Konflikt på Filmskolen
22. nov. 2019 | 11:00 - Opdateret 22. nov. 2019 | 11:36

Vinca Wiedemann stopper på Filmskolen

Foto | Suste Bonnén
Efter en uge med voldsom kritik er Vinca Wiedemann efter fem år færdig som rektor på Den Danske Filmskole.

Efter elevernes ugelange blokade på Den Danske Filmskole er den kritiserede rektor blevet enig med Kulturministeriet om at forlade posten.

Af Nicki Bruun

En uge inde i elevernes blokade på Den Danske Filmskole er der kommet en løsning i konflikten mellem dem og rektor Vinca Wiedemann.

Hun stopper som rektor på Filmskolen, lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

”Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere,” udtaler kulturminister Rasmus Prehn.

”Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor. Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen.”

I hendes sted tiltræder tidligere direktør for FilmFyn, Bo Damgaard, som midlertidig rektor.

”Filmskolen har været igennem en turbulent tid. Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever – og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen. Jeg ved, hvor stor betydning Den Danske Filmskole har for dansk film. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere,” udtaler Damgaard i Kulturministeriets pressemeddelelse.

Hjertet nær
Kritikken af Vinca Wiedemanns forandringer på Den Danske Filmskole blussede første gang op tidligere i år, hvor eleverne afholdt en symbolsk begravelse af Filmskolen.

For en uge siden blev den nuværende situation antændt af, at rektoren hjemsendte den populære dokumentarleder Arne Bro i en personalesag, som der endnu ikke er afklaring omkring.

Vinca Wiedemann blev ansat som rektor på Den Danske Filmskole i 2014, og hun har indtil nu afvist at fratræde stillingen.

”De seneste ugers turbulens har skabt en situation, som ikke længere er holdbar for skolen, dens ansatte, de studerende og alle, der vil Filmskolen det godt. Kulturministeriet og jeg er derfor i går blevet enige om, at jeg stopper som rektor på Den Danske Filmskole, så der kan skabes rum for en dialog, der kan sikre ro omkring filmskolens fremtid, siger Vinca Wiedemann i en pressemeddelelse udsendt af Filmskolen.

Jeg er stolt over den udvikling, som Filmskolen har gennemgået de sidste fem år, og vil takke for det engagement, som de ansatte, studerende, ministeriet og filmbranchen har udvist i hele udviklingsprocessen. Filmskolen vil altid være mit hjerte nær.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko