Nyhed
10. apr. 2010 | 20:15

Kaspar Munk får Pråsprisen

Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber giver sin årlige pris til instruktøren Kaspar Munk, der til september debuterer med et ungdomsdrama.
Af Claus Christensen

”Der er næppe nogen i den danske filmbranche, som har fået så mange afslag som mig,” har Kaspar Munk engang sagt.

I aftes på Hotel Svendborg, hvor foreningen Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber holder landsseminar, blev afslagsrækken brudt af et skulderklap.

Den 38-årige instruktør fik nemlig den såkaldte Pråspris, der tidligere er gået til instruktører som Nils Malmros, Jannik Hastrup og Søren Kragh-Jacobsen.

Dyb eftertænksomhed
”Når man forlader biografens stille mørke, fortsætter stilheden,” sagde landsforeningens formand, Tina Just Hahn, i sin tale til prismodtageren, som senere på året spillefilmdebuterer med ungdomsdramaet Hold om mig.

”Ingen sprudlende snak og skramlen, nej, dyb eftertænksomhed og en sagte hvisken, mens man prøver at få styr på alt det, som filmen har rørt ved i vores indre,” fortsatte formanden.

Hun understregede samtidig, at prisen også skal ”ses som en opfordring til at bibringe børne- og ungdomsområdet flere film med lignende indføling i, hvad der rører sig i teenagere”.

Unge menneskers følelser
Siden han var tyve, har Kaspar Munk arbejdet på at skabe sig en filmkarriere. Trods adskillige ansøgninger blev han aldrig optaget på Den Danske Filmskole. Til gengæld kom han ind på den alternative filmuddannelse Super16.

Det blev hans redning.

Han har instrueret kortfilmene Kyss (2003), En lille død (2005) og den usædvanlig flotte Forsvunden (2006).

Alle filmene skildrer unge menneskers turbulente følelsesliv og kan ses af både børn og voksne. Kaspar Munks poetiske billedsans og langsomme fortælletempo er atypisk for en dansk filmskaber.

I konkurrence på Cph:Pix
Ekko var først til at gøre opmærksom på Kaspar Munks talent.

Det skete i 2007 i forbindelse med udgivelsen af dvd’en Super16: Best of, hvor filmmagasinet valgte Forsvunden som af en de ti bedste film fra uddannelsen.

Siden da er Kaspar Munk kommet ind i varmen og har fået støtte fra Det Danske Filminstitut til spillefilmen Hold om mig, som instruktøren fortalte om i Ekkos tema om ungdomsfilm i #47 sidste år.

Filmen har biografpremiere 2. september, men den kan allerede ses i næste uge under Cph:Pix-festivalen, hvor den er blandt de tretten film, der er nomineret til New Talent Grand Pix.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko