Cannes 2013
14. maj 2013 | 13:26

Kritikerne fælder dom i Cannes

Foto | Cannes Film Festival
Filmfolkene drømmer om at vinde den, og kritikerne drømmer om at gætte den: Guldpalmen.

Følg med i stjernebarometeret, hvor ni danske anmeldere uddeler stjerner til årets Guldpalme-kombattanter.

Af Jacob Ludvigsen

Onsdag middag åbner Baz Luhrmanns The Great Gatsby Festival de Cannes med pomp, pragt og store stjernenavne.

Men for kritikerne er det først onsdag aften, at den rigtige Cannes-festival går i gang. Her bliver de første Guldpalme-kombattanter vist i Salle Debussy, og det årlige storgætteri på, hvem der løber med årets priser, kan gå i gang.

Spot en klassiker
Vanen tro vover en flok danske kritikere pelsen og giver deres impulsive stjerner til de tyve deltagere i hovedkonkurrencen.

Anmelderne i Cannes er de første i verden til at vurdere filmene, og der er således alle muligheder for at ramme helt forbi skiven – men også for at kunne bryste sig af, at man med det samme spottede en kommende klassiker.

Inden priserne uddeles 26. maj, kommer kritikerne desuden med deres personlige bud på, hvem der skal gå i fodsporene på instruktører som Malick, Haneke og Lars von Trier og vinde årets Guldpalme.

Otte mænd, én kvinde
Ekko er for syvende gang i træk repræsenteret på festivalen og i stjernebarometeret ved chefredaktør Claus Christensen, der ynder at prale med, at han har gættet Palme-vinderen fire ud af seks gange.

Hans medbarometister er Weekendavisens Bo Green Jensen, Politikens Kim Skotte, Informations Christian Monggaard, Berlingskes Kristian Lindberg, DR Filmlands Per Juul Carlsen, BT’s Niels Lind Larsen, Viasat Films Søren Høy og – som eneste kvinde i flokken – Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen.

Det afspejler fint hovedkonkurrencen, hvor kun én film er lavet af en kvindelig instruktør: Valeria Bruni Tedeschi, der står bag Un chateau en Italie.

Det bliver mexicanske Amat Escalantes Heli, der først kommer til at stå for skud, og siden fælder de ni danske kritikere dom over nye film af instruktører som Coen-brødrene, Jim Jarmusch, Asghar Fahradi, Steven Soderbergh, Alexander Payne, Paolo Sorrentino – og selvfølgelig danske Nicolas Winding Refn, hvis Only God Forgives bliver vist onsdag den 22. maj.

Kommentarer

Stjernebarometeret

Følg kritikernes stjernevurderinger her

© Filmmagasinet Ekko