Ugens streaming
08. dec. 2017 | 11:53

Streaming: Hårdtslående action

Foto | Kasper Tuxen
Den succesfulde kirurg Zaid (Dar Salim) bliver selvtægtmand, da lillebroren myrdes af lokale gangstere i Fenar Ahmads imponerende danske actionfilm Underverden.

Mænd og kvinder uddeler øretæver i imponerende kampscener, når hunden eller brormand skal hævnes. Vi anbefaler fem af de bedste moderne actionfilm, der kan ses på danske streamingtjenester.

Af David Madsen

Det er mere end ti år siden, Taken genopfandt den simple, benhårde actionfilm, som dominerede i 80’ernes biografer. Her er actionhelten i fokus, mens skurke bliver ramt af permanent blyforgiftning og blodige kraniebrud.

Men de svulstige muskelmonstre fra 80’erne er i dag skiftet ud med dedikerede mænd og kvinder, som kan udføre egne stunts. Actionsekvensen er i nyere tid blevet til en kunst i sig selv, og instruktører prøver at overgå hinanden med imponerende lange indstillinger og grænseoverskridende stunts.

I år har en af hovedattraktionerne for actionfans været Atomic Blonde, der for nylig er blevet tilgængelig på streamingtjenester.

Foruden den har vi fundet fire moderne actionfilm på streamingtjenester – film, som alle fokuserer på adrenalinpumpende actionscener og skud til hjerneskallen.

Haywire

Seks år før Charlize Theron skød mænd i ansigtet i Atomic Blonde, spillede MMA-udøveren Gina Carano en agent på flugt a la Jason Bourne i den oversete Haywire.

Gina Carano udstråler en naturlig autoritet og karisma, som sætter hende i selskab med actionmænd som Jason Statham og en ung Sylvester Stallone. At hun ikke har fået sin egen stribe af actionfilm, er ganske enkelt et tab.

Steven Soderbergh står for instruktionen, og selv om der er rigeligt med spionintriger og twists i historien, er det de mesterligt eksekverede actionscener, filmen bør ses for.

Kan streames på Netflix.


Underverden

Fenar Ahmad bringer actiongenren til Danmark og instruerer sine scener med en stilsikkerhed, som er hidtil uset i dansk optik. Samtidig bruger instruktøren filmens simple hævnhistorie til at vende blikket mod samfundet og giver et forfriskende indblik i en ghettoverden.

Som i alle de bedste actionfilm er filmens skurk, Semion (Ali Sivandi), fænomenalt skræmmende. I filmens stærkeste scene går han i clinch med hovedpersonen (Dar Salim) på en restaurant. Scenen fortjener at blive sammenlignet med den ikoniske konfrontation mellem Robert De Niro og Al Pacino i Heat.

Dar Salim tordner frem, men formår samtidig at udtrykke en tragisk tabt menneskelighed bag facaden.

Kan streames på Filmstriben og Viaplay.

 

John Wick

Hvis der var nogen tvivl om, at Keanu Reeves (Point Break, The Matrix) er nyere tids bedste amerikanske actionstjerne, slår han det fast med syvtommersøm i John Wick.

Skuespillerens dedikation til stuntarbejde tages til nye højder, når han som John Wick skyder sig igennem hele den russiske mafia for at hævne sin afdøde hund.

Det er ikke tilfældigt, at instruktør Chad Stahelski var Keanu Reeves’ stuntdouble i The Matrix-filmene. Der er en smuk enkelthed over John Wick, som gør den til en af de bedste i genren.

Kan streames på C More og HBO Nordic.

 

The Raid: Redemption

Enhver action-aficionado ved, at de bedste film i genren laves på det asiatiske kontinent. Hvad end vi snakker Sonny Chiba og Jackie Chans slå-på-tæven-film fra 70’erne eller John Woos opera-agtige skudvekslinger fra Hardboiled, har genren altid været bedst i Hong Kong, Japan og omegn.

Den walisiske instruktør Gareth Evans skrev sig i 2011 ind i den kanon med den indonesiske kampfilm The Raid: Redemption, hvor et hold af politifolk bliver fanget i et lejlighedskompleks, som huser en hær af kampklare kriminelle.

Filmen gør brug af den indonesiske fuldkropskampsport Pencak Silat, og de mange kampe er usandsynligt intense. Tænk bare på scenen, hvor hovedpersonen Rama ene mand kæmper sig igennem en hel gang af machetebærende skurke.

Kan lejes på Blockbuster.

 

Atomic Blonde

Charlize Theron viser sit værd som actionhelt i George Millers mesterlige Mad Max: Fury Road, hvor hun som Furiosa ikke står tilbage for Tom Hardy i filmens mange kampscener. Nu har hun fået sin egen actionfilm instrueret af David Leitch, som var assisterende instruktør af John Wick.

Atomic Blonde foregår i Berlin lige før og efter Murens Fald i 1989 og sætter stemningen med et soundtrack fuld af klassikere fra årtiet: David Bowie, Nena og The Clash. Her udspiller sig et dødeligt spil mellem britiske, sovjetiske og franske agenter, når en liste med dobbeltagenter forsvinder.

Charlize Theron er fyr og flamme som den kampdygtige spion Lorraine Broughton i filmens kreative actionscener, hvis højdepunkt er en kamp i en trappeopgang filmet i en lang indstilling.

Kan lejes på Blockbuster og Viaplay.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko