Interview
01. nov. 2018 | 13:28 - Opdateret 01. nov. 2018 | 17:01

Skuespillere vender forstaden på hovedet

Foto | Viaplay
Ægteparret Erik (Lars Ranthe) og Nina (Lene Maria Christensen) hopper i forklædning med skæg og paryk, når de genoptager fortidens svindelnumre, da forstadslivet bliver for kedeligt.

Friheden gør op med måden, der er blevet lavet serier i Danmark på de sidste tyve år, mener skuespillerne Lars Ranthe og Lene Maria Christensen.

Af Nicki Bruun

Viaplay-serien Friheden foregår et stykke fra den kreative klasses København. Titlen henviser til togstationen i Hvidovre, som ægteparret Erik og Nina bor ved siden af. Faktisk kører toget lige forbi deres vindue!

Men sådan har det ikke altid været. I deres unge dage var parret noget så eksotisk som internationale svindlere, der tjente store penge på at snyde alle omkring sig.

Lars Ranthe og Lene Maria Christensen stråler som de to forhenværende svindlere, der nu har slået sig til ro i familielivet, skriver Ekkos anmelder.

Det er nemlig stærkt underholdende, når de beslutter at vende tilbage til deres gamle liv og bryde ud af forstadens snævre rammer. Netop skildringen af forstaden var en af grundene til, at Ranthe ville medvirke i serien, der kan ses onsdage kl. 21 på TV3 og Viaplay.

”Serier bliver tit noget københavneri om storbymennesker med storbyproblemer,” siger 49-årige Lars Ranthe.

”De kan ikke forstå, hvorfor de ikke kan udtrykke sig følelsesmæssigt, de går og tumler med en roman, og de skal også ha’ en cortado. Det kan virke en lille smule fremmedgjort for rigtigt mange almindelige danskere, der bor rundt omkring i forstæderne.”

Føler sig utryg i forstæderne
At forstæderne også kan være et skræmmende sted, har vi set i film som David Lynch’ Blue Velvet. Og det kan Lene Maria Christensen skrive under på.

”Jeg synes ikke nødvendigvis, der er trygt i forstæderne. Jeg føler mig selv mest tryg i den store by. For mig kan stilheden være for voldsom i de små byer med for lang afstand mellem husene. Min fantasi spiller mig tit et puds de steder, og jeg søger helst samvær og liv og mennesker. Og vidner, vi skal kunne være hinandens vidner,” siger den 46-årige skuespiller med et grin.

”Stilheden kan være for voldsom i de små byer med for lang afstand mellem husene. Fordi vi skal kunne spejle os i andre. Stilheden i os selv kan være et helvede, men det kan mangel på andre mennesker også.”

Det var dog en fornøjelse at spille en kvinde, der tager kontrol både i hjemmet og i professionelle situationer, når ægteparret er ude på svindlermission.

”Det er en historie og en rolle, som er lidt anderledes end dem, der ellers er landet på mit bord,” siger Lene Maria Christensen.

”Det var vigtigt for mig at hun ikke blev en skinger udgave af en kvinde, der i øvrigt bestemmer og styrer så meget. Hun er en kvinde, der løser alle sine forskellige opgaver i livet dygtigt, men hun keder sig.”

– Hvordan undgår man at blive skinger?

”Det er blandt andet ved ikke at hidse sig op, men for eksempel læne sig ind i sin ret til at bestemme. Jeg forestillede mig ind imellem, at hun var en mand, det er en anden fysisk fornemmelse. Det er en anden måde at turnere nogle replikker på.”

– Tænkte du på et bestemt mandligt forbillede?

”Ja, det gjorde jeg. Men jeg siger ikke hvem,” siger Lene Maria Christensen med et lille smil.

Tager en maske på
Til gengæld har Lars Ranthe ikke noget imod at afsløre sine inspirationskilder i rollen som Erik, der iklæder sig falsk skæg og falske tænder for at snøre folk omkring sig.

”De skuespillere, jeg altid har været inspireret af, er folk, der har taget store masker på. Heath Ledger som Jokeren i The Dark Knight, Willem Dafoe som Bobby Peru i Wild at Heart eller Gary Oldman som Drexl i True Romance. Dem, der er larger than life,” fortæller Lars Ranthe.

”Selv når Daniel Day-Lewis laver alle sine fantastiske roller, er jeg jo ikke i tvivl om, at han er skuespiller. Hvad end han har transformeret sig og halter og taler et andet sprog, er det tydeligt, at han har taget masker på. Han er bare så god til det, at jeg også får en følelsesmæssig oplevelse af det.”

At den fysiske fremtoning betyder noget for, hvordan man går til en rolle, har skuespilleren selv gjort brug af i sin karriere.

”Jeg har altid været skuespiller på en i virkeligheden lidt barnlig måde, hvor man leger, at man er en anden. Jeg overtager andre menneskers gestik. Jeg er en skuespiller, der går fysisk til værks til mine roller,” siger Lars Ranthe.

”Derfor giver det noget at kunne tage udklædning eller en maske på. Det afstedkommer en måde at tale og gestikulere på og også en måde at agere psykologisk på.”

Noget at bevise
Både Lars Ranthe og Lene Maria Christensen har medvirket i adskillige serier på de to ”gamle” kanaler: DR og TV 2. Ranthe kan lige nu opleves hver mandag som rockerkonge i Christoffer Boes TV 2-serie Kriger, mens Christensen er bedst kendt som kvinden mellem to brødre i Arvingerne på DR1.

”Alle tv-serier skal jo efterhånden bevise så meget. Det er pisse svært, for der er så stort et udbud. Det er helt vildt, hvad der bliver produceret,” siger Lene Maria Christensen, der nævner HBO-serier som Sharp Objects og Big Little Lies blandt sine seneste streaming-besættelser.

”Der har været mange ret tunge bud på genren, hvor det er en stor følelsesmæssig udvikling, der skal foregå, fremfor en historie, som kan rulle lidt lettere. Det synes jeg, at Friheden kan.”

Lars Ranthe er enig.

Friheden er noget andet end endnu en naturalistisk nordic noir-serie. Nordic noir er ikke kun krimi, men den gængse måde, vi har lavet serier på i Danmark de sidste tyve år. Det har jo været helt vidunderligt, men er også ved at blive lidt bedaget,” siger skuespilleren.

”Her er der mulighed for at prøve noget andet af og lede efter en anden stil. Det blev forsøgt i serier som Lykke og Lærkevej, men humoren er blevet ofret på naturalisme-alteret. Vi må ikke grine, for så er det jo ikke god kunst, vel?”

Trailer: Friheden

Kommentarer

Lars Ranthe

Født 1969 i København.

Uddannet skuespiller fra Odense Teater i 1998.

Fik et gennembrud med hovedrollen i DR-serien Sommer, der kørte i to sæsoner 2008-09.

Vandt i 2012 en Bodil for sin rolle som Kjeld Petersen i Dirch.

Aktuel i Viaplay-serien Friheden og TV 2-serien Kriger.

Lene Maria Christensen

Født 1972 i Hillerød.

Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1999.

Slog igennem på teatret og blev siden en populær skuespiller i film og tv-serier.

Har vundet Bodil- og Robert-priser for sine roller i En familie og Frygtelig lykkelig samt DR-serien Arvingerne.

Aktuel i tv-serien Friheden, der kan ses på Viaplay og TV3 onsdag kl. 21.

© Filmmagasinet Ekko