Nyhed
23. sep. 2020 | 17:34

Filmskolen søger ny rektor

Foto | Kulturministeriet
Den kommende rektor for Den Danske Filmskole skal kunne navigere i et miljø, hvor man både skal håndtere dedikerede elever og sikre uddannelsesmæssige mål dikteret fra politisk hold.

Et lille år efter Vinca Wiedemanns stormombruste afgang søger Den Danske Filmskole en ny rektor, som skal forene kunsten med et mere strømlinet system.

Af Nicki Bruun

Der var enorm ballade på Den Danske Filmskole sidste efterår, hvor eleverne krævede rektor Vinca Wiedemanns afgang efter uenighed om, hvad den rigtige retning var for uddannelsen.

Da Wiedemann hjemsendte dokumentarlinjens leder Arne Bro, blokerede eleverne skolen. Efter en uges blokade blev Wiedemann presset til at tage sin afgang og erstattet af erfarne Bo Damgaard.

Han skulle efter eget udsagn kun sidde midlertidigt på posten, og nu søger Kulturministeriet i et stillingsopslag efter en ny rektor, som skal tiltræde 1. januar 2021 eller snarest derefter.

Her er et af fokuspunkterne netop det, der førte til et opgør mellem Vinca Wiedemann og eleverne. Nemlig hvor akademisk man er nødt til at opbygge en praksisbaseret uddannelse.

”Den Danske Filmskole skal være blandt verdens førende filmskoler. Kunstneriske og håndværksmæssige traditioner på Filmskolen skal fastholdes, samtidig med at skolen føres ind i en fremtid, hvor udvikling af det kunstneriske, praksisnære samarbejde og det fortsatte arbejde med at udbygge viden, har afgørende betydning,” lyder det i stillingsopslaget.

”For rektor vil det blive en vigtig opgave at arbejde med en strategi for skolens fremtidige uddannelsesstruktur og indplacering i det samlede uddannelsessystem; herunder at forberede skolen på en kommende akkreditering med inddragelse af skolens elever, ansatte og branchens interessenter.”

Kunst og ledelse
Da Vinca Wiedemann forlod posten som rektor på Den Danske Filmskole, blev der i krogene snakket om, hvem den rette afløser for hende ville være.

Her blev blandt andre den tidligere dramachef for Danmarks Radio, Rumle Hammerich, nævnt. Han var en særdeles aktiv stemme i debatten om, hvilken retning Den Danske Filmskole skal bevæge sig i.

Sammen med flere fremtrædende filmfolk slog han et slag for, at gamle dyder som samtale og samarbejde ikke må forsvinde i skolens jagt på at tilpasse sig nye uddannelseskriterier.

I stillingsopslaget bliver det fremhævet, at man leder efter kvalifikationer som ledelseserfaring fra tidligere stillinger, indgående kendskab til og erfaring med filmverdenen og indsigt i og erfaring med videregående uddannelsesinstitutioner.

Et kvindeligt bud på stillingen, som rumsterer i filmbranchen, er Mette Damgaard-Sørensen. Hun har været rektor på Den Europæiske Filmhøjskole og er i dag en succesfuld leder af Filminstituttets talentordning, New Danish Screen.

Interesserede kan sende en ansøgning om at blive ny rektor på Filmskolen til Kulturministeriet indtil den 21. oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko