Ugens streaming
23. feb. 2018 | 14:26

Streaming: Kvinder, der elsker hinanden

Foto | Sofian El Fani
Forelskelsen spirer mellem Adèle (Adèle Exarchopoulos) og Emma (Léa Seydoux) i Guldpalmevinderen Adèles liv, der skildrer et ungt og stormfuldt kærlighedsforhold mellem to kvinder.

Vi anbefaler tre spillefilm og to serier, der på den ene eller anden måde skildrer kærlighed mellem kvinder.

Af Mikkel Krebs Behnke

”Hjertet vil have det, hjertet vil have. Der er ingen logik. Du møder én og forelsker dig, og det er det.”

Sådan lyder ordene fra instruktøren Woody Allen, der forelskede sig i Mia Farrows unge adoptivdatter. Det fik hans stjerne til at dale, men der er noget om snakken. Hjertets begær kan man ikke styre, uanset om det drejer sig om køn, race, religion eller alder.

I sidste uge hyldede vi Allens ord ved at anbefale film, der skildrer homoseksualitet mellem mænd. Til denne omgang af streamingforslag vender vi os mod kvinderne.

Der er desværre ikke lige så mange film, som skildrer kærlighed mellem kvinder – i hvert fald ikke af større og bedre produktioner.

Men de findes. Og især inden for de seneste par år, er der kommet flere kvalitetsfilm om kvinder, der elsker hinanden.

Circumstance

Denne film fra 2011 er instrueret af den iransk-amerikanske Maryam Kesharvaz. Hun er født i USA, men har brugt adskillige somre af sit liv i Shiraz i Iran, og det er her, hun har hentet inspiration til filmen.

Historien tager udgangspunkt i nutidens Iran, hvor vi følger Atafeh, der er datter af en rig familie. Hun og hendes bedste veninde Shireen deltager i ulovlige fester, drikker og eksperimenterer med stoffer. Og så udforsker de deres seksualitet.

Atafehs bror, der er ved at komme til hægterne efter et misbrug, bliver draget mod en mere religiøs tilværelse. Og efterhånden som hans interesse øges for Shireen, begynder kærligheden mellem de to veninder at synes svær.

Circumstance er en fin fortælling om umulig kærlighed i et samfund, der ikke accepterer homoseksualitet. Filmen vandt publikumsprisen ved Sundance-festivalen i 2011.

Lejes på Blockbuster.

 

Carol

Todd Haynes’ glimrende periodedrama fra 2015 er baseret på romanen The Price of Salt af Patricia Highsmith, der blev udgivet i 1990.

Carol er fortællingen om to kvinders forbudte kærlighed. Historien foregår i New York i starten af 1950’erne, hvor den glamourøse Carol ved et juleindkøb møder fotografen in-spe Therese, der arbejder i et stormagasin.

Der er straks kemi mellem de to, og de udvikler et kærligt og intenst forhold. Men Carol befinder sig i en slem skilsmisse, hvor eksmanden truer med at afsløre hendes seksualitet, der kan få konsekvenser for, hvem forældremyndigheden tilfalder.

Cate Blanchett og Rooney Mara gør det fremragende som de to kvinder i filmen, hvis forhold holdes nede af en tid, der ønsker at kvæle alt, hvad der ikke passer ind. Carol er smukt filmet af Edward Lachmann, og Ekkos anmelder kvitterede i sin tid med at give filmen hele seks stjerner.

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge og Filmperler.

 

The L Word

I denne serie, der fik premiere i 2004 og løb indtil 2009, følger vi en række kvinder. De er enten lesbiske, biseksuelle eller transseksuelle, og det er deres liv, venner, forbindelser og elskere, som portrætteres.

Personerne er forskellige, og det samme er de udfordringer, de står overfor. Det er svære temaer som kønsforvirring, fordomme og homoseksuel forældreskab, der bliver taget op i serien, men det lykkes seriens skaber Illen Chaiken at håndtere de følsomme emner blidt og med humor.

The L Word er intet episk mesterværk, men den tager fat i emner, der dengang var kontroversielle. Således kan serien siges at have været banebrydende.

Streames på C More og HBO Nordic.

 

The Girlfriend Experience – sæson 2

Denne anbefaling skiller sig lidt ud.

Serien behandler som sådan ikke homoseksualitet, men skildrer dog et seksuelt og til dels kærligt forhold mellem to kvinder.

I anden sæson af The Girlfriend Experience hyrer erhvervskvinden Erica luksus-escorten Anna til at afpresse donorer, der skal lægge penge i den republikanske kampagnekasse. Hun ender dog med selv at blive forgabt i Anna – et forhold, som de bliver nødt til at holde skjult.

Scenerne med elskov er badet i køligt blåt lys, der kan minde om Steve McQueens iscenesættelse af Brandon i Shame. Spørgsmålet er, om kærligheden virkelig er ægte?

Streames på C More.

 

Adéles liv – kapitel 1 & 2

I modsætning til mange andre film om homoseksualitet er det centrale i Guldpalmevinderen Adéles liv ikke et fjendtligt miljø. Filmen fokuserer derimod på teenageren Adéles udvikling og skildrer et ung, stormfuldt kærlighedsforhold.

I begyndelsen tvivler Adéle på sine følelser, men da hun giver slip, blomstrer kærligheden til den farverige Emma. Spørgsmålet er dog, om forholdet kan bestå?

Adéles liv er en mesterlig film, hvor sex og karakterbeskrivelse for en gangs skyld går op i en højere enhed. Og skuespillerne Adéle Exarchopolous og Léa Seydoux skinner igennem på lærredet med deres rørende portrætter, som man ikke må gå glip af.

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge og Filmperler.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på kærlighed mellem kvinder.

© Filmmagasinet Ekko