Nyhed
11. juli 2017 | 13:59

”Internettet udvander filmkritikken”

Foto | Rotten Tomatoes
Leonard Maltin er en af verdens førende filmkritikere, og han er bekymret for, at den seriøse behandling af film går tabt på internettet.

Den legendariske filmkritiker Leonard Maltin mener, at internettets demokratisering har skadet interessen for god kritik.

Af Nicki Bruun

”Der er ikke mangel på gode og intelligente filmkritikere. Men der er en manglende interesse og udvanding af kritik generelt på grund af internettet og sociale medier.”

Sådan siger amerikaneren Leonard Maltin i et interview med Screen på den netop afsluttede filmfestival Karlovy Vary International Film Festival i Tjekkiet.

Og Maltin er ikke hvem som helst. Han er en af verdens mest anerkendte filmkritikere, der siden han var teenager i 1969 har skrevet anmeldelser.

Fra 1986 udgav han den meget populære Leonard Maltin’s Movie Guide, som indeholder ultrakorte anmeldelser af alverdens film. Den årlige udgivelse stoppede med udgaven fra 2015, da det ikke længere kunne betale sig at udgive en fysisk bog.

Leonard Maltin ser på vegne af filmkritikken alvorligt på udviklingen.

”På den ene side må man bifalde demokratiseringen af kommunikation. Der er ingen gatekeepers, så alle kan skrive, hvad de vil. Men på den anden side er der ingen standard, som bliver holdt, og det er farligt,” siger den 66-årige kritiker, der har sin egen hjemmeside og igennem årene har skrevet for en lang række af de største aviser og magasiner.

”Jeg synes, at noget er gået tabt. Jeg vil ikke lyde som en gammel knark, men jeg husker, hvor meget det betød dengang, jeg blev udgivet for første gang – man var god nok til at blive udgivet. I dag kan man udgive sig selv.”

Erfaring er viden
Uden at sige det direkte kommer Leonard Maltin i interviewet også med en kritik af anmeldere, der ikke har nok erfaring i rygsækken.

”Når folk spørger, hvilke kvaliteter en kritiker bør have, har jeg et fast svar: lige dele passion og viden – og viden kommer af erfaring,” siger Leonard Maltin i interviewet med Screen.

”Hvis man aldrig har set en stumfilm eller en udenlandsk film og ens uddannelse begynder med Star Wars, så er man handicappet.”

Ifølge Leonard Maltin er de store filmselskaber i Hollywood med deres produktion selv medskyldig i, at mange i dag ser tv-serier frem for film.

”Ingen af studierne støtter intelligent, voksent materiale til det store lærred ud over et par undtagelser her og der. Tv-kanaler giver filmskaberne mulighed for at lave noget kunstnerisk givtigt, så selvfølgelig vælger kunstnerne at udnytte det – uanset hvor det bliver vist.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko