Nyhed
15. maj 2024 | 14:08

Ekko Shortlist-instruktør laver queer-spillefilm

Foto | Christian Geisnæs

Nina Rask spiller den transkønnede mand William, mens Magnus Juhl Andersen spille bøssesauna-receptionisten Johan i spillefilmen Sauna.

Talentet Mathias Broe spillefilmdebuterer med Sauna, hvor Nina Rask og Magnus Juhl Andersen spiller forelskede.

Af Frederik Hoff

Instruktøren Mathias Broe er på vej med sin første spillefilm, Sauna, og forventningerne må siges at være høje.

Det 31-årige talent imponerede første gang på Ekko Shortlist med far-søn-dramaet Ung mands dans, som blev nomineret til bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards helt tilbage i 2015.

Siden kom broderopgørsfilmen Ud af det blå på Ekko Shortlist. Og Mathias Broe blev nomineret til prisen for bedste dokumentar med Amfi, hvor en gruppe mænd udforsker mandlig seksualitet på et amfiteater.

Filmen, som var hans afgangsfilm fra uddannelsen Super16 i 2018, vandt også en Robert for bedste korte dokumentar, og Ekko var med, da de sidste af filmens helt særlige optagelser skulle i kassen.

I sin anmeldelse fra 2018 skrev Ekkos chefredaktør Claus Christensen:

”Mathias Broe er en spændende instruktør, der tør bruge sin egen seksualitet til at skabe nye mandebilleder i dansk film. Og det har vi brug for!”

Allerede et stort navn
Netop det komplicerede forhold mellem mænd er i fokus i hans kommende spillefilmdebut Sauna.

Her spiller Magnus Juhl Andersen rollen som Johan, der får jobbet som receptionist i Københavns eneste bøssesauna, Adonis.

Han forelsker sig i den transkønnede mand William (Nina Rask), og deres kærlighed sættes på prøve af samfundets forestillinger om køn og identitet.

Nina Rask er efterhånden et stort navn i dansk tv og komik, og som skuespiller har hun allerede spillet mindre roller i blandt andet Nattevagten – Dæmoner går i arv.

Dog er Sauna hendes første hovedrolle i en spillefilm, og det samme gælder Magnus Juhl Andersen. Han blev selv nomineret til en Ekko Shortlist Award for sin præstation som sorgplaget ung mand i Erik.

Handler om tilhørsforhold
Sauna
er produceret af Mads-August Hertz for Nordisk Film med støtte fra New Danish Screen og DR og forventes at få biografpremiere i 2025.

Ifølge Mathias Broe, der selv har betydeligt kendskab til lgbtq+-miljøet, inviterer filmen publikum ind i en verden, hvor synet på krop, køn og seksualitet anderledes.

”Selv om dette er en kærlighedshistorie med al den erotik og passion, som kærlighed indbefatter, så handler filmen også om tilhørsforhold,” udtaler instruktøren i en pressemeddelelse fra Nordisk Film.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko