Nyhed
16. juli 2023 | 18:18

Fem stjerner til dansk besættelsesdrama

Foto | Andreas Bastiansen

Pilou Asbæk er i sit es som vægelsindet forstander i Når befrielsen kommer om en højskoleforstander, der må huse 500 tyske flygtninge under Anden Verdenskrig. 

Spandevis af anmeldelser i nyt Ekko, hvor der er storroser til Anders Walters modige Når befrielsen kommer med Pilou Asbæk i hovedrollen.

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

For ikke så mange år siden var der et fænomen med navnet ”sleepers”. Film, som langsomt voksede sig store i kraft af biografgængeres anbefalinger til hinanden.

Men i dag vises film kortere og kortere tid i biografen, så det gælder om at være på forkant, hvis man vil nå at se alle de bedste.

Heldigvis er det nye Ekko spækket med anmeldelser af mange af de mest ventede film fra august til december.

I landets største anmeldelsessektion vurderer vi som det første medie Anders Walters storfilm Når befrielsen kommer, der har premiere den 24. august.

En højskoleforstander spillet af Pilou Asbæk får til opgave at huse 500 tyske flygtninge hen imod slutningen på Anden Verdenskrig. Forstanderen bliver påvirket af lidelserne, men ifølge modstandsbevægelsen er medlidenhed med de tyske flygtninge lig med landsforræderi.

”Anders Walter træder på nok Danmarkshistoriens ømmeste tå i nyere tid. En infam skamplet, hvor Danmark svigtede sin humane selvforståelse som et tolerant og åbensindet demokrati,” skriver Bo Tao Michaëlis.

”Filmen vil helt sikkert skabe debat. Den er velfortalt og befriende modig, præcis og nødvendig i sit sigte. En væsentlig film til tiden,” lyder det fra anmelderen, der især roser Pilou Asbæks præstation og kvitterer med hele fem stjerner.

Magasin #94 kan købes her, og hvis du tegner abonnement, får du en tur i biografen eller halv pris på tolv kvalitetsfilm.

Loach og Kaurismäki
Viktor mod verden – spillefilmversionen af Christian Arhoffs Ekko Shortlist-film Viktor på månen – har premiere den 3. august.

”Verden ville være et lykkeligere sted, hvis den var mere som Viktor mod verden,” skriver Nicki Bruun.

Samina Yasmina Jakobsen tager sig kærligt af Kasper Rune Larsens anden spillefilm Idioten, hvor især Jakob Skyggebjergs hovedrolle gør indtryk.

I den store sektion finder du også anmeldelser af britiske Ken Loach’ svanesang The Old Oak og finske Aki Kaurismäkis Fallen Leaves, der begge var i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen i maj.

Afsked med populære serier
Af andre biograffilm anmelder vi action-thrilleren God Is a Bullet med Nikolaj Coster-Waldau.

Vi ser også nærmere på det tyske kærlighedsdrama En dag vil vi fortælle hinanden alt, whistleblower-filmen Reality om Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA, det historiske spændingsdrama Prison 77, venskabshistorien Madeleines Paris og mange, mange flere.

Nogle af tidens mest elskede serier som Rian Johnsons kriminaldrama Poker Face og den sidste sæson af komedierne Barry og The Marvelous Mrs. Maisel er at finde i bladet, hvor vi også anmelder nye dvd-udgivelser af filmklassikere.

Ikke mindst Krzysztof Kieslowskis legendariske trilogi, som fik hele Danmark til at se polsk arthouse tilbage i 90’erne. Kan Blå, Hvid og Rød holde til et gensyn?

Trailer: Når befrielsen kommer

Kommentarer

Ekko #94

Skuespilleren Vic Carmen Sonne er på forsiden i den nye nummer af Ekko.

Magasinet byder på 28 anmeldelser af sommerens og efterårets film og serier.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko