Nyhed
16. feb. 2011 | 00:35

Kæmpe bjørnebrøl i Berlin

Den kæmpestore bjørn høstede et af Berlin-festivalens største bifald, da filmen i dag havde premiere i en sal fyldt med tyske børn.
Af Henrik Østergaard

Purken ved siden af mig sidder helt ude på kanten af sit sæde. Oppe på lærredet er den onde jæger ved at skyde bjørnen, da han pludselig vender sig om og får øje på vor helt, drengen Jonathan.

”NEJ,” lyder det højt fra de omkring 1.500 børn, som skiftevis gyser, griner og fælder en tåre under den internationale premiere på Den kæmpestore bjørn i Berlin.

Jubel overgår Coen-filmen

Esben Toft Jacobsens animationsfilm deltager i konkurrencen om en Krystalbjørn for bedste børnefilm. Og hvis det står til de tyske børn i salen denne eftermiddag, har den rigtigt gode chancer for at vinde.

Da filmen toner ud, og bjørnen vandrer ind i sin skov igen, lyder der et børnebrøl af jubel, klapsalver og piften fra et begejstret publikum — så højt, at undertegnede sjældent har hørt deslige under denne festival.

Her kan Coen-brødrene og Jeff Bridges sherif godt pakke revolveren i bæltet. Den kæmpestore bjørn er ”super toll” – super fed – i Berlin.

Bjørnen var det bedste
”Den var virkelig god. Jeg blev lidt bange, men den var også sjov,” fortæller den tyske dreng, der er i biografen med sin mor.

Bag mig går snakken livligt mellem en gruppe tiårige venner. De er også vilde med filmen.

”Bjørnen var det bedste,” fortæller de i munden på hinanden.

De skynder sig ud af salen og har slet ikke tid til at høre på den danske instruktør Esben Toft Jacobsen og hans tekniske hold, som nu er trådt op på scenen til blomster og en Q&A.

Magi og mørke i skoven

”Jeg tegnede bjørnen, og da jeg så den, undrede jeg mig over, hvorfor ingen havde lavet en film om en bjørn før,” svarer Esben Toft Jacobsen på en drengs spørgsmål om, hvordan han havde fundet på historien.

Et af mange spørgsmål fra de ivrige børn.

I filmens fantasifulde univers gemmer den mørke, nordiske fyrreskov på både spøjse mini-elge, magisk helbredende blade og ikke mindst en enorm bjørn, der er nuttet, men også lidt farlig. Var instruktøren selv bange for skoven, da han var barn?

”Nej, det var jeg egentlig ikke. Skoven var for mig et lidt skræmmende sted, men også et sted, jeg var nysgerrig efter at gå ind i,” fortæller Esben Toft Jacobsen.

Brøl lavet med computer

Børnene er ikke mindst interesserede i at vide, hvem der lagde stemme til bjørnens brøl. Og det er nogle lidt forundrede barneblikke, der møder Morten Dalsgaard på scenen.

For hvordan kan en mand i normalstørrelse lægge stemme til en 30 meter høj bjørn med træer og buske på ryggen?

”Min stemme blev lavet om i en computer, så den lød ligesom bjørnens,” forklarer Morten Dalsgaard, som også mixede lyden.

Solgt til flere lande

På Berlin-festivalens marked er de også glade for Den kæmpestore bjørn. Filmen er allerede solgt til lande som Belgien, Luxembourg, Rusland, Iran, Indonesien, Brasilien og Malaysia.

I går blev den tillige købt til biografdistribution i Frankrig af selskabet Bac Films, og det var et nemt salg.

”Bac Films har fulgt filmen igennem en længere periode, da vores producer Petter Lindblad præsenterede filmen for dem på animationsfestivalen Cartoon Movie, både under finansiering for tre år siden, og da den var i produktion,” fortæller salgschef Malene Iversen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko