Oversigt
13. maj 2015 | 18:05

Gamle film i nye klæder

Foto | Jasin Boland
Altid fremragende Tom Hardy spiller titelrollen i den nye Mad Max, der har været længe undervejs. Planlagte optagelser i Afrika måtte udskydes blandt andet på grund af religiøse konflikter i Namibia.

Længe siden, Mad Max, Terminator og Luke Skywalker! I de kommende måneder genoplives Hollywoods største franchisefilm med fortsættelser.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

2015 er allerede blevet udråbt som et filmår ud over det sædvanlige. Og ikke uden grund.

Premierekalenderen er et overflødighedshorn af titler, der vækker glædelig genklang.

I år lader det til, at Hollywood ser stort på nye, originale værker og i stedet genopliver nogle af de helt store og sikre blockbustere og franchises fra de seneste fire-fem årtier.

Vi har samlet en lille guide til seks kommende filmbrag i 2015, og hvad vi ved om dem indtil videre.

Mad Max: Fury Road
Det er 36 år siden, at den australske instruktør George Miller lavede den første Mad Max-film. Her spiller Mel Gibson titelrollen i et rablende og hæsblæsende postapokalyptisk ræs, og yderligere to film fulgte i henholdsvis 1981 og 1985.

Siden har Mad Max-serien stået stille, og George Miller har mest begået sig i andre genrer med film som Happy Feet og Babe: den kække gris kommer til byen.

Men nu er Miller og Mad Max tilbage i en fjerde film. Denne gang er Mel Gibson skiftet ud med Tom Hardy, men bedømt på foromtalen og trailers ser Mad Max: Fury Road lige så vild og anarkistisk ud som sine forgængere – hvis ikke mere.

Anser man stadig blot Mad Max som tomme actionkalorier for drengerøve, behøver man blot kigge mod Frankrig i disse dage: Mad Max: Fury Road er nemlig at finde på programmet på Cannes-festivalen – dog uden for den officielle konkurrence.

Mad Max: Fury Road får dansk premiere 14. maj.

 

Jurassic World

Med imponerende computeranimation og en lille klump rav vækkede Steven Spielberg i 1993 fortidens kæmpedinosaurer til live i Jurassic Park. Pludselig vidste alle, hvordan en tyrannosaurus rexog velociraptor så ud.

Og til sommer får vi igen mulighed for at løse billet til dino-parken, når Jurassic World får premiere. Den fjerde film i rækken udspiller sig 22 år efter etteren. For at øge parkens besøgstal skaber videnskabsfolkene en ny og større attraktion (læs: dinosaur), der overgår alle parkens tidligere beboere.

Men større dinosaurer betyder større problemer, og så er der igen lagt an til darwinistisk magtkamp mellem mennesker og dinosaurer.

Selvom Steven Spielberg ikke selv har instrueret filmen, har han som producent formentlig haft en lille finger med i spillet. Bedømt ud fra de første klip ligner Jurassic World da også en klassisk adventurefilm med masser af flotte scener, en god fortælling og eventyr a la Spielberg.

Jurassic World får dansk premiere 11. juni.

 

Terminator Genisys

Til sommer kan Arnold Schwarzenegger endnu en gang sige ”I’ll be back” på sit gebrokne engelsk, når den femte Terminator-film får premiere.

Den kommende film er eftersignende ikke en decideret genindspilning, men heller ikke en efterfølger. Således er mange af de velkendte karakterer fra de tidligere film blevet besat af nye skuespillere. Emilia Clarke, bedst kendt fra Game of Thrones, skal nyfortolke Sarah Connor, og Jai Courtney skal spille Kyle Reese.

Til gengæld er Schwarzenegger tilbage i sin emblematiske titelrolle som robotten Terminator i den nye film, der ligesom sine forgængere kommer til at byde på rejser frem og tilbage i tiden. Og så er der allerede planlagt to nye Terminator-film i 2017 og 2018. Så Schwarzenegger kommer ganske rigtig tilbage.

Terminator Genisys får dansk premiere 25. juni.

 

Mission: Impossible – Rogue Nation

Det er svært ikke at trække lidt på smilebåndet, når man læser omtalen til den kommende Mission: Impossible-film: ”Ethan og hans team kommer på deres mest umulige mission hidtil, da de skal udrydde The Syndicate.”

For femte gang skal Tom Cruise med andre ord på en (u)mulig mission i rollen som Ethan Hunt. Mission: Impossible – Rogue Nation fortsætter, hvor den foregående og lige så umulige Mission: Impossible – Ghost Protocol slap, og byder på en stærk rolleliste: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner og Alec Baldwin.

Ikke overraskende er traileren fuld af hæsblæsende action på diverse transportmidler, herunder selvfølgelig fly, motorcykler, biler.

Mission: Impossible – Rogue Nation får dansk premiere 30. juli.

 

Spectre

Siden Dr. No fra 1962 er filmene om James Bond kommet i en lind og kontinuerlig strøm. Hidtil er titelrollen som bekendt blevet varetaget af syv forskellige skuespillere og senest Daniel Craig, der også skal spille den engelske MI6-agent i den kommende film med titlen Spectre.

Med Craig har serien taget en ny og interessant drejning mod en mere hårdtslående og dyster Bond. Ligesom den foregående Skyfall er det prominente Sam Mendes, der skal instruere Spectre, hvor Christoph Waltz er udvalgt som lovende skurk.

Først forlød det, at Waltz, i tråd med titlen, skulle spille selveste Blofeld – lederen af forbrydersyndikatet SPECTRE i de tidligere film. Men nu tyder det på, at Waltz skal udfylde rollen som en helt ny superskurk.

Desuden kan vi herhjemme flage med Dannebrog og glæde os over, at Jesper Christensen for tredje gang er med i en James Bond-film.

Spectre får dansk premiere 6. november.

 

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens

Det sidste brag i filmåret 2015 behøver næppe nogen større præsentation. Hvis man ikke har gemt sig i en galakse langt, langt borte, er det ingen hemmelighed, at Star Wars-sagaen genoptages med en syvende episode.

Internettet og nyhedsstrømmen eksploderede nærmest, da det i oktober 2012 forlød, at Disney ville opkøbe Lucasfilm og genoplive Star Wars-universet.

Lost-skaberen J.J. Abrams, der er blevet udråbt som en ny Steven Spielberg eller George Lucas, skal bære det enorme ansvar at instruere syvende episode, The Force Awakens.

Indtil videre ved vi ikke meget om den nye film. Handlingen foregår tilsyneladende 30 år efter The Return of the Jedi, og veteranerne Harrison Ford og Mark Hamill er tilbage i deres respektive roller som Han Solo og Luke Skywalker.

Selvom der stadig er mere end seks måneder til premieren i december, syder de kæmpe forventninger fra fansene for længst. Disney har givet sig selv en gigantisk udfordring, men den kommende Star Wars er til gengæld måske den mest ventede film i årtier.

Star Wars: Episode VII – The Force Awakens får dansk premiere 17. december.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko