikke selv anmelde musikvideoen til politiet, men det har en borger til gengæld gjort.

”Vi har modtaget en skriftlig anmeldelse. Men der er ikke ført et navn til protokol. Det skyldes typisk, at anmelderen ikke har nogen legitim interesse i sagen,” fortæller Jesper Lauenborg Bangsgaard, vicepolitiinspektør ved Københavns Politis kommunikationssektion.

”Det vil sige, at det ikke er vedkommende selv, der er blevet truet, og vi har ikke nogen overordnet grund til at skulle afhøre vedkommende om selve sagen. Men vi har registreret, at en borger synes, at det er en ubehagelig video,” siger Bangsgaard.

”Smagløst og uanstændigt”
Efter frigivelsen af billedpornografien i 1969 har det været småt med sager i Danmark, hvor kunstneriske værker er blevet forbudt.

Poul Martinsens DR-dokumentar Det hemmelige Danmark fra 1975 blev aldrig vist, fordi den skulle afsløre nogle af Frimurerlogens hemmelige optagelsesritualer. De blev i dokumentaren vist gennem rekonstruktion, men Frimurerordenen fik nedlagt fogedforbud.

I nyere tid skabte Morten Hartz Kaplers’ mockumentary AFR fra 2007 debat på grund af sammenblandingen af virkelighed og fiktion. I filmen bliver daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, der fremstilles som homoseksuel med et citat af Pia Kjærsgaard, myrdet.

Pia Kjærsgaard fra Dansk Folkeparti skrev dengang:

”Det er i sig selv langt, langt ude at lave en film om mordet på en siddende, levende statsminister! I mine øjne direkte smagløst og uanstændigt. Det her er jo en ikke en satiretegning af en gammel ørkenkriger med en bombe i hatten. Det er spinderier om mordet på en nulevende statsminister. Og når andre ikke rigtigt vil sige det, vil jeg godt: Sådan noget juks burde slet ikke være lavet. Punktum.”

AFR blev dog vist både på festivaler og i danske biografer. Til gengæld blev den aldrig vist på DR eller TV 2.

Juridisk vurdering
Alex Ahrendtsen startede sagen om Flertallet er dumme, da han spurgte kulturudvalget, om Nikoline havde modtaget offentlig støtte til musikvideoen fra Statens Kunstfond.

Det fik kulturminister Mette Bock ind i sagen, som i sit svar på Ahrendtsens spørgsmål tog kraftigt afstand fra videoen. ”Personligt finder jeg videoen chokerende og frastødende både moralsk og etisk,” sagde kulturministeren.

Ingen af de to politikere optræder dog i musikvideoen.

Jesper Lauenborg Bangsgaard fra Københavns Politi oplyser over for Ekko, at musikvideoen er ved at blive undersøgt.

”Når vi modtager en anmeldelse, går vi ind af egen drift for at se, om der er noget at komme efter eller ej. Det er dér, sagen ligger lige nu – til det, der hedder juridisk vurdering,” forklarer Jesper Lauenborg Bangsgaard.

I sådanne sager er det dog normalt først, når en person med direkte tilknytning til sagen foretager en anmeldelse, at politiet for alvor behandler klagen. Med Flertallet er dumme skulle det være de afbildede politikere eller folk, som har medvirket til tilblivelsen og føler sig misledt.

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang er af redaktionen udvalgt som bobler på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Kulturminister Mette Bock har kaldt videoen ”chokerende og frastødende”.

Se Flertallet er dumme.

© Filmmagasinet Ekko