Nekrolog
19. aug. 2019 | 16:04

En animationslegende er gået bort

Foto | uoplyst
Richard Williams gik til tegnebrættet med frie hænder, da han blev sat til at lave de animerede sekvenser i Hvem snørede Roger Rabbit? fra 1988.

Oscar- og BAFTA-vinderen Richard Williams var med film som Hvem snørede Roger Rabbit? en af de største personligheder i animationsgenren.

Af Claus Nygaard Petersen

Richard Williams var manden bag nogle de finurlige introer til Pink Panther-filmene og den kreative hjerne bag den animerede del af den geniale 80’er-film Hvem snørede Roger Rabbit?.

I fredags døde den tredobbelte Oscar- og BAFTA-vinder i sit hjem i engelske Bristol, skriver internationale medier.

Williams var en af de mest indflydelsesrige animatorer i sin generation. Og ikke mindst var han en markant stemme, der slog til lyd for, at folk skulle komme i gang med den branche, som han selv havde kær.

Det formåede han med bestselleren The Animator’s Survival Kit fra 2001, som byggede på de masterclasses,han havde holdt siden 1990. Deltagerlisterne rummede folk fra Disney og Pixar og andre animationsstudier, der ville høre, hvad en af branchens store havde af guldkorn til opkomlingene.

Bond og lyserød panter
Richard Williams blev født 19. marts 1933 i Toronto, Canada. I 1955 bosatte han sig i London, hvor karrieren for alvor tog fart – endda meget hurtigt.

I 1958 producerede og instruerede Williams kortfilmen The Little Island, som indbragte ham stor anerkendelse. Det britiske filmakademi BFI gav den ordløse og filosofiske film om tre mænd på en øde ø en BAFTA for bedste animerede film.

Ét enormt projekt fyldte det meste af Williams’ karriere.

Inspireret af 1001 nats eventyr startede han i 1964 på The Thief and the Cobbler, et eventyr, hvis produktionshistorie strækker sig frem til i dag. Williams nåede aldrig at se en færdig version af sit epos om skomageren Tack, der møder en tyv og ender med at ville redde riget fra sultanens skumle rådgiver.

Hans første af tre Oscars kom i hus i 1972 med en udgave af Charles Dickens’ klassiker A Christmas Carol. Faktisk blev den i første omgang udsendt på den amerikanske tv-station ABC. Men kvaliteten var så høj, at man besluttede at sende filmen ud i biograferne, så den kunne blive indstillet til en statuette.

Foruden arbejdet med animationsfilm var Williams også en eftertragtet mand, når der skulle laves lækre titelsekvenser til film. Den uofficielle James Bond-film Casino Royale fra 1967 og to af de senere film om den klodsede politiinspektør Clouseau (The Return of the Pink Panther og The Pink Panther Strikes Again) hører til de mest kendte i animations-guruens metier.

Gulerod af Spielberg
Robert Zemeckis’ Hvem snørede Roger Rabbit? blev dog Richard Williams’ største succes.

Filmen blander sømløst live-action og animation i fortællingen, hvor kaninen Roger uskyldigt bliver mistænkt for mord. Williams fik udstukket den gulerod af producer Steven Spielberg, at hvis han tog jobbet, så ville de distribuere hans passionsprojekt.

Williams takkede ja på den betingelse, at han kunne arbejde i England og dermed undgå at have diverse folk fra moderselskabet Disney hængende over sig hele tiden. På den måde fik han frihed til at skabe Roger og Jessica Rabbit præcis, som han mente de skulle se ud.

Det gav i den grad udbytte. Filmen blev en kritiker- og kommerciel succes, der vandt tre statuetter til Oscar-uddelingen i 1989.

Richard Williams tegnede sig for en af dem i kategorien Best Visual Effects og fik desuden en for ”Special archievement for animation direction and creation of cartoon characters”.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko