Ugens streaming
11. jan. 2019 | 14:10

Streaming: Clinten bag kameraet

Foto | Yves Bélanger
I biografaktuelle The Mule instruerer Clint Eastwood sig selv i rollen som den 90-årige krigsveteran Earl Stone, der i pengenød ser sig nødsaget til at smugle stoffer for et mexicansk narkokartel.

Intet kan stoppe Hollywoods grand old man, der er aktuel som narkosmugler i The Mule. Vi anbefaler fem af legendens fremragende film som instruktør i dette årtusinde.

Af Nicki Bruun

Clint Eastwood har en særlig status i Hollywood.

Han er kendt som ansigtet på den ikoniske cowboy, der blev berømt i Sergio Leones spaghettiwesterns.

Men siden blev Eastwood en af de mest populære og potente instruktører, der med sine film har begejstret både anmeldere og biografpublikum.

Han er nu aktuel i danske biografer med The Mule, hvor den 88-årige legende både står bag kameraet og spiller hovedrollen som en krigsveteran, der føler sig tvunget til at blive narkosmugler.

Den fik dog ikke Ekkos anmelder helt op og ringe. Så i stedet skynder vi os her at anbefale fem af Clint Eastwoods fremragende film til streaming i dette årtusinde.

De afspejler ofte den særlige amerikanske mentalitet, hvor det stærke individ står i centrum. Alligevel driver menneskeligheden ud af fortællingerne, der dækker så forskellige arenaer som krig og boksning.

Miraklet på Hudsonfloden

”Clint Eastwoods film om heltepiloten Sully er hans bedste i lang tid og en potentiel klassiker.”

Sådan skrev Ekkos anmelder om Miraklet på Hudsonfloden, hvor Clinten forløser den virkelige historie om Chesley Sullenberger, der reddede alle passagerer ved at lande sit ødelagte fly på Hudsonfloden.

Filmen fra 2016 byder på delikat spænding, når den viser nødlandingen af tre omgange, der hver især afslører nye oplysninger. Med en spilletid på kun omkring halvanden time viser filmen også instruktørens sans for at skære ind til benet.

Her er ingen overdreven sentimentalitet, men Tom Hanks får i det små lov til at lade kaptajn Sullys følelser træde frem, når han gebærder sig med stoisk professionalisme. Det er en hyldest til individet, der med et rent hjerte hjælper sine medmennesker.

Streames på C More

 

Changeling

Som ofte før lod Clint Eastwood sig inspirere af virkelige begivenheder i historien om en enlig mor, hvis søn en dag pludselig forsvinder.

Det er ganske enkelt suverænt at gøre superstjernen Angelina Jolie troværdig som en kvinde i Los Angeles anno 1928, hvor et korrupt politisk system står i vejen for, at retfærdigheden kan ske fyldest.

Changeling fra 2008 er en neglebidende udforskning af moderskabet, når Christine (Jolie) får en fremmed dreng tilbage, som politiet hævder, er hendes søn. Eastwood formår at skabe en nærmest ulidelig spænding, samtidig med at han detaljeret tegner et billede af en verden af i går. Og ikke mindst skildrer han et menneske, hvis fortvivlelse alle forældre kan indleve sig i.

Chefredaktør Claus Christensen udpegede filmen til Guldpalme-favorit ved Cannes-festivalen i 2008, mens manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig gav topkarakteren seks stjerner i Ekko #44. Det er med andre ord en film, som man skylder sig selv at se – eller gense for den sags skyld.

Streames på HBO Nordic

 

Million Dollar Baby

Det er imponerende, at en mand, der hele sit liv har været symbol på maskulinitet, i en sen alder kaster sig over en film som Million Dollar Baby. Her træder han selv i baggrunden som boksetræneren Frankie Dunn, der hjælper Hilary Swanks kvindelige bokser Maggie Fitzgerald med at blive professionel.

Dunn har i starten sine betænkeligheder ved ”at træne en pige”, som han siger. De to enspændere finder dog efterhånden hinanden i en historie, der vandt en Oscar for bedste film og sikrede Eastwood hans foreløbigt eneste af de gyldne statuetter for bedste instruktør.

Den salige anmelder Roger Ebert kaldte slet og ret Million Dollar Baby et mesterværk og bedste film i 2004. ”Nogle instruktører mister fokus, når de bliver ældre. Andre får det og lærer at fortælle en historie, som indeholder alt det, den behøver, og absolut intet andet,” skrev Ebert i sin anmeldelse.

Streames på Filmstriben

 

Mystic River

Hvis man bilder sig ind, at Clint Eastwood kun har lavet patriotiske krigsfilm og politiske erklæringer om den stolte enegænger, skylder man sig selv at se den fremragende Mystic River fra 2003.

Filmen resulterede helt fortjent i Oscars til Sean Penn og Tim Robbins. De spiller to tidligere barndomsvenner, hvis veje igen mødes på grund af tragiske omstændigheder. Jimmy (Penn) er ude af sig selv, da hans datters lig bliver fundet, og sporene peger mod Dave (Robbins). Efterforskningen styres af Sean (Kevin Bacon), der var tredje medlem i deres vennegruppe som børn, og nutidens forbrydelser blandes med fortidens, som filmen skrider frem.

Den brutale historie er skrevet af Oscar-vinderen Brian Helgeland (L.A. Confidential) på et forlæg af succesforfatteren Dennis Lehane. De fleste instruktører ville nok få noget ud af den stærke fortælling, men Eastwood løfter dramaet til det mesterlige, fordi han aldrig lader mysteriets opklaring overstråle de stille øjeblikke mellem tre mænd, der ikke ved, hvad de skal tænke om hinanden.

Streames på Viaplay

 

Letters from Iwo Jima

I 2006 instruerede Clint Eastwood to film om kampene mellem amerikanere og japanere under Anden Verdenskrig. Flags of Our Fathers er en glimrende krigsfilm, der fortæller historien fra de amerikanske soldaters perspektiv. Men den fornyende er Letters from Iwo Jima, hvor instruktøren ser på krigen fra de japanske soldaters synsvinkel.

Vi kommer virkelig ind under huden på mennesker, der som regel inkarnerer ondskaben i amerikanske film. Det er en humanistisk lektion at se Ken Watanabes general Kuribayashi overveje, hvordan han bedst får så mange unge mænd som muligt hjem i live.

Men filmen er også elementært medrivende i skildringen af en virkelig hændelse, der fik betydning for verdenshistorien i almindelighed og for de medvirkende i særdeleshed. Og spændingen står for en gangs skyld ikke i kontrast til de historiske fakta.

Streames på SF Anytime

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film af Clint Eastwood.

© Filmmagasinet Ekko