Nyhed
27. feb. 2018 | 16:09 - Opdateret 01. mar. 2018 | 10:56

Guillermo del Toro benægter plagiat

Foto | Sophie Giraud
Guillermo del Toro instruerer under optagelserne af The Shape of Water sine skuespillere, der tæller Michael Shannon (nummer to fra venstre) som skurken Strickland.

Oscar-favoritten The Shape of Water er blevet sagsøgt for at kopiere et gammelt teaterstykke. Instruktøren er lettet over at skulle i retten.

Af Nicki Bruun

Vi nærmer os med hastige skridt årets Oscar-uddeling på søndag den 4. marts, hvor meget står på spil for de nominerede.

Vanen tro har der været kritik af de film, der er blevet betragtet som favoritter til at løbe med de største priser. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri har skovlet priser til sig, men er også blevet kritiseret for sin indfølende skildring af en racistisk politimand.

Imens er Guillermo del Toros fantasy-periodedrama The Shape of Water endt i en regulær retssag. Efter at have været ude med plagiatanklager mod filmen har sønnen til forfatteren Paul Zindel i sidste uge sagsøgt filmselskabet, fordi han mener, at historien er stjålet fra farens teaterstykke Let Me Hear You Whisper fra 1969.

Instruktøren af The Shape of Water benægter dog anklagen.

”Jeg har aldrig læst eller set stykket,” siger Guillermo del Toro til branchemediet Deadline Hollywood. ”Jeg havde aldrig hørt om det, før jeg lavede The Shape of Water, og ingen af mine samarbejdspartnere har nogensinde nævnt det.”

Et Oscar-angreb
I teaterstykket prøver en rengøringskvinde at befri en delfin fra et laboratorium, hvor man forsker i at bruge dyret som et militært våben.

Historien går igen i The Shape of Water, hvor den stumme rengøringskvinde Elisa forelsker sig i et mystisk havvæsen og vil befri det fra det laboratorium, som hun gør rent i.

”Det er som at sige, at E.T. ville være den samme historie, hvis man skiftede rumvæsnet ud med et hamster,” siger Guillermo del Toro til Deadline Hollywood. Instruktøren har tidligere fortalt, at han fik idéen til filmen efter en samtale med forfatteren Daniel Kraus. Han er krediteret som producer på The Shape of Water og foreslog en historie om en pedel, som kidnapper en amfibie-mand fra et hemmeligt anlæg.

Kraus har tidligere udtrykt begejstring for et andet af Paul Zindels værker, ungdomsbogen The Pigman fra 1968. I interviewet med Deadline Hollywood siger Guillermo del Toro dog, at Daniel Kraus heller ikke kender eller har set teaterstykket, som The Shape of Water skulle have plagieret.

Det er især timingen af beskyldningerne, som både filmens distributør Fox Searchlight og instruktøren har et problem med. I en pressemeddelelse spekulerer distributøren i, at det sker op til Oscar-uddelingen i håbet om at tjene hurtige penge i et forlig.

Det samme tænker Guillermo del Toro, der glæder sig til at få afgjort sagen juridisk, fortæller han Deadline Hollywood.

”Jeg kan ikke helt klare timingen af de her beskyldninger. Det er ret åbenlyst, hvad der foregår. For mig er det faktisk en lettelse, at det går fra noget holdningsbaseret til at handle om fakta og lov.”

Trailer: The Shape of Water

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko