Uskyldstabet
01. juni 2018 | 14:29

Aalbæk: ”Jeg betaler de 20.000 kroner”

Foto | Territorium
I Ekko #72 stillede Peter Aalbæk Jensen op og slog til lyd for retten til at gå imod det, der er konsensus om i filmbranchen.

”Selv pædofili-anklagede har ret til at få taletid,” siger Peter Aalbæk Jensen, som vil kompensere Ekkos tab, hvis Producentforeningen dropper abonnement på magasinet efter sag om misbrugte filmbørn.

Af Nicki Bruun

Peter Aalbæk Jensen vil give Filmmagasinet Ekko kompensation, hvis Producentforeningen efter planen vælger at opsige det kollektive abonnement til deres medlemmer.

I Radio24syv-programmet Det, vi taler om kunne Thomas Heurlin fra Impact TV, som har produceret TV 2-dokumentaren De misbrugte filmbørn, fortælle, at Producentforeningen agter at opsige sit kollektive abonnement på Filmmagasinet Ekko.

Det skete efter et forslag stillet af netop Thomas Heurlin, som er utilfreds med Ekkos dækning af sagen om overgreb i 70’ernes ungdomsfilm. Især interviewet med den pædofili-anklagede instruktør Lasse Nielsen.

”Dér synes jeg, at man etisk er inde på et helt forkert spor,” sagde Thomas Heurlin i radioprogrammet den 25. maj.

Ekkos tab, hvis Producentforeningen som planlagt skærer abonnementet på magasinet ud af næste års budget, vil være omkring 20.000 kroner.

”Det beløb dækker jeg med erklæring hermed om, at ordet er frit, og at alle – selv pædofili-anklagede – har ret til at blive hørt og gengivet sagligt og nøgternt,” skriver Peter Aalbæk Jensen i en e-mail til Ekko.

”At Producentforeningen angiveligt trækker støtten til Ekko for at give talerum til Lasse Nielsen, mener jeg varsler om, at demokratiet, og det frie ord er truet. Endda af velmenende og oplyste folk.”

Omtanke i medierne
Peter Aalbæk Jensen er som medejer af Zentropa selv medlem af Producentforeningen. Men i denne sag er han altså uenig i bestyrelsens beslutning.

”Det er jo ikke, fordi jeg så nødvendigvis opfatter Peter Aalbæk og Ekko som ét kød,” fortæller produceren, da vi ringer ham op for at få en uddybende kommentar.

”Men endnu mere vigtigt er det, at det frie ord får lov til fuldstændig uantastet at kunne bruges. Specielt er det vigtigt, at selv en pædofili-anklaget får talerum,” siger producenten.

Det får Lasse Nielsen i interviewet med Ekko, hvor han indrømmer at have haft sex med drenge, der medvirkede i hans film.

”Det er afsindigt vigtigt i de her tider, at vi virkelig lader være med at dømme og drage forhastede konklusioner. Der skal være tid til omtanke. Den omtanke skal eksekveres af medierne, da de sociale medier jo ikke har tid til det,” fortsætter Peter Aalbæk Jensen.

Han kan dog godt forstå, at man kan blive stødt over de ting, som Lasse Nielsen siger til Ekko.

”Men hvis vi vil værne om, at alle har ret til at fortælle deres historie, så kan det også afstedkomme, at nogle bliver stødt. Det er jo en del af den frie proces, når alle har ret til at blive hørt.”

Dropper skiferien
Den ene af Zentropas grundlæggere har ikke altid været bedste venner med Filmmagasinet Ekko.

I 2012 lagde producenten sag an mod filmmagasinet på grund af en artikel, som han mente var injurierende mod ham og hans filmselskab. ”Jeg stopper ikke, før den sprøjte er smadret,” sagde Aalbæk Jensen i den forbindelse til Politiken. Sagen blev dog forliget, inden den endte i retten.

I dag vil Peter Aalbæk Jensen ikke afvise, at han i fremtiden vil komme løbende med riven igen.

”Sagtens, så lad være med at opfatte det som kammerateri,” siger producenten med grin.

”Hvor irriterende det end kan være engang imellem, må vi hylde pressens ret til at tage alle facetter med og lade alle blive hørt. Hvis nogen forsøger at divergere det i en anden retning, vil jeg hellere droppe skiferien og erstatte Ekkos tab.”

Frit fra leveren
Det fleste vil nok vide, at også Peter Aalbæk Jensen det seneste halve år er blevet anklaget i kølvandet på #MeToo-bevægelsen.

Jyllands-Postens anmelder og formand for Danske Filmkritikere Nanna Frank Rasmussen skrev, at hun som ung var blevet antastet af filmproducenten, mens Politiken i en stor artikel beskyldte Aalbæk Jensen for at have skabt et arbejdsmiljø fuld af chikane på Zentropa.

Derfor kan man også spekulere i, om han har egeninteresser for øje med den lovede donation til et medie, hvor han har fået mulighed for at tale frit fra leveren.

”Det kan man sagtens spinde mange ender om. Men jeg har igennem hele det forløb, jeg selv har været igennem, meget tjenstvilligt stillet op til alle interviews, og på ingen måde forsøgt at lukke munden på nogen som helst,” siger Peter Aalbæk Jensen.

”Det er essentielt for vores samfund, hvor irriterende, hårdt og alt muligt, det til tider kan være. Man kan sagtens skyde mig alle mulige motiver i skoene. Man skal være velkommen dertil. Men det er mine egne 20.000 kroner, så dem kan jeg gøre med, som jeg synes.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko