Nyhed
09. jan. 2018 | 09:45 - Opdateret 09. jan. 2018 | 11:37

Peter Aalbæk vender tilbage til Zentropa

Foto | Mogens Dahl Koncertsal
Efter anklager om sexchikane blev Zentropa undersøgt af Arbejdstilsynet, mens Peter Aalbæk Jensen tog mundkurv på og gik i flyverskjul på sin gård i Herfølge.

Efter at Arbejdstilsynet ikke har konstateret arbejdsmiljøproblemer i øjeblikket på selskabet, genoptager Peter Aalbæk Jensen arbejdet.

Af Claus Christensen

I en pressemeddelelse skriver Zentropa, at filmselskabet har modtaget en tilbagemelding fra Arbejdstilsynet, der indledte en undersøgelse efter skriverier i pressen om mobning og seksuel chikane på selskabet.

”Der blev ikke konstateret arbejdsmiljømæssige problemer på undersøgelsestidspunktet,” skriver Zentropas ledelse, der udgøres af Anders Kjærhauge, Sisse Graum og Louise Vesth.

Til gengæld har Arbejdstilsynet ifølge Zentropa valgt at give selskabet en vejledning omkring forebyggelse af problemer med psykisk arbejdsmiljø. Den handler om mobning og seksuel chikane – om årsagerne og om, hvad man kan gøre for at forebygge dem.

Zentropa skriver, at vejledningen ligger ”i fin tråd med” de retningslinjer, som selskabet selv har udarbejdet, efter debatten startede.

”Vi elsker, at der er højt til loftet; at der er vildskab og galskab; at det er et ’spasmager’ med plads til skævheder, uforudsigelighed og fejlskud,” skriver selskabet i sine retningslinjer, men tilføjer så:

”Vi må erkende, at vi i vores higen efter at være rummelige for det skæve og det provokerende nogle gange har glemt at rumme det mere normale, herunder muligheden for at sige fra, når andre vil prøve ens grænser af. Det kan vi gøre bedre, og vi ønsker at understøtte mulighederne for at sige fra.”

Arbejdstilsynet vil følge op
Arbejdstilsynet bekræfter i store træk Zentropas pressemeddelelse.   

”Der har tidligere været problemer med det psykiske arbejdsmiljø på Zentropa, herunder problemer med seksuel chikane. Zentropa har efter presseomtalen sat en række initiativer i værk for at rette op på arbejdsmiljøet,” skriver Karsten Bach Christensen, tilsynsdirektør i Tilsynscenter Øst, i en e-mail til Ekko.

Derfor har Arbejdstilsynet ikke fundet anledning til for eksempel at afgive påbud til Zentropa, men Zentropa bliver vejledt om forebyggelse af seksuel chikane, og Arbejdstilsynet vil følge op og komme igen på Zentropa,” konkluderer Karsten Bach Christensen.

Den indre svinehund
Det er selskabets stifter og medejer, Peter Aalbæk Jensen, der i pressen er blevet beskyldt for sexchikane og mobning af flere tidligere medarbejdere. Han valgte frivilligt at holde orlov, mens Arbejdstilsynet undersøgte virksomheden, men nu vender han tilbage til Zentropa.

”Peter Aalbæk genoptager sit arbejde inden for de næste uger, og vi ser alle frem til fortsat at udvikle og skabe nogle gode filmoplevelser i et godt arbejdsmiljø,” skriver Zentropa i pressemeddelelsen.

Hidtil har Peter Aalbæk Jensen ikke vist tegn på, at han angrer. I programmet Stille før optagelse i Radio24syv den 8. december kaldte han artikelserien i Politiken, der fik Arbejdstilsynet til at indlede sin undersøgelse, for ”en hævn”.

”Alle har en lyst til at dukke dem, som er noget. Der er jo en glæde ved at se magtfulde mennesker blive ført ud i politibilen med den der vindjakke over hovedet. Det er topmålet af tilfredsstillelse for den indre svinehund,” sagde han i programmet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko