Nyhed
12. juni 2020 | 11:15

J.K. Rowling afslører seksuelt overgreb

Foto | uoplyst
Britiske J.K. Rowling er blevet kendt og elsket for sine bøger om troldmanden Harry Potter, men nu er forfatteren kommet i modvind for udtalelser om transkvinder.

Forfatteren bag Harry Potter har det svært med transkvinder, fordi hun blev misbrugt som ung, men transaktivist anklager hende for racistisk feminisme.

Af Nicki Bruun

Succesforfatteren J.K. Rowling kom i modvind hos både fans af og medvirkende i filmatiseringen af hendes bogserie om Harry Potter, da hun på Twitter skrev om sine problemer med, at transkvinder skal betragtes som kvinder.

Det fik blandt andre Daniel Radcliffe – der spiller den bebrillede troldmand i filmene – til at svare igen med ordene: ”Transkvinder er kvinder.”

Nu er J.K. Rowling i et langt essay gået frem med grundlaget for sine kontroversielle holdninger.

Hun blev som ung udsat for seksuelt misbrug, og de svære minder omkring det gør hende usikker i forhold til pludselig at skulle stå over for en mand i offentlige, men intime situationer.

”Når man åbner dørene til toiletter og omklædningsrum for enhver mand, der føler sig som en kvinde – og hvis man kan skifte køn uden operation eller hormonbehandling – kan alle mænd træde ind. Det er den enkle sandhed,” skriver hun i essayet.

Racistisk feminisme
Også J.K. Rowlings nyeste indlæg i kønsdebatten bliver mødt med kritik fra transaktivister.

”Gennem sin egen grumme oplevelse med vold skaber hun trusler om kønsbaseret vold mod kvinder og frygt for transpersoner,” siger transaktivisten Nim Ralph til mediet CNN.

J.K. Rowling kritiseres også for at komme med sine synspunkter, hvor det foruden at være en måned med særligt fokus på lgbtq-personer ikke skorter på andre problemer i verden.

”Det er forfærdeligt at se en så magtfuld som J.K. Rowling bruge sin tid midt i en pandemi, globale protester for sorte mennesker og Pride-måned skrive et essay med en masse misinformation og transfobi,” fortsætter Nim Ralph.

”Hvide kvinder har altid forsøgt at styre definitionen af kvindelighed, mens sorte feminister og andre farvede kvinder har kæmpet imod det. Hvid feminisme har længe vist sig racistisk, og det her ligger i forlængelse af det.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko