Interview
16. nov. 2022 | 12:40

Livet i andre menneskers virkelighed

Foto | Jamie Ramsay
Efter en operation rejser den forhenværende filmstjerne Veronica (Alice Krige) i She Will til Skotland for at bo på et genoptræningscenter, hvor hun mærker en forbindelse til fortidens hekseafbrændinger.

”At være skuespiller har givet mig forståelse for alle typer mennesker,” siger kultstjernen Alice Krige, der fortæller om sin karriere under festivalen Blodig Weekend.

Af Astrid Maan Thomsen

”Jeg må skrive til Claes Bang og fortælle ham, at jeg er i København til Blodig Weekend. Vi arbejdede sammen på The Bay of Silence, og jeg blev blæst væk af ham som skuespiller og hans passion. Ham ville jeg elske at se igen.”

Ordene stammer fra den sydafrikanske skuespiller Alice Krige, som torsdag den 17. november gæster genrefestivalen Blodig Weekend, der løber 16. – 20. november.

Her kan man opleve skuespilleren med det imponerende cv til en Q&A og se hende i det overnaturlige hævndrama She Will, der er produceret af den italienske horrormester Dario Argento.

Siden gennembruddet i Viljen til sejr fra 1981 har Alice Krige arbejdet som karakterskuespiller i snart sagt enhver genre. Nogle vil kende hende som skurk i Star Trek: First Contact, andre fra en rolle i Marvels Thor: The Dark World.

Hun har også medvirket i en masse horrorfilm, men det er nu ikke et bevidst valg fra skuespillerens side.

”Jeg vælger ikke horrorfilm. De vælger mig! Jeg ved faktisk ikke, hvordan det er gået til, men jeg går til enhver rolle og karakter uden fordomme. Jeg kommer med et åbent hjerte over for den virkelighed, de lever i,” siger 68-årige Alice Krige.

Senest har hun medvirket i Texas Chainsaw Massacre, der foregår i samme univers som horrorklassikeren fra 1974. Det er dog ikke den slags film, hun selv holder mest af at se.

”Jeg finder vold svært og ubehageligt, men filmen blev en form for velkomst til det 21. århundrede for mig indenfor gyserfilm.”

Skræmte hunden på flugt
Alice Krige beskriver sin rolle i gyseren Silent Hill fra 2006som karrierens sværeste, fordi den udfordrede noget af det vigtigste, hun havde lært som skuespiller:At have empati og medfølelse med de valg, som ens karakter tager.

”Et af de største privilegier som skuespiller er, at man kommer til at leve i andre folks virkelighed. At være skuespiller har givet mig forståelse for alle typer mennesker. Som skuespiller udforsker man, hvorfor en person er blevet, som de er,” forklarer Alice Krige.

”Men med Christabella i Silent Hill var det hele så mørkt. Jeg kunne faktisk forstå den indre konflikt i den børnespisende heks, som jeg spiller i Grete og Hans, men Christabella har ingen indre konflikt. Den rolle sendte mig et dystert sted hen.”

En personlig anekdote viser, hvor formørket hendes sind blev af rollen.

”Min mand havde givet mig en lille hund, som altid ventede på mig ved lågen med logrende hale. Da vi var i de sidste optagelser af Silent Hill, kom jeg hjem, og i stedet for at logre med halen, flygtede hunden fra mig. Hun ville ikke have noget med mig at gøre, før jeg fik Christabella ud af kroppen.”

Alle menneskers sandhed
I Charlotte Colberts She Will spiller Alice Krige den aldrende filmstjerne Veronica, som møder en yngre kvinde, der ligeledes er traumatiseret.

Skuespilleren fandt rollen speciel af mange årsager.

”Da jeg startede som skuespiller var forestillingen, at når man som kvinde fyldte 40 år, var ens karriere over. Der var kun roller som bedstemor tilbage,” siger Alice Krige.

”Der er sket en kæmpe forandring i filmbranchen, hvor kvindelige forfattere og instruktører accepteres, og der kommer flere roller for ældre kvinder. Tidligere blev der ikke skrevet karakterer som Veronica i She Will.”

For Alice Krige handler filmen ikke så meget om kvindelig hævn. Hun ser mere She Will som en historie om at anerkende alle menneskers sandhed.

”Alle har deres egen sandhed. Det forstår man især som skuespiller. En rolles sandhed er ikke nødvendigvis min sandhed, men jeg skal leve i og vise den sandhed.”

Historier avler historier
Da Alice Krige bliver bedt om at udvælge højdepunktet i sin karriere, bliver der stille. Forståeligt for en kvinde med over 100 roller på cv’et.

Dog lykkes det hende at give et par eksempler.

”Det er svært for mig at vælge, for jeg får altid noget nyt ud af enhver film. I min første film, Viljen til sejr, mødte jeg min mand, så jeg oplevede at være vildt forelsket, samtidig med at min karriere begyndte,” siger Alice Krige med et smil.

Haunted Summer fra 1988 står også mit hjerte nær, fordi hele castet blev så tæt knyttet undervejs. Det var en vidunderlig tid, som var svær at slippe efter optagelserne sluttede. Og i Barfly var der en vildt kreativ og dynamisk energi. Mickey Rourke leverer en af sine bedste præstationer i den film.”

Filmbranchen har ændret sig voldsomt i de omtrent 40 år, hvor Alice Krige har været aktiv. I skuespillerens øjne går den konstante forandring i den rigtige retning.

”Da jeg begyndte, var kameraerne og lyssættet gigantiske og kostede en formue. I dag kan man arbejde digitalt, og det giver en fleksibilitet, som vi ikke havde før. Det gør mig så glad, at yngre, nystartede folk har mulighed for at blive set og hørt,” fortæller Alice Krige ivrigt.

”Der er behov for at fortælle historier, og folk har behov for at høre dem. Film er det mest potente medie i den forstand. Jeg siger til unge skuespillere: Bare gør det! Fortæl din historie, for historier skaber nye historier.”

Trailer: She Will

Kommentarer

Alice Krige

Født 1954 i Upington, Sydafrika.

Debuterede i 1981 med roller i Viljen til sejr og Ghost Story.

Blev i 1982 tildelt Laurence Olivier Theatre Award for den mest lovende skuespiller.

Kendt for roller i vidt forskellige genrefilm.

Gift med filmskaberen Paul Schoolman.

Aktuel på festivalen Blodig Weekend, hvor hun 17. november deltager i en Q&A og visning af She Will.

Udvalgte film

Texas Chainsaw Massacre
2022

She Will
2021

Thor: The Dark World
2013

Silent Hill
2006

Star Trek: First Contact
1996

Viljen til sejr
1981

© Filmmagasinet Ekko