Cannes 2018
17. apr. 2018 | 17:00

Trier har kurs mod Cannes

Foto | uoplyst
Klodsede kommentarer om Adolf Hitler og nazisme gjorde Lars von Trier til persona non grata i Cannes, men nu virker instruktøren efterhånden til igen at være inde i varmen hos festivalen.

Cannes-festivalens leder Thierry Frémaux signalerer, at bandlysningen af Lars von Trier er på nippet til at blive ophævet. The House That Jack Built forventes at blive udtaget om kort tid.

Af Claus Christensen

Da Thierry Frémaux på pressemødet i torsdags offentliggjorde de atten film, som var udtaget til hovedkonkurrencen, var Lars von Triers seriemorderopus The House That Jack Built ikke iblandt.

Men adspurgt af en journalist om Trier, svarede Frémaux med et lumsk smil, at der ville være en afklaring i løbet af nogle dage.

I dag har festivallederen givet yderligere næring til rygterne om, at The House That Jack Built alligevel kommer til Cannes.

”Pierre Lescure, Cannes-festivalens præsident, har i de sidste dage arbejdet meget hårdt på at fjerne Triers persona non grata-status ud fra den overbevisning, at det er på tide igen at gøre plads til ham som filmskaber,” siger Thierry Frémaux til radiostationen Europe 1.

Forvildede udtalelser
Lars von Triers internationale karriere er nøje forbundet med Cannes-festivalen. Hans debut Forbrydelsens element vandt en teknisk pris i 1984, og i de efterfølgende to årtier var alle Triers spillefilm i konkurrence på festivalen, undtagen Direktøren for det hele, som Trier valgte at give verdenspremiere i Danmark.

På pressemødet efter visningen af Melancholia i 2011 forvildede Trier sig ud i noget, der taget ud af konteksten kunne tolkes som en slags sympatierklæring med Hitler.

Det vakte forargelse og førte til, at festivalen bortviste Trier. Hvis han kom inden for en bestemt radius af festivalen, ville han simpelthen blive anholdt!

Pak autocamperen
Trier har siden flere gange undskyldt sine udtalelser, men hans efterfølgende storværk Nymphomaniac (2013) kom ikke til Cannes, og det store spørgsmål er nu, hvad der sker med The House That Jack Built.

Der har været forlydender om intern uenighed i Cannes, både i forhold til ophævelsen af bandlysningen og hans nye værk, der skulle være meget voldeligt med kvinder som sagesløse ofre. Et kompromis kunne derfor være, at festivalen vælger at udtage The House That Jack Built, men vil nøjes med at vise den uden for konkurrence eller ved en såkaldt midnight screening.

I hvert fald tyder Thierry Frémaux’ udtalelser på, at Lars von Trier godt kan begynde at pakke sin autocamper.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko