Nyhed
11. juni 2009 | 00:06

Mere end sit graciøse ydre

Skuespillerinden Helle Virkner døde i morges, 83 år gammel. Hun medvirkede i mere end 50 film.

Af Line Bitsch Herdel

Helle Virkners liv blev en lang rejse i skuespillets univers. Efter at have kæmpet mod kræften, som hun fik konstateret sidste år, tabte hun kampen i morges klokken 5.22.

Hun sov ind i hjemmet i Charlottenlund, omgivet af sine nærmeste, datteren Søsser og sønnen Jens Christian.

Man vil huske hende for de store brune dårdyrøjne og det søde smil. Det er ubestrideligt, at hun var fantastisk smuk. Og hun kom til at kæmpe i sine unge år for at bevise, at hun var andet og mere end sit graciøse ydre.

Statsministerfrue
Helle Virkner foldede sig ud på teatret, på tv og spillede med i mere end 50 film. Hendes karriere var ikke kendetegnet ved mange uforglemmelige højdepunkter, men en meget stabil karriere, som vidner om dygtighed og sikker filmfornemmelse.

Hun giftede sig i 1959 med udenrigsminister – senere statsminister – Jens Otto Krag. Som statsministerfrue gav hun sig tilsyneladende ubesværet hen til rollen som imødekommende værtinde og rejseledsagerske.

Hjælp fra Balling
Hun havde en spændvidde, som rakte fra det grå og hverdagslige til det forførende glamourøse. Med overbevisning kunne hun fremtrylle såvel en sjov karikatur som en elegant femme fatale .

Mest kendt blev hun nok i rollen som den radikale Elisabeth Friis i Erik Ballings folkekære tv-serie Matador fra 1978 – og Huset på Christianshavn , hvor hun spillede den forstående og velafbalancerede fru Flyttemand Olsen over for Poul Reichhardt.

Da hun under stående ovationer i 2007 modtog en æres-Bodil for sin lange filmkarriere, sendte hun en kærlig tanke til vennen Balling, der med råd, vejledning og psykologisk indsigt gjorde hende til en ”bedre skuespiller”.

Helle Virkner blev født 15. september 1925, og hun døde 10. juni 2009. Hun blev 83 år gammel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko