Viborg Animation Festival 2022
02. okt. 2022 | 01:47

Feministisk tegnefilm tager hovedpris i Viborg

Foto | The Marriage Project
Den animerede musical My Love Affair with Marriage handler om en ung kvinde, der plages af ånder, som konstant minder hende om ægteskabets velsignelser.

Lettiske My Love Affair with Marriage vinder for bedste animerede spillefilm på Danmarks største animationsfestival, hvor også dukkehorror og pølsefilm hiver pris hjem.

Af Frederik Hoff

Feltet var stærkt, da hovedprisen for bedste animerede spillefilm skulle uddeles på Viborg Animation Festival.

Danske Amalie Næsby Ficks stærke børnefilm Lille Allan – den menneskelige antenne og animationslegenden Ari Folmans Hvor er Anne Frank? var nomineret, men ingen af dem vandt.

Det gjorde til gengæld lettiske Signe Baumanes animerede musical My Love Affair with Marriage, der tidligere i år vandt en specialpris ved verdens største animationsfestival i Annecy.

Den feministiske film stiller skarpt på kvindens forventede rolle som ægteskabssøgende og er løst baseret på Baumanes egen opvækst og mange fejlslagne romancer.

I en naivistisk kombination af tegnefilm og stop motion vandrer alteregoet Zelma igennem sit komplicerede kærlighedsliv. Imens plages hun af ånder fra barndommen, der minder hende syngende om, at en kvinde er ingenting uden en ægtemand.

Fortælleren er ingen ringere end en af Zelmas hjerneceller, og filmen udfolder følelsen af at ville lave sin hjerne om for at passe ind.

Udødelige mænd
Vinderen for bedste kortfilm blev også en baltisk instruktør.

Estiske Sander Joon løb med prisen og 1000 euro for Sierra. Det er en surrealistisk komedie om en far, der bliver besat af at vinde det lokale rally og bruger sin søn som hjul, da han punkterer.

Prisen for bedste danske talent giver 2.600 euro og et kunstnerophold på det prestigiøse Open Workshop i Viborg, så konkurrencen er hård.

Adrian Dexter og Pernille Kjær, der er del af det viborgensiske kunstkollektiv Plastic Collective, hjemtog prisen.

Det 2D-animerede kortfilmeventyr Terra Incognita følger en gruppe udødelige, nøgne mænd.

De lægger kun mærke til deres udødelighed, når de dødelige kommer på besøg fra verden udenfor. Det ene øjeblik ankommer kristne missionærer, det næste øjeblik er det højteknologiske fremtidsfolk.

Pølsespin
Vi bliver i den syrede ende med prisen for bedste eksperimenterende kortfilm, hvor Ekkos egen Ida Rud sad i juryen. Her blev vinderen tyske Gerhard Funk med den humoristiske A Goat’s Spell.

Ved hjælp af 3D-animation og VR-perspektivteknikker viser filmen et barns eventyrlige syn på verden, som kan virke underlig for udefrakommende.

Meget passende fik en gruppe børn lov at agere jury, da Animok-prisen for bedste børnefilm skulle uddeles. Vinderen blev tyske Thomas Stellmachs The Sausage Run.

Stellmach har tidligere vundet en Oscar for bedste animerede kortfilm, og i år var de lokale børn altså også imponerede over hans pølsebaserede spin på historien om Den lille Rødhætte.

Skræmt dukke
Når de nominerede til prisen for bedste afgangsfilm vises frem under festivalen, sniger branchefolk fra hele Europa sig ind salen for at spotte nye talenter.

I år vandt svenske Ida Melum, som har gået på National Film and Television School i Storbritannien.

Mange mennesker er bange for dukker, men i Melums gyser Night of the Living Dread er det dukken Ruby, der skræmmes fra vid og sans, da ubudne gæster vækker hende om natten.

Instruktørtalentet beviser selvsikkert, hvor uhyggeligt stop motion kan være.

Overleverens skam
Som noget nyt i år sætter festivalen fokus på, hvordan animation kan bruges til formidling og kommunikation ved at uddele en pris for bedste bestillingsfilm.

Uddannelsesinitiativet TED-Ed og danske Ouros Animation løb med æren. The U.S. Syphilis Experiment bruger smuk sort-hvid (og gul) 2D-animation til at fortælle historien om et dybt uforsvarligt eksperiment på 400 syfilisramte afroamerikanere. Det slog over 100 af dem ihjel.

Lige så smuk og tragisk er vinderen af prisen for bedste VR-dokumentar fra festivalens ANIDOX:VR Award udstilling.

Valget faldt nemlig på danske David Adler med Nattens ende, som placerer beskueren i en robåd i 1943 sammen med Josef, der er på flugt fra nazisterne.

Båden fører os væk fra det kolde hav og ind i den virkelige flygtnings minder – fra hans desperate flugt til den familie, han måtte efterlade. Efterhånden fyldes båden op af Josefs skam over at være den eneste overlevende. En følelse, mange jøder lærte at kende på den tid.

Nattens ende kan opleves lidt endnu på Galleri NB i Viborg og Det Jødiske Museum i København.

Viborg Animation Festival 2022
 

Best Feature
My Love Affair with Marriage, instr. Signe Baumann

Best Short Film
Sierra, instr. Sander Joon

Open Workshop Best Danish Animated Short
Terra Incognita, instr. Pernille Kjær & Adrian Dexter

Best Experimental
A Goat’s Spell, instr. Gerhard Funk

Best Graduation Film
Night of the Living Dread, instr. Ida Melum

Best Commissioned Work
The U.S. Syphilis Experiment, prod. Ourus Animation & TED-Ed

ANIDOX:VR Award
Nattens ende, instr. David Adler

ANIMOK Youth Award
The Sausage Run, instr. Thomas Stellmach

Trailer: My Love Affair with Marriage

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 26. september – 2. oktober

Læs mere.

© Filmmagasinet Ekko