Venedig 2022
10. sep. 2022 | 22:55

Dokumentar vinder overraskende Guldløven

Foto | Participant
All the Beauty and the Bloodshed er et dokumentarportræt af fotografen Nan Goldin, hvis aktivisme blev vakt under aids-epidemien i 80’ernes New York

Laura Poitras’ dokumentarfilm om fotografs kamp mod medicinalproducent tildeles hovedprisen på filmfestivalen i Venedig, hvor fransk moderdrabsfilm får Sølvløven.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Den havde jeg ikke set komme! 

Dette års Guldløve går til Laura Poitras’ dokumentarfilm All the Beauty and the Bloodshed, der følger den amerikanske fotograf Nan Goldin og hendes aktivisme som tidligere opioidafhængig mod de hovedrige medicinproducenter i Sackler-familien.

Ved at give læger bonusser for at udskrive smertestillende, opiumbaserede stoffer som Valium og Oxycontin har familien tjent milliarder, mens hundrede tusinder er døde af at tage overdosis af de stærkt vanefremkaldende stoffer.

Den var et sjældent dokumentarisk indslag i hovedkonkurrencen og et uventet valg, for selv om filmen har fået rosende anmeldelser, har den ikke just været manges favorit til en hovedpris. 

Instruktør Laura Poitras, der er bedst kendt for Edward Snowden-portrættet Citizenfour, starter sin takketale med at rose festivalen for at anerkende dokumentarfilm som filmværker på lige fod med fiktion. 

All the Beauty and the Bloodshed finder en parallel til den igangværende opioidkrise i USA ved at dykke ned i Nan Goldins liv i New Yorks undergrundsmiljø under aids-epidemien i 1980’erne. 

”Nan dykker ned i sin sjæls afgrund og finder ting, som de fleste af os ikke tør dele med omverdenen,” siger den bevægede instruktør. 

Hun nævner også en anden prisvinder i sin tale, nemlig Jafar Panahis gribende drama No Bears, der bliver belønnet med Juryens Specialpris. 

Instruktøren kunne ikke selv tage imod prisen, da han i juli blev idømt seks års fængsel af det præstestyre, han kritiserer i sine film. 

”Man kan ikke se den film uden at tænke på, at Jafar Panahi lige nu sidder i fængsel. Så lad os gøre alt vi kan for fængslede journalister verden over!” lyder det fra Laura Poitras. 

Drab på spædbarn
Festivalens næstfineste pris, Sølvløven, bliver tildelt franske Alice Diops moderdrabsdrama Saint Omer, der tidligere på aftenen også blev belønnet med prisen for bedste debutfilm. 

Filmen handler om en ung forfatter, der overværer en mordsag mod en senegalesisk indvandrer. Kvinden dræbte sit spædbarn ved at efterlade det på en strand ved højvande. Det er en fødselsdepression i yderste konsekvens, og filmen har fået flotte ord med på vejen i udlandet, selv om jeg ikke var begejstret

Det var jeg til gengæld for The Banshees of Inisherin, der indbringer Colin Farrell prisen for bedste mandlige hovedrolle. 

I filmen spiller han en hverdagsenfoldig bonde på en lille irsk ø i 1923. Han kastes ud i en eksistentiel krise, da hans bedste ven Colm ikke længere gider hænge ud med ham. 

Bedstevennen spilles af Brendan Gleeson, som Colin Farrell roser i sin takketale, mens han holder en bananklase som erstatning for prisen. 

Han lovpriser også Martin McDonaghs manuskript: ”Den handler om alle de ting, der berører os hver dag: Vores behov for at føle kærlighed, venskab, vores dødsfrygt og behov for at efterlade os noget, når vi forlader denne verden.” 

Jurypræsidenten, skuespilleren Julianne Moore, må være rørende enig, for kort efter bliver den irske instruktør kaldt op til podiet for fuldt fortjent at tage imod prisen for bedste manuskript. 

Kurs mod Oscar
Cate Blanchett har været filmens storfavorit til Coppa Volpi-prisen for bedste skuespiller, siden Todd Fields Tár havde premiere på festivalens første dag. 

Alligevel virker hun benovet, da hun tager imod prisen. ”Jeg kommer til at drikke rigtig rødvin ud af den her senere,” griner hun og skynder sig at tilføje: ”Det er ikke en joke!” 

I filmen spiller hun en feteret, klassisk dirigent og komponist, der kommer ud i en shitstorm, da hendes krænkeradfærd som chefdirigent for filharmonien i Berlin kommer for en dag. 

Det er en strengt kontrolleret præstation, der afsløres i sprækker, og med aftenens pris sætter Cate Blanchett kurs mod sin tredje Oscar. 

Årets unge stjerneskud bliver Taylor Russell, der får Marcello Mastroianni-prisen for bedste unge skuespiller takket være sin rolle som en kannibalistisk syttenårig i Bones and All

Hun takker bevæget filmens instruktør Luca Guadagnino, der selv modtager prisen for bedste instruktør. 

Dermed er der intet stjernestøv til min personlige favorit, Andrew Dominiks Blonde. Filmen har delt vandene mellem mandlige anmeldere, der hylder dens bragende originale filmsprog, og kvindelige, der kritiserer den som et lidende kvindemartyrium. 

Kontroversielle film kan have svært ved at finde nåde hos en konsensussøgende jury. Efter i en årrække at have åbnet sig mod et større publikum sender Julianne Moores jury med sit Guldløvevalg festivalen tilbage i retning af den store, smalle filmkunst.

Filmfestivalen i Venedig 2022


Hovedkonkurrencen

Guldløven
All the Beauty and the Bloodshed, Laura Poitras

Sølvløven, Juryens pris
Saint Omer, Alice Diop

Bedste instruktør
Luca Guadagnino, Bones and All

Bedste mandlige skuespiller
Colin Farrell, The Banshees of Inisherin

Bedste kvindelige skuespiller
Cate Blanchett, Tár

Bedste manuskript
Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin

Juryens specialpris
No Bears, Jafar Panahi

Bedste unge skuespiller
Taylor Russell, Bones and All


Horizons (sidekonkurrence)

Bedste film
World War III, Houman Seyedi

Bedste instruktør
Tizza Covi, Rainer Frimmel, À plein tiemps

Juryens specialpris
Bread and Salt, Damian Kocur

Bedste kvindelige skuespiller
Vera Gemma, Vera

Bedste mandlige skuespiller
Mohsen Tanabandeh, World War III

Bedste manuskript
Fernando Guzzoni, Blanquita

Bedste kortfilm
Snow in September, Lkhagvadulam Purev-Ochir

Fremtidsløven for bedste debutfilm
Saint Omer, Alice Diop

Horizons Extra, publikumspris
Nezouh, Soudade Kaadan

Bedste VR-oplevelse
The Man Who Couldn’t Leave, Singing Chen

Juryens særpris, VR
Eggscape, German Hella

Bedste VR-historie
From the Main Square, Pedro Harres

Bedste filmrestaurering, Venice Classics
Branded to Kill, Shôhei Imamura

Bedste dokumentar, Venice Classics
Fragments of Paradise, KD Davison

Scene: All the Beauty and the Bloodshed

Kommentarer

Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Filmmagasinet Ekkos udsendte på Venedig-festivalen.

Assisterende redaktør og har skrevet for Ekko siden 2014.

Festivalen blev grundlagt i 1932 og er verdens ældste.

Løber i år fra 31. august til 10. september.

© Filmmagasinet Ekko