Nyhed
07. feb. 2012 | 12:15

Ekko rykker til Ebeltoft

Foto | Michael Thouber
Jørgen Leth og Christoffer Boe

Leth, Boe, Arcel, Sidse Babett, Joachim Trier, Brügger, Lindholm. Oplev en perlerække af filmfolk på Ekkos sommerkursus i Ebeltoft!

Af Jacob Ludvigsen

Til sommer træder Ekko ud af spalterne – og tager en række af de filmstjerner med, som vi normalt skriver om.

Under titlen ”Ekko præsenterer: Filmkunstnere i tiden” står den på filmdiskussion, forpremierer og eksklusive master classes på Filmhøjskolen i Ebeltoft.

Kurset ledes af chefredaktør Claus Christensen og Ekkos redaktion. Det spænder af over en uges tid i juni og er for alle filmentusiaster, der gerne vil vide, hvad der rører sig i filmkunsten lige nu – og samtidig være på forkant med 2012’s vigtigste film og tendenser.

Det gode manuskript

Ugen starter hårdt ud med to af dansk films mest stilbevidste auteurs, Jørgen Leth og Christoffer Boe, der giver et indblik i deres kunstneriske samarbejde om den kommende spillefilm, The Expatriate.

Den bramfri Sidse Babett Knudsen tager et afbræk fra optagelserne til tredje sæson af Borgen for at tale om godt skuespil, og Nicolaj Arcel, der har lavet årets mest ventede danske film, En kongelig affære med Mads Mikkelsen som Struensee, dissekerer det gode manuskript. Arcel har selv skrevet et par stykker – blandt andet til Mænd der hader kvinder.

Der er også besøg fra udlandet. Nordens mest interessante unge filmskaber lige nu er norske Joachim Trier, og han vil fortælle om sine to mesterværker, generationsportrætterne Oslo, 31. august og Reprise.

Kidnappet af pirater

Et af dansk films mest lysende talenter lægger også vejen forbi: Tobias Lindholm, der bragte den hårdtslående virkelighed tilbage på lærredet med fængselsdramaet R.

Han er snart klar med Kapringen, hvor Pilou Asbæk spiller en skibskok, der bliver kidnappet af pirater spillet af somaliske drenge med AK-47’ere.

Også Jonas Elmer og den tidligere Angora-dreng Rune Tolsgaard præsenterer deres kommende projekt, IRL, der bygger på den improvisationsmetode, som Elmer også brugte i sin kultdebut Let’s Get Lost.

Lyden af von Triers film

Ved den nyligt overståede Sundance-festival var tre ud af tolv film i dokumentarkonkurrencen danske.

Én af dem var Mads Brüggers kontroversielle Ambassadøren. Brügger er et af den danske dokumentarbølges absolutte hovednavne og forelæser på kurset om sin særlige ”performative journalistik”, som han også har excelleret i med sine grænseoverskridende Det røde kapel og Danes for Bush.

Vi dykker også helt ned i filmmediets mindste bestanddele. Lars von Triers faste komponist Kristian Eidnes Andersen giver nemlig en master class i et område, som sjældent belyses: filmmusik og lyddesign.

Eidnes’ samarbejde med Trier begynder som regel før, manuskriptet overhovedet er skrevet, og til Antichrist fremmanede de en konstant uro gennem lyde af alt fra knækkede kviste og Eidnes’ egne indvolde til Triers pibelyde i en ballon!

Kultoverraskelse

Kurset vil dog også byde på forpremierer på nogle af 2012’s mest spændende danske titler.

Vi viser Susanne Biers kommende komedie Den skaldede frisør med Pierce Brosnan og Trine Dyrholm, og Biers konsulent, Vinca Wiedemann, kommer forbi og fortæller om filmens tilblivelse og sit mangeårige samarbejde med instruktøren. Vi vil også prøve at få Bier selv med på en skypeforbindelse fra Afrika, hvor hun er på optagelse.

Der vil også være en kultoverraskelse på programmet. Og vi har snigpremiere på Kapringen og IRL, hvis de ellers når at blive færdige. Vi krydser fingre og beder filmfolkene om at skynde sig!

Sommerkurset på Filmhøjskolen i Ebeltoft finder sted 24.-30. juni. Billetter til kurset kan købes her. Overnatning i dobbeltværelse og med fuld forplejning koster 4395 kroner. Læs om priser og få praktisk information her.

Kommentarer

PROGRAMMET FOR EKKOS SOMMERKURSUS 24.-30. JUNI:

Jørgen Leth & Christoffer Boe: Noir-dramaet The Expatriate

Sidste Babett Knudsen: Det gode skuespil

Nikolaj Arcel: Manuskriptets anatomi

Joachim Trier: Oslo 31. august og norsk nybølge

Tobias Lindholm: Kapringen og ”reality rules”

Mads Brügger: Performativ journalistik

Jonas Elmer & Rune Tolsgaard: IRL og impro-metoden

Kristian Eidnes Andersen: Masterclass i filmmusik og lyddesign

Vinca Wiedemann: Tilblivelsen af Biers Den skaldede frisør

© Filmmagasinet Ekko