Nyhed
11. sep. 2019 | 11:33

Ghita Nørby raser over kulturløs regering

Foto | Jim Lyngvild
Ghita Nørby, iført Jim Lyngvilds pragtkjole, drikker en kop te med citron. Man kan se det som en humoristisk hilsen til det kontroversielle Radio24syv-interview, hvor det gik helt skævt med te-drikningen.

”Hvad er der sket med den nye regering? Dens kulturpolitik er usynlig,” siger en af landets største skuespillere i det nye nummer af Ekko.

Af Nicki Bruun

”Ghita-gate,” blev årets største storm i den danske kulturbranche døbt. I et interview med Radio24syvs Iben Maria Zeuthen gik Ghita Nørby til stålet og kaldte journalisten sentimental, selvhøjtidelig og banal.

Hele Danmarks Ghita kaldte det selv ”den dummeste historie i hele verden” og udtalte efterfølgende, at hun var færdig med interviews.

Ghita Nørby har dog valgt at lade sig interviewe i det nye nummer af Ekko, hvor skuespilleren svarer på femten spørgsmål om sit forhold til film. Og på spørgsmålet om, hvad hun ville ændre i den danske filmbranche, holder hun sig ikke tilbage.

”Det er ganske forfærdeligt med den kulturpolitik, der føres i det her åndssvage land. Det dér sparekrav på to procent – vi ender med ikke at have noget kulturliv tilbage,” siger Ghita Nørby og kommer med et hårdt stik til den socialdemokratiske regering ledet af kulturminister Joy Mogensen:

”Hvad er der sket med den nye regering? Dens kulturpolitik er usynlig.”

”Uden kultur bliver vi flade som en pandekage alle sammen. Det åndelige liv er jo ilten. Det er hele vores grundlag for at slide i det og være mennesker på godt og ondt, at vi kan tage en bog, gå i en biograf, åbne vores tv, hvad fanden vi nu vil.”

Et dårligt spørgsmål
Ghita Nørby fortæller i interviewet i Ekko #83, at hun sværger til Monty Python, når hun vil have komik, der ikke er plat og taktløst.

Men hun harcelerer også over ét spørgsmål – hvad hun er flov over at kunne lide – som hun kalder decideret dårligt. I stedet forsvarer hun Lars von Trier, som hun er træt af, at nogle anser for at være krukket.

Til gengæld indrømmer en af dansk films største skuespillere nogensinde, at hun ikke er fejlfri.

”Jeg begår en fejltagelse, hver gang jeg står ud af sengen. Kunsten er at erkende det og bruge det til noget. Der er mange, der ikke erkender det, men det gør jeg.”

Det nye nummer af Ekko er på gaden og kan købes i løssalg eller bestilles på hjemmesiden. Hvis du tegner årsabonnement, får du en gratis biografbillet og sommernummeret med tema om Tarantino.

Kommentarer

Ekko #83

Q&A med Ghita Nørby i Ekkos nye nummer.

Stort interview med Nikolaj Coster-Waldau og tema om nøgenhed.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt. Hvis du tegner årsabonnement, får du en gratis biografbillet og sommernummeret med tema om Tarantino.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko