Nyhed
28. jan. 2010 | 06:34

Læksagen ruller videre

TV 2-medarbejder bekræfter, at Forsvarsministeriet lækkede fortrolige oplysninger og dermed bragte danske soldaters liv i fare.

Af Claus Christensen

I det nye nummer af Ekko anklager Christoffer Guldbrandsen forsvarsminister Søren Gades spindoktor, Jacob Winther, for i 2007 at have lækket fortrolige oplysninger om en militær operation i Irak til TV 2.

Siden Ekko i mandags udsendte en pressemeddelelse, har sagen rullet.

Tirsdag bad statsminister Lars Løkke Rasmussen sin forsvarsminister svare på de alvorlige anklager, og onsdag udsendte Søren Gade en pressemeddelelse om Guldbrandsens interview med Ekko.

Uunderbyggede påstande
”Der er tale om nogle uunderbyggede påstande fra Christoffer Guldbrandsens side,” udtalte Søren Gade.

”Hvis nogle har viden om et ulovligt læk, vil jeg, ligesom Formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, Gitte Lillelund Bech, opfordre dem til at politianmelde sagen.”

Sagen er særlig prekær, fordi en af de soldater, hvis liv blev bragt i fare af det angivelige læk fra Forsvarsministeriet, var manden bag Jægerbogen, Thomas Rathsack, som Forsvaret selv anklager for at have bragt soldaters liv i fare. Han er blevet fyret og risikerer mange års fængsel.

TV 2-medarbejder: Det var Forsvarsministeriet
TV 2 har hidtil hverken villet be- eller afkræfte historien. Men få timer efter Søren Gades pressemeddelelse tog TV 2’s politiske kommentator, Kaare R. Skou, bladet fra munden.

”Jeg ved med ret stor sikkerhed, at lækket kom fra Forsvarsministeriet. Jeg var på arbejde den dag, hvor historien var varm,” sagde Kaare R. Skou, der tidligere har omtalt sagen i sin bog Land at lede fra 2008.

Det fik TV 2’s nyhedschef Michael Dyrby til at gå til modangreb på sin egen medarbejder.

”Vi afslører ikke vores kilder på TV 2. Og jeg kan sige, at Kaare ved ikke, hvem kilden er,” siger Michael Dyrby på Politiken.dk.

Michael Kristiansen: Farlig sag for TV 2
Michael Kristiansen, politisk kommentator på TV 2, kalder sagen ”eksplosionsagtig”. Han peger samtidig på, at også TV 2 har et problem, fordi tv-stationen ukritisk har videregivet Forsvarets spin.

”Sagen er eksplosionsagtig på mange niveauer. Hvis TV 2 har vidst, at oplysningerne stammede fra Forsvaret selv, og viderekolporteret regeringens spin, så er det også eksplosionsfarligt for tv-stationen,” sagde Michael Kristiansen på TV 2 News tirsdag.

Intet krav om kildebeskyttelse
I sin pressemeddelelse opfordrer forsvarsministeren folk, der ved noget om sagen, til at stå frem. Lektor i forfatningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, vurderer, at sagen har en så alvorlig karakter, at journalister har pligt til at vidne.

”Journalister har en meget betydelig kildebeskyttelse, der fritager for den vidnepligt, de fleste andre har,” sagde han onsdag i Orientering på P1.

”En af de meget få undtagelser er faktisk grove brud på tavshedspligt. Jeg vil tro, at vi her er inden for den type sager, hvor der kan ske en fravigelse af kildebeskyttelsen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko