Cannes 2015
16. apr. 2015 | 12:19

Joachim Trier i hovedkonkurrencen på Cannes

Foto | Nicole Rivelli
Jesse Eisenberg og stortalentet Devin Druid spiller brødre i Joachim Triers debutfilm på engelsk, Louder Than Bombs.

Danskerne mangler, men halvdanske Trier redder den nordiske ære med sin første film på engelsk.

Af Nicki Bruun

Jubilæet for dogme-bevægelsen bliver ikke noget stort dansk filmår, hvis man tager Cannes-brillerne på. Hverken Thomas Vinterbergs Kollektivet eller Tobias Lindholms Krigen er at finde i hovedprogrammet. Dog mangler der endnu at blive offentliggjort et par titler, så håbet er lysegrønt.

Til gengæld er en anden skandinav, der faktisk er halvdansk, at finde i hovedkonkurrencen, nemlig norske Joachim Trier. Hans første spillefilm på engelsk, Louder Than Bombs, har Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Jesse Eisenberg i hovedrollerne, og er en af de normalt tyve film, der skal kæmpe om den Gyldne Palme, hvor indtil videre sytten film er udtaget.

Filmen er et drama om en familie med et ubearbejdet traume. Efter morens (Huppert) død står faren (Byrne) alene tilbage med to store sønner, spillet af Eisenberg og stortalentet Devin Druid. Filmen viser, hvordan familiens medlemmer hver især bearbejder traumet på deres egen måde.

Islandske væddere
Triers spillefilmdebut Reprise blev noget overraskende ikke udtaget tilbage i 2006. Hans anden, Oslo, 31. august, fik til gengæld premiere i underkonkurrencen Un Certain Regard, og nu opgraderer han altså til hovedkonkurrencen med sin engelsksprogede debut, der har dansk co-produktion.

Hans to norske film er udgivet på Ekko-dvd #24.

En anden film med tilknytning til Danmark, der kommer til Cannes, er islandske Grímur Hákonarsons Rams. Den er at finde i årets Un Certain Regard, og er ligeledes co-produceret i Danmark.

Den handler om to islandske brødre, Gummi og Kiddi, der trods deres fælles, hæderkronede vædderavleri ikke har talt sammen i fire årtier. Da Kiddis får bliver smittet af sygdom og trues med lukning, finder brødrene dog hinanden igen, og kæmper med mund og klove for at holde forretningen oven vande.

Gamle kendinge
Coen-brødrene deler tjansen som hovedkonkurrencens juryformænd på årets festival, hvor de skal vælge om det bliver Joachim Trier eller en af de andre Cannes-darlings, der løber med de Gyldne Palmer.

Flere af instruktørerne, der er i spil til den højeste pris, har nemlig været både på Cannes og i hovedkonkurrencen før.

Gus van Sant vandt Guldpalmen i 2003 for dramaet Elephant, der handler om de autentiske begivenheder ved skoleskyderiet på Columbine High School. Han kommer i år med The Sea of Trees, der har Matthew McConaughey i hovedrollen som en mand med et dødsønske, der bliver venner med en japaner. Sammen forsøger de at finde ud af den skov, de befinder sig i.

Italienske Nanni Moretti skal igen kæmpe med om Guldpalmen, denne gang med Mia Madre, der har Moretti selv i hovedrollen over for John Turturro og Margherita Buy. Han vandt i 2001 for den stærke Sønnens værelse.

Andre tidligere Cannes-vindere er også klar igen. Græske Yorgos Lanthimos vandt i 2009 prisen i Un Certain Regard for den mystificerende Dogtooth. Han er, ligesom Trier, klar med sin debutfilm på engelsk, The Lobster, der lyder mindst lige så mærkelig som Dogtooth. Her ses blandt andre Colin Farrell og Rachel Weisz i et dystopisk nær-fremtidsunivers, hvor enlige mennesker har 45 dage til at finde en partner, ellers transformeres de til dyr og sættes ud i skoven.

Også Paolo Sorrentino, Jacques Audiard og Matteo Garrone, der tidligere har vundet andre priser på festivalen, er i år at finde i hovedkonkurrencen.

Sorrentino, hvis sidste film er Den store skønhed, kommer med Youth, en engelsksproget film med Michael Caine i rollen som en pensioneret dirigent. Audiards film har arbejdstitlen Dheepan og handler om en tamilsk kriger fra Sri Lanka, der flygter til Frankrig. Audiard har senest instrueret Smagen af rust og ben og Profeten. Garrone har to gange vundet juryens pris på Cannes, for Reality og Gomorra. Han kommer i år også med en film på engelsk, The Tale of Tales.

Cannes-festival 2015

Hovedkonkurrencen

Dheepan, Jacques Audiard

A Simple Man, Stephane Brize

Marguerite and Julien, Valerie Donzelli

The Tale of Tales, Matteo Garrone

Carol, Todd Haynes

The Assassin, Hou Hsiao Hsien

Mountains May Depart, Jia Zhang-Ke

Our Little Sister, Hirokazu Kore-Eda

Macbeth, Justin Kurzel

The Lobster, Yorgos Lanthimos

Mon Roi, Maiwenn

Mia Madre, Nanni Moretti

Son of Saul, Laszlo Nemes

Youth, Paolo Sorrentino

Louder Than Bombs, Joachim Trier

The Sea of Trees, Gus van Sant

Sicario, Denis Villeneuve

 

Uden for konkurrence

Mad Max: Fury Road, George Miller

Irrational Man, Woody Allen

Inside Out, Pete Docter and Ronaldo del Carmen

The Little Prince, Mark Osborne

La Tête Haute, Emmanuelle Bercot (åbningsfilm)

Un Certain Regard

Madonna, Shin Suwon

Maryland, Anna Winocour

The Fourth Direction, Gurvinder Singh

Masaan, Neeraj Ghaywan

Rams, Grimur Hakonarson

Journey to the Shore, Kurosawa Kiyoshi

I Am a Soldier, Laurent Larivere

The High Sun, Dalibor Matanic

The Other Side, Roberto Minervini

One Floor Below, Radu Muntean

Shameless, Oh Seung-Uk

The Chosen Ones, David Pablos

Nahid, Ida Panahandeh

The Treasure, Corneliu Porumboiu

 

Særvisninger

Oka, Souleymane Cisse

A Tale of Love and Darkness, Nathalie Portman

Hayored Lema’ala, Elad Keidan

Amnesia, Barbet Schroeder

Panama, Pavel Vuckovic

Asphalte, Samuel Benchetrit

 

Midnatsvisninger

Office, Hong Won-Chan

Amy, Asif Kapadia

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko