Nyhed
14. mar. 2020 | 11:08

Uvished om 30-40 igangværende produktioner

Foto | Producentforeningen
Jørgen Ramskov tiltrådte for et halvt års tid siden posten som direktør for Producentforeningen. Lige nu oplever den danske filmbranche den største krise i nyere tid.

Fagforeningen FAF er blevet kimet ned af medlemmer, der er bekymret for smittefare i film- og tv-produktioner. Producentforeningen lader det være op til den enkelte producent.

Af Claus Christensen

30-40 film- og tv-produktioner skønnes at være i gang på trods af coronavirus, som har lukket det meste af Danmark ned.

I en mail fredag til sine medlemmer skriver FAF – som blandt andet tæller fotografer, tonemestre og sminkører – at telefonerne har været rødglødende på foreningens kontor på Kongens Nytorv.

”Det giver det indtryk, at medlemmerne er meget bekymret for deres økonomiske situation og sikkerheden omkring smitten på produktionerne,” lyder det fra FAF, der fortsætter:

”Vigtigst er at begrænse smittefaren. Undgå for mange mennesker på en begrænset plads og hold pauser. Fiktionsproduktioner omorganiseres eller forsøges udsat.”

Ekko har været i kontakt med en filmmedarbejder, der beretter om produktioner, hvor 30-40 mennesker arbejder tæt sammen og sidder op ad hinanden i en bus til location. Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra FAF.

Det er arbejdsgiveren – altså producenten – som bestemmer, hvorvidt en produktion skal stoppe. Direkte adspurgt vil Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov ikke tage stilling til, om 30-40 mennesker i en bus er forsvarligt.

”Vi følger regeringens vejledninger og forsøger hele tiden at tilrettelægge produktionen forsvarligt. Vi lavede i torsdags en fælles anbefaling med de relevante organisationer om at tilrettelægge produktionerne forsvarligt,” siger Jørgen Ramskov.

Regeringen skubber ansvaret
I den fælles anbefaling, som Ramskov henviser til, står der, at ”igangværende produktioner gennemføres under iagttagelse af flest mulige forholdsregler i forhold til risici for smitte”. I udtalelsen understreges det, at de enkelte producenter selv skal vurdere, om produktionerne i ind- og udland skal fortsætte.

”Det bliver de nødt til, med mindre der kommer et generelt forbud. Producenterne er arbejdsgiverne og skal efter grundige overvejelser vælge, om de fortsætter eller ej. Sådan er det, og sådan skal det være, for produktionerne er meget forskellige. Det anerkender organisationerne og fagforeningerne,” siger Jørgen Ramskov til Ekko.

Flere af de omkring 40 igangværende produktioner foregår i udlandet. Direktøren mener, det er et problem, at regeringen har nøjedes med at fraråde ”unødvendige rejser” til udlandet.

”Regeringen skal træde i karakter og tydeligt sige: ’Nu lader I være med at rejse!’ Lige nu skubber man ansvaret over på de store og små virksomheder, som selv skal træffe beslutningen. Det er urimeligt,” siger Jørgen Ramskov.

– Hvad er status i filmbranchen?

”Der er rigtigt mange produktioner i gang, og det er selvfølgelig et kæmpe problem. Situationen er, at produktioner er ved at pakke sammen rundt omkring, og en rejsevejledning fraråder udrejse. Det skal vi også forholde os til.”

– Er der film, som er blevet stoppet?

”Det kan jeg ikke bekræfte. Men der er nok nogle, som er ved at sætte optagelserne på pause. Med meldingen fra Udenrigsministeriet i går bliver det endnu mere aktuelt.”

Sendt hjem uden løn
– Har I regnet på, hvad det kan komme til at koste i kroner og ører?

”Puha nej, det har vi ikke. Vi ved ikke, hvordan kunderne kommer til at gribe det an. X-Factor er udsat i to uger – hvordan håndterer TV 2 det? Bliver nogle af udsættelserne reelt til stop, fordi vi ikke kan få de samme folk på igen senere?”

”Vi kan ikke sige noget endnu, men måske kan vi begynde at få et overblik i næste uge. Det er vanskeligt, fordi vi ikke ved, hvad der bliver krævet. Restaurationsbranchen og 3F har i går indgået en ret vidtgående aftale, hvor medarbejdere kan sendes hjem uden løn. Dér er vi ikke lige nu, men det kan komme. Det kan jo blive nødvendigt at lukke ned, og hvor står vi så?”

– Så medarbejdere kan blive sendt hjem uden løn?

”Lige nu kan man næsten forestille sig alting. Hvis du havde ringet forleden, havde min vurdering været en anden, og nu er situationen anderledes. Så det vil jeg ikke spekulere i.”

– Hvad kommer det her til at betyde for dansk film og tv?

”Vi tager ligesom resten af Danmark økonomisk nogle ordentlige slag. Når biograferne lukker, og tv-stationer gearer ned for live-produktioner, kommer der til at være alvorlige tab i branchen. Det får store konsekvenser, men hvor store er umulige at sige. Vi afhænger naturligvis af, hvordan regeringen vil hjælpe vores branche.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko