Nyhed
19. okt. 2017 | 12:21

Filmanmelder: Sexchikaneret af Aalbæk

Foto | Zentropa
Peter Aalbæk Jensen er gennem tiden blevet kritiseret adskillige gange for at have opført sig upassende, og nu melder en af landets førende filmanmeldere sig i koret.

Formanden for Danske Filmkritikere, Nanna Frank Rasmussen, beskriver i et debatindlæg ubehagelige oplevelser med Zentropa-bossen.

Af Nicki Bruun

I kølvandet på anklager mod først Harvey Weinstein og siden blandt andre Lars von Trier har en dansk filmanmelder nu delt sin oplevelse med sexchikane af Zentropa-grundlægger Peter Aalbæk Jensen.

I et debatindlæg for Jyllands-Posten skriver avisens faste anmelder, Nanna Frank Rasmussen, at hun som 25-årig blev gramset på af Peter Aalbæk Jensen under en fest afholdt af Det Danske Filminstitut på filmfestivalen i Berlin.

Hun ville også gerne til Zentropas berømte fest, og gik derfor resolut over og bad om en invitation af direktøren.

”Da jeg henvendte mig, kom Peter Aalbæk til at spilde noget af sin øl i min kavalergang. Han følte sig herefter kaldet til selv at fjerne væsken fra mine bryster,” skriver Nanna Frank Rasmussen og fortsætter:

”Hvis nogen skulle være i tvivl, så er det ikke et udtryk for ridderlighed, men for liderlighed. Han lovede, at han ville skrive mig på en liste, så jeg kunne komme ind til festen.”

Klask i røven
Nanna Frank Rasmussen overtog for nylig hvervet som formand for Danske Filmkritikere fra Berlingskes Jacob Wendt Jensen.

Hun har også været forkvinde i foreningen Women in Film and Television og har i det hele taget haft stort fokus på ligestilling i filmbranchen. Hun har eksempelvis foreslået kønskvotering ved filmpriser som Bodil-uddelingen, der uddeles af Danske Filmkritikere.

Hun skriver i debatindlægget, at de ubehagelige oplevelser den aften fortsatte.

”Senere på aftenen sad han (Peter Aalbæk Jensen, red.) i baren med Thomas Vinterberg, og da jeg gik forbi dem, klaskede Aalbæk mig i røven. Jeg var i chok. En tyve år ældre, magtfuld mand, der gramser på en ung studerende helt åbenlyst, mens kendte filmfolk så til?”

Jyllands-Posten har forelagt Nanna Frank Rasmussens anklager for Peter Aalbæk Jensen, der ikke mener, at han har gjort noget forkert.

”Jeg har givet hende et klask i røven. Det må hun se at komme over eller hade mig resten af sit liv. Jeg er fløjtende ligeglad,” udtaler Zentropa-produceren til avisen.

”I forhold til Weinstein-sagen kan jeg garantere, at jeg aldrig har været i seksuel kontakt med mine medarbejdere. For mig er der helvedes til forskel.”

Sexisme og magtmisbrug
Efter afsløringerne af Harvey Weinsteins opførsel med voldsomme anklager om voldtægt og sexchikane, er det de seneste uger væltet frem med historier om sexchikane i filmbranchen.

Nanna Frank Rasmussen kritiserer i debatindlægget Peter Aalbæk Jensen for at have været med til at skabe en for dansk film ødelæggende kultur, hvor chikane har været normen.

”Hvor meget talent er vi gået glip af i dansk film, fordi sexchikane har været anset som acceptabel adfærd?” spørger Jyllands-Postens filmanmelder og konstaterer:

”Det er ingen undskyldning, at sådan har det altid været i filmbranchen (… ). Der er ingen undskyldning for sexisme og magtmisbrug.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko