Nyhed
30. okt. 2015 | 02:10

Filminstituttet vil ikke have Aalbæk

Foto | Arte Booking
Peter Aalbæk Jensen har produceret Direktøren for det hele, men den titel vil han ikke selv kunne smykke sig med i dansk film, efter at Det Danske Filminstitut har sorteret ham fra i første runde af rekrutteringsprocessen.

”Ud med de bange krampeonanister,” skriver Zentropas direktør i en klage til kulturministeren over, at han har fået afslag til stillingen som chef på Det Danske Filminstitut.

Af Claus Christensen

Et frisk pust eller chefen fra helvede?

Uanset hvordan medarbejderne af Det Danske Filminstitut måtte opfatte Peter Aalbæk Jensen, bliver han ikke deres næste chef.

Han er ikke gået videre i den såkaldte rekrutteringsproces, fordi hans ”faglige og personlige kvalifikationer” ikke i høj nok grad matcher stillingen.

Sådan lyder bestyrelsens afslag til Zentropas karismatiske direktør. Han havde ellers selv spået, at han i det mindste ville blive indkaldt til en samtale – ligesom Regner Grasten gjorde, da han søgte stillingen som filmkonsulent.

Barberblad i mellemkødet
Det gik altså anderledes, og det har fået 59-årige Peter Aalbæk Jensen til at sende en offentlig klage til undervisningsminister Bertel Haarder og Kulturministeriets afdelingschef Steen Kyed.

”Havde afslaget været begrundet og underskrevet af en seriøst arbejdende og tænkende bestyrelsesformand, som meddelte mig, at han hellere ville skære sig selv i mellemkødet med et rustent barberblad end at arbejde med mig, så ville jeg have respekt for ham,” skriver Peter Aalbæk Jensen om Filminstituttets bestyrelsesformand Joachim Malling.

Aalbæk Jensen mener, at afslaget hænger sammen med, at han igennem flere år har været en indædt kritiker af Filminstituttet. Og han undrer sig over, at et bestyrelsesmedlem – ifølge Aalbæk – har efterlyst et cv i ansøgningen.

”Tror, DFI har 500 cv’er af mig liggende i arkiverne. Ellers er det ganske overskueligt: Jeg har arbejdet i Zentropa i 23 år!”

Sten i skoen
Peter Aalbæk Jensen har i flere år ligget i åben krig med Filminstituttets nuværende direktør, Henrik Bo Nielsen.

I 2013 besluttede Filminstituttet at foretage en undersøgelse af mistanke om svindel med støttemidler på Zentropa. Undersøgelsen påviste ikke direkte misbrug, men konstaterede, at selskabets regnskaber ikke var tilstrækkeligt klare. Det førte til, at Zentropa siden da har været under ”skærpet tilsyn”.

I modsætning til Peter Aalbæk Jensen har Henrik Bo Nielsen ikke villet afsløre, om han søger sin egen stilling. Skulle han blive forlænget, kan han forvente et fortsat modspil fra Zentropa-direktøren.

”Jeg vedbliver med at være en sten i skoen og et stadigt irritationselement, indtil I giver os den luft og frihed, vi i dansk film fortjener. Og ud med de bange krampeonanister!” lyder afskedssalutten i klagen til kulturministeren.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko