Nyhed
23. mar. 2020 | 13:20

Jørgen Leth tyr til litteratur som corona-værn

Foto | uoplyst
Jørgen Leth har en maske på i en af de mange videoer, som han har lagt på sociale medier fra sit midlertidige opholdssted på et hotel i Den Dominikanske Republik.

Instruktøren holder oplæsninger af danske forfattere i det Caribiske Hav, hvor han er forskanset og afventer situationen med coronavirussens hærgen.

Af Nicki Bruun

Selv om han er 82 år gammel og har været en af Danmarks førende kulturpersonligheder i en menneskealder, er Jørgen Leth også særdeles aktiv på de nye sociale medier som Facebook og Instagram.

Instruktøren og forfatteren har forskanset sig på et hotel i Den Dominikanske Republik, der ligger på samme ø i det Caribiske Hav som Haiti, hvor Leth i en årrække har tilbragt sine vintre.

Her har han tyet til videoer af såkaldte corona-oplæsninger for at holde sig beskæftiget, mens coronakrisen raser i store dele af verden, og han selv venter på at komme til Danmark.

Oplæsningerne har budt på tekster af Kaspar Colling Nielsen og Dy Plambeck, mens Jørgen Leth i en kort video teaser for en oplæsning af tekster fra Christina Hagen:

”Jeg har ikke læst dem endnu, men jeg venter, at de er frække. Det er nok noget med sorte pikke og knepning. Så glæd jer, jeg læser dem i dag!”

Tvivlsomt testamente
Jørgen Leths liv er ligesom de fleste andres blevet sat på pause af den verdensomspændende coronavirus.

”Det har sådan en Herman Bang’sk tristesse over sig. Der er meget fiktion over denne situation. Jeg synes ikke, det er rart. Det er ikke rart at være tvunget til at være ét sted,” har instruktøren bag film som Det perfekte menneske og De fem benspænd sagt til Politiken.

Jørgen Leth skulle have været i Danmark under Cph:Dox, der som bekendt overgik til at være en digital festival, hvor programmet tæller dokumentaren Tilfældets gaver – en film om Jørgen Leth.

Instruktøren er selv aktuel med testamentefilmen I Walk, der tidligere i år blev vist på den førende dokumentarfestival i Amsterdam og efter planen skulle have dansk biografpremiere den 23. april.

Den premieredato er selvsagt tvivlsom, så længe biograferne holder lukket. Imens er der nok bedre chancer for Jørgen Leths filmskole, som står til at køre i tolv uger fra august til november.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko