Nyhed
20. sep. 2022 | 17:02

Guldløvevinder kritiserer festivaler

Foto | uoplyst
Laura Poitras har lavet nogle af nyere tids mest opsigtsvækkende dokumentarer, og nu revser hun, at Hillary Clinton får lov at vise sine film på førende festivaler.

Dokumentaristen Laura Poitras er utilfreds med, at festivalerne i Venedig og Toronto agerer ukritisk talerør for Hillary Clinton ved at vise den tidligere politikers film.

Af Jonathan Lebeda

Laura Poitras vandt overraskende Guldløven på dette års Venedig-festival med dokumentaren All the Beauty and the Bloodshed, som vores udsendte giver fem stjerner.

Nu kritiserer instruktøren festivalerne i Venedig og canadiske Toronto for at vise værker,som Hillary Clinton og datteren Chelsea Clinton har været med til at producere.

I dokumentarserien Gutsy undersøger Hillary og Chelsea Clinton, hvad det vil sige at være en modig kvinde. Den var udtaget til Venedig-festivalen, mens deres In Her Hands – om en af Afghanistans første kvindelige borgmestre – blev vist i Toronto.

Laura Poitras’ kritik går på, at Hillary Clinton selv var involveret i og støttede USA’s militære optrapning i Afghanistan, mens hun sad ved magten som udenrigsminister. Instruktøren mener, at festivalerne lader Clinton omskrive sin historie ved at vise In Her Hands og Gutsy uden at tage kritisk stilling til, hvem afsenderen er.

”Det er alarmerende at se nogle af verdens mest magtfulde mennesker, som for eksempel Hillary Clinton, på den røde løber i Venedig og Toronto, uden at nogle siger noget,” udtaler Laura Poitras ifølge Deadline.

”Der burde være stillet kritiske spørgsmål til hende. Jeg mener, at dokumentarfilm er journalistik. Vi står for fakta og holder folk ansvarlige. Jeg forstår ikke, at det ikke undersøges nærmere.”

Trussel mod ytringsfriheden
Instruktøren er kendt som en stærk fortaler for ytringsfriheden. Hun har lavet Oscar-vinderen Citizenfour om whistlebloweren Edward Snowden.

Laura Poitras udlagde sin kritik i forlængelse af USA’s fortsatte kamp for at retsforfølge skaberen af WikiLeaks, Julian Assange, som instruktøren har lavet dokumentarfilmen Risk om.

”Retsforfølgelsen af Julian Assange er den største trussel mod ytringsfriheden, ikke bare i USA, men i hele verden,” siger Laura Poitras til Deadline.

Hun overvejede grundigt, hvorvidt hun ville rette sin kritik under den nyligt afsluttede Toronto-festival. Hun ønskede ikke at tage opmærksomheden fra andre dokumentarfilm under festivalen, men følte ikke, hun havde noget valg.

”Vi er forpligtet til at stille kritiske spørgsmål til mennesker, der er i besiddelse af så meget magt,” siger Laura Poitras som begrundelse for at rejse kritikken.

Deadline har forsøgt at få kommentarer fra Toronto-festivalen og producenterne af In Her Hands, men det er ikke lykkedes.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko