Nyhed
21. sep. 2015 | 11:13

Game of Thrones og Veep vinder Emmy-showet

Foto | Helen Sloan
Fantasy-serien Game of Thrones vandt den helt store pris for bedste dramaserie ved nattens Emmy-uddeling, hvor også en af seriens store stjerner, Peter Dinklage, vandt for bedste mandlige birolle.

Tv-verdenens største prisshow Emmy hyldede HBO med et utal af priser, men den abdicerende late night-konge Jon Stewart fik også et klap på skulderen.

Af Nicki Bruun

I nat løb Emmy-uddelingen – tv-verdenens mest prestigiøse prisshow – af stablen for 67. gang i underholdningsbranchens højborg, Los Angeles.

Her sparkede værten Andy Samberg, komiker kendt fra serien Brooklyn Nine-Nine og bandet The Lonely Island, løjerne i gang med en sjov sketch om kvalerne ved at skulle se alle årets fremragende serier – et velkendt problem for tv-fans.

Bagefter holdt han sin åbningstale, der trods ­den obligatoriske Bill Cosby-joke ikke helt fik publikum i salen med. Den bød dog på følgende spydige perle:

”I år sagde vi farvel til Mad Men og Parks and Recreation. Vi sagde også farvel til True Detective, selv om serien faktisk stadig er på skærmen.”

Hæder og skam
Verdens måske mest elskede serie, Game of Thrones, vandt aftenens sidste pris, der ofte betragtes som hovedprisen, nemlig bedste dramaserie.

Også prisen for bedste instruktion og bedste manuskript tog serien, nemlig med afsnittet ”Mother’s Mercy”, hvor Lena Headey måtte gå The Walk of Shame. Det var dog ikke hende, men Peter Dinklage, der modtog den sidste af seriens fire priser.

En del havde ellers troet, at bedste dramaserie var gået til Mad Men – ikke mindst, fordi serien sang sin svanesang i år. Til gengæld skete retfærdigheden endelig fyldest, da Jon Hamm efter otte år endelig modtog en Emmy for sin rolle som reklamemanden Don Draper.

Det var et vink med en vognstang, da Tina Fey – som Hamm har arbejdet sammen med i både 30 Rock og Unbreakable Kimmy Schmidt – kom ind for at uddele prisen. Og selv om der, som Hamm påpegede, var mange dygtige skuespillere i kategorien, havde det været en skandale, hvis han intet havde modtaget for sin tid i Mad Men.

Det var dog vinderen af bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie, Viola Davis for How to Get Away with Murder, der holdt den bedste tale. Med et citat fra den afroamerikanske slavebefrier Harriet Tubman satte hun fokus på sorte kvinders præstationer i modgang, hvilket fyrede op under salen.

Politiske komedier
Det politiske aspekt fortsatte i komedie-kategorien. Den hysterisk morsomme Veep, hvor Julia Louis-Dreyfus spiller amerikansk præsident, tog fire priser.

For første gang i seks år blev det ikke Modern Family, der løb med prisen for bedste komedieserie. Den gik i stedet til Veep for en fjerde sæson, der bestemt ikke viser tegn på metaltræthed.

Julia Louis-Dreyfus fra Veep selv gentog sejren fra sidste år og vandt for bedste kvindelige hovedrolle i en komedieserie. Hendes kollega Tony Hale vandt for sin birolle som hendes assistent Gary, mens folkene bag kameraet vandt for bedste manuskript.

I den mere seriøse ende af komedie-spektret vandt kønsdramedien Transparent to priser. Årets mindste overraskelse stod Jeffrey Tambor for, da han vandt for sit helt fantastiske portræt af manden Mort, der bliver til kvinden Maura. Også seriens skaber, Jill Soloway, fik en pris for sin instruktion.

Begge fokuserede i deres takketaler på, at transmiljøet i USA stadig kæmper for ligestilling. Sympatiske ytringer på en aften, der ellers led under en del tørre og uinspirerede rygklapperier.

Til gengæld var flere af prisuddelerne i hopla. Jimmy Kimmel spiste det papir, vinderens navn stod på (han havde dog læst det først), mens John Oliver jokede med, at Jeopardy vil leve lige så længe, som verden eksisterer.

Vinderen tager det hele
I det hele taget havde den politiske komedie en stor aften. Et af de store spørgsmål før uddelingen var, om Jon Stewart ville modtage hæder for sin sidste tid med The Daily Show, eller om man ville se fremad og give den til hans protege, John Oliver.

Her blev svaret, at Stewart ryddede bordet på vej ud. Programmet vandt tre priser, heriblandt for bedste talkshow. Det betød samtidig, at en anden abdicerende legende, David Letterman, ikke fik noget sidste rygklap.

En anden af årets helt store vindere blev miniserien Olive Kitteridge, der hev hele seks priser hjem. Med sine kun fire afsnit af en time hver er historien nærmere en forvokset film, men vandt ikke desto mindre for det, der hedder bedste begrænsede serie.

Serien vandt faktisk alt, hvad den kom i nærheden af, og der var priser til nogle af Hollywoods dygtigste skuespillere. Frances McDormand, Richard Jenkins og Bill Murray vandt alle for deres imponerende præstationer, mens Lisa Cholodenko og Jane Anderson tog priser for henholdsvis instruktion og manuskript.

Dermed blev søndagen også HBO’s store aften. Som forhåndsfavorit lå det da også lige til højrebenet, men selv HBO’s præsident havde nok ikke turdet håbe på fjorten priser af 24 mulige. De tre store prisslugere – Game of Thrones, Veep og Olive Kitteridge – er alle HBO-produktioner, og således fik kabelkanalen bevist, at den trods øget konkurrence stadig er kongen af tv.

Emmy-uddelingen 2015

Bedste dramaserie
VINDER: Game of Thrones
Better Call Saul
Downton Abbey
Homeland
House of Cards
Mad Men
Orange Is the New Black

Bedste komedieserie
VINDER: Veep
Louie
Modern Family
Parks and Recreation
Silicon Valley
Transparent
Unbreakable Kimmy Schmidt

Bedste miniserie
VINDEROlive Kitteridge
American Crime
American Horror Story: Freak Show
The Honorable Woman
Wolf Hall

Bedste mandlige hovedrolle (drama)
VINDERJon Hamm – Mad Men
Kyle Chandler – Bloodline
Jeff Daniels – The Newsroom
Bob Odenkirk – Better Call Saul
Liev Schrieber – Ray Donovon
Kevin Spacey – House of Cards

Bedste kvindelige hovedrolle (drama)
VINDER: Viola Davis – How to Get Away with Murder
Claire Danes – Homeland
Taraji P. Henson – Empire
Tatiana Maslany – Orphan Black
Elisabeth Moss – Mad Men
Robin Wright – House of Cards

Bedste mandlige hovedrolle (komedie)
VINDER: Jeffrey Tambor – Transparent
Anthony Anderson – Black-ish
Matt LeBlanc – Episodes
Don Cheadle – House of Lies
Louis C.K. – Louie
William H. Macy – Shameless
Will Forte – The Last Man on Earth

Bedste kvindelige hovedrolle (komedie)
VINDER: Julia Louis-Dreyfus – Veep
Lily Tomlin – Grace and Frankie
Amy Schumer – Inside Amy Schumer
Edie Falco – Nurse Jackie
Amy Poehler – Parks and Recreation
Lisa Kudrow – The Comeback

Bedste mandlige birolle (drama)
VINDER: Peter Dinklage – Game Of Thrones
Jonathan Banks – Better Call Saul
Ben Mendelsohn – Bloodline
Jim Carter – Downton Abbey
Alan Cumming – The Good Wife
Michael Kelly – House Of Cards

Bedste kvindelige birolle (drama)
VINDER: Uzo Aduba – Orange Is The New Black
Joanne Froggatt – Downton Abbey
Lena Headey – Game Of Thrones
Emilia Clarke – Game Of Thrones
Christine Baranski – The Good Wife
Christina Hendricks – Mad Men

Bedste mandlige birolle (komedie)
VINDER: Tony Hale – Veep
Andre Braugher – Brooklyn Nine-Nine
Adam Driver – Girls
Keegan-Michael Key – Key & Peele
Ty Burrell – Modern Family
Tituss Burgess – Unbreakable Kimmy Schmidt

Bedste kvindelige birolle (komedie)
VINDER: Allison Janney – Mom
Mayim Bialik – The Big Bang Theory
Niecy Nash – Getting On
Julie Bowen – Modern Family
Kate McKinnon – Saturday Night Live
Gaby Hoffmann – Transparent
Jane Krakowski – Unbreakable Kimmy Schmidt
Anna Chlumsky – Veep

Bedste talkshow
VINDER: The Daily Show With Jon Stewart
The Colbert Report
Jimmy Kimmel Live
Last Week Tonight With John Oliver
Late Show With David Letterman
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Kommentarer

Primetime Emmy Awards

Den 67. Emmy-uddeling blev afholdt søndag den 20. september i Micosoft Theater i Los Angeles.

Emmy-priserne uddeles af Academy of Television Arts & Sciences, som er en brancheorganisation, der består af over 20.000 medlemmer fra tv-branchen.

Emmy-uddelingen blev første gang afholdt i 1949.

I 1974 valgte man at opdele Emmy-prisen i en primetime- og en daytime-pris, hvor primetime-prisen er mest kendte og i daglig tale kaldes for en Emmy.

Den prestigefyldte Emmy regnes for tv-seriernes udgave af en Oscar.

© Filmmagasinet Ekko