Nyhed
06. aug. 2015 | 16:16

Filmfestival byder på tidlig Robert

Foto | David Adler
David Adlers animationsfilm Sort, er i OFF15 blevet udvalgt til både animationskonkurrencen og den danske konkurrence.

Odense International Film Festival holder 40 års jubilæum fyldt med danske filmkendisser og unge talenter, der konkurrerer om bedste film og en Robert-statuette.

Af Anders Højberg Kamp

Der bliver nok at lave for kultur- og kendisjægere i Odense i sidste uge af august.

Skuespilleren Pilou Asbæk er vært, når de bedste kortfilm kåres ved prisuddelingen. Ellen Hillingsø er kunstnerisk profil og viser filmfavoritter som Dr. Strangelove og Vredens druer i temaet ”krig og kærlighed”.

Thomas Vinterberg kommer. Det samme gør Jørgen Leth, Erik Clausen, Per Fly, Mikkel Munch-Fals, Michael Noer og Anders Morgenthaler. Selv 1864-instruktør Ole Bornedal tropper op.

Ej at forglemme vores egen chefredaktør Claus Christensen, som vil præsentere tre af de mest seværdige kortfilm på Ekko Shortlist – Flyvere i natten, En maler og Et børnehjem – og tale med instruktørerne bag.

101 film og en Robert
Det er netop gode kortfilm, festivalen handler om. Og da det ikke er helt nemt at finde rundt i festivalens omfattende program med filmvisninger, debat, foredrag og konkurrencer, giver vi en hjælpende pen.

I alt er 101 film fra 36 lande med. De dyster om en pris i hovedkonkurrencen (69 film), den danske konkurrence (25 film) og animationskonkurrencen (34 film). Vinderne får henholdsvis 75.000, 25.000 og 15.000 kroner i pengepræmie. Og alle vinderne bliver sendt til Oscar-akademiet.

Herudover vil der være en Ungdomskonkurrence, en publikumspris og en række talentpriser.

Endelig vil Robert-prisen for årets kortfilm 2015 blive uddelt til enten Lukas & the Aspies (Anders Gustafsson), Shiva (Christian Bengtson), Vagabond (Pedro Carvalho), Mommy (Milad Alami) eller Katusha (Anders Walter).

Hold lige piben fast her.

Anders Walter har jo allerede fået tildelt Robert Prisen for årets korte fiktions- eller dokumentarfilm for Helium i 2015? Sagen er, at netop den pris fremover skal ske på Odense International Film i august, så fra i år kommer den til at tyvstarte brancheseancen.

Kendte talenter
Alle fem Robert-nomineringer er at finde i den danske konkurrence og må dermed betegnes som favoritter.

Her finder vi også flere film, som vi har anmeldt tidligere på året. Vi gav således både fem stjerner til Zara Zernys Enkebal og Jesper Quistgaards Ødeland. Sidstnævnte er et ung actionskud, som læserne allerede har stiftet bekendtskab med. Også Marie Grahtø Sørensen, der særligt med Daimi vækkede både publikum og kritikere til live, deltager med Teenland.

I den danske konkurrence finder vi en række animationsfilm, der ligesom Sort og den Robert-nominerede Vagabond skal deltage i animationskonkurrencen, som også byder på internationale konkurrenter.

David Adlers Sort og Sara Koppels animationsfilm Seriously Deadly er så heldig også at deltage i hovedkonkurrencen.

Pitch din idé for Morgenthaler
Ud over filmpriserne byder festivalen på en række mere kulørte og debatterende indslag.

Det mest iøjnefaldende er Pitch Me Baby – One More Time, som ikke har meget at gøre med Britney Spears seksten år gamle pophit.

Det er en konkurrence, hvor kunstneren på en scene skal overbevise publikum og en jury om sin idé til en kortfilm. Juryen bliver ledet af Anders Morgenthaler, så der er god grund til at tage en god portion humor eller selvironi med. Vinderen får et arbejdslegat på 50.000 kroner.

Derudover er der Open Air, det vil sige udendørsvisninger med film som Birdman, Pans labyrint og The Rocky Horror Picture Show, sidstnævnte med laserlys og livemusik.

Der er også et stort filmprogram for børnene, så forældrene kan få sig en familiepause. Eller måske deltage i en af de førnævnte filmkendissers arrangementer af foredrag og debat.

Festivalen løber 24. – 30. august, og mange af arrangementerne er ganske gratis. Mandag klokken 20 er der åbningsfest, og lørdag finder prisuddelingen sted. Stedet er i og omkring Kunsthallen Brandt Klædefabrik, Cafebiografen, Kulturmaskinen, Magasinet og Amfipladsen midt i Odense.

Oversigt kan ses her.

Det deltaljerede katalog her.

Kommentarer

Odense International Film Festival

International festival for kortfilm oprettet i 1975.

Udvikles og administreres af Odense Kommune.

Birgitte Weinberger er festivalleder.

Programmet præsenteres af en kunstnerisk profil. I år: skuespilleren Ellen Hillingsøe.

Giver som den eneste filmfestival i Danmark kvalifikation til Oscar-konkurrencen.

© Filmmagasinet Ekko