Nyhed
30. okt. 2020 | 17:40

Kritikere: David Finchers bedste film

Foto | Netflix
Amanda Seyfried nævnes som en Oscar-kandidat for rollen som skuespilleren Marion Davies i den kommende Netflix-film Mank.

Amerikanske anmeldere spår, at David Finchers sort-hvide Netflix-film – om skabelsen af mesterværket Citizen Kane – kommer til at dominere ved Oscar-uddelingen.

Af Nicki Bruun

Seven. Zodiac. The Social Network.

Det skorter ikke på forrygende film i David Finchers karriere. Derfor spærrer man øjnene op, når det forlyder, at instruktøren med sin nye film har begået det bedste værk i hele karrieren.

Det er ikke desto mindre, hvad flere anerkendte anmeldere hentyder til i forbindelse med Finchers sort-hvide Netflix-film Mank, der handler om skabelsen af Orson Welles’ mesterværk Citizen Kane.

Egentlige anmeldelser må først blive bragt på næste fredag, men de amerikanske kritikere, som har fået lov til at se filmen, holder sig ikke tilbage med store superlativer.

Eksperter fra førende branchemedier som Variety, The Hollywood Reporter og Deadline skriver samstemmende, at Mank er en forrygende skildring af en ikonisk æra i Hollywood.

Og de spår, at filmen i et meget anderledes corona-år kommer til at dominere ved Oscar-uddelingen.

Mank står ifølge dem til at blive nomineret i bedste film, instruktion og manuskript, der er skrevet af David Finchers afdøde far Jack Fincher. Men kritikerne forventer også nomineringer for skuespil af hovedrolleindehaverne Gary Oldman og Amanda Seyfried samt til tekniske kategorier som fotografering, kostumer og lyddesign.

Præcis skildring af Hollywood
Mank
handler om manuskriptforfatteren Herman Mankiewicz, der er bedst kendt for at have skrevet Citizen Kane sammen med Orson Welles.

Filmen fra 1941 er af mange blevet fremhævet som det største filmværk nogensinde, men samarbejdet mellem Welles og Mankiewicz var ikke uden problemer.

Forholdet mellem de to store personligheder skildres i Mank, der ifølge de amerikanske kritikere også er den mest præcise skildring til dato af det gamle Hollywood.

David Fincher har valgt at lave filmen i sort-hvid, så den virkelig ligner, at den er fra slutningen af 1930’erne, hvor handlingen finder sted. Det greb af den notorisk kompromisløse instruktør må formodes at svække publikumsinteressen for Mank.

Til gengæld er både anmeldere og medlemmer i Oscar-akademiet historisk vilde med kunstneriske skildringer af deres eget fag og filmbyen Hollywood. Dermed kan Netflix med Finchers hjælp være på vej mod sin første Oscar-vinder for bedste film.

Mank får dansk biografpremiere 19. november og kommer på Netflix 4. december.

Trailer: Mank

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko