Nyhed
26. aug. 2020 | 13:49

Filmfestival indfører kønsneutrale priser

Foto | Berlinale
Trine Dyrholm vandt i 2016 prisen for bedste kvindelige skuespiller på Berlinalen for sin rolle i Kollektivet. Men fra næste år bliver der kun uddelt en pris til bedste skuespiller uden at skele til køn.

Berlin-festivalen vil signalere et mere følsomt syn på køn i filmbranchen ved at slå priser til mænd og kvinder sammen. Tiltaget kan også være på vej til Danmark.

Af Nicki Bruun

Når alverdens filmfestivaler og prisuddelinger giver priser til årets bedste skuespillere, er der både en statuette til den bedste mandlige og kvindelige skuespiller.

Men sådan kommer det fremover ikke til at være på den tyske Berlinale-festival. Her vil man fra næste år uddele priser til bedste hovedrolle og birolle uden at tage hensyn til køn.

Det skriver festivalen i en officiel udtalelse.

”Vi mener, at man ved ikke at dele priserne op mellem køn på skuespilfeltet signalerer en mere kønsfølsom opmærksomhed i filmbranchen,” lyder det fra de to ledere, Carlo Chatrian og Mariette Rissenbeek.

Festivalen droppede i år Alfred Bauer-prisen, der var opkaldt efter festivalens første leder, som blev afsløret i at have været aktiv i nazist-bevægelsen. I stedet har man indført endnu en jurypris oven i den, man har i forventningen.

En bjørnetjeneste
Snakken om ikke at dele skuespilpriser op mellem kvinder og mænd har rumsteret længe i filmbranchen.

Kritikere af opdelingen fremhæver, at man gør forskel mellem kvinder og mænd og samtidig ikke tilgodeser minoriteter, som befinder sig i et kønsmæssigt spændingsfelt.

Den danske Bodil-komité overvejer det samme, men det er ifølge medlemmet Maria Månson en svær diskussion, siger hun til DR.

Selv om tanken bag tiltaget er god, bliver der på den måde i sagens natur uddelt færre priser. Og man risikerer at gøre kvinderne en bjørnetjeneste, hvis det viser sig, at mændenes præstationer bliver foretrukket, lyder det fra værten på det nu lukkede program Filmselskabet.

Berlin-festivalen finder næste gang sted 11. – 21. februar 2021, hvor planen er at afholde en fysisk festival.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko