Nyhed
14. sep. 2022 | 10:36

Jean-Luc Godard valgte selv døden

Foto | Gary Stevens
I 1960’erne rejste Jean-Luc Godard rundt omkring i verden og præsenterede sine eksperimenterende film, men på sine ældre dage blev instruktøren mere privat.

Den franske filmlegende gik bort som følge af assisteret selvmord, fordi han led af ”adskillige invaliderende sygdomme”.

Af Nicki Bruun

Jean-Luc Godard var kompromisløs i sin filmkunst, og han fortsatte med at være radikal helt frem til sin død.

Den legendariske instruktør, der som en af frontmændene i den franske nybølge fornyede filmsproget med mesterværker som Åndeløs, gik tirsdag bort i en alder af 91 år.

Og selv om han var godt oppe i årene, var det ikke naturlige årsager, der tog livet af Godard. Instruktøren valgte selv døden.

Familiens juridiske rådgiver har bekræftet over for internationale medier, at Jean-Luc Godard døde som følge af assisteret selvmord, fordi han led af ”adskillige invaliderende sygdomme”.

Hvordan det præcist foregik, melder historien ikke noget om. Men han sov stille ind i sit lille hjem i den schweiziske landsby Rolle, hvor han boede med hustruen Anne-Marie Mieville i mere end 40 år.

Jean-Luc Godard har tidligere givet udtryk for, at han så aktiv dødshjælp som en reel mulighed for at afslutte livet. I 2014 sagde instruktøren på schweizisk tv, at han ikke ville holde sig i live for enhver pris.

”Hvis jeg er for syg, har jeg ikke lyst til at blive fragtet rundt i en kørestol – overhovedet ikke.”

Udforsker livets ophør
Aktiv dødshjælp er i modsætning til i Danmark lovligt i Schweiz. Det forudsætter dog, at den assisterende part ikke medvirker på grund af ”selviske motiver”, som det beskrives i landets lov.

Der er de senere år lavet adskillige film, hvor handlingen udspiller sig omkring netop aktiv dødshjælp i Schweiz.

Sidste år var det franske drama Alt gik godt i danske biografer med en historie om to søstres mission for at hjælpe faren med at dø.

Herhjemme er emnet blevet behandlet i Samanou Acheche Sahlstrøms I dine hænder fra 2015, mens også Bille Augusts Stille hjerte og Jonas Alexander Arnbys Selvmordturisten udforsker ønsket om ikke at leve længere.

Jean-Luc Godard fortsatte med at lave film næsten helt indtil sin død. Men de seneste år bevægede han sig ikke meget ud i verden. Da han i 2018 vandt en sær-Guldpalme i Cannes for sin sidste film, dokumentaren The Image Book, var han ikke til stede for at modtage prisen.

Juryforkvinde Cate Blanchett sagde i den forbindelse på scenen, at Godard i sin lange karriere ”konstant havde redefineret filmmediet”.

Instruktørens familie har meddelt, at der ikke bliver afholdt en officiel begravelse. Godard bliver kremeret ved et privat arrangement.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko