Nyhed
22. dec. 2020 | 16:04 - Opdateret 22. dec. 2020 | 21:08

Musikhistoriens største i nyt lys

Foto | uoplyst
De fire bandmedlemmer i The Beatles – Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr og John Lennon – hænger ud og laver musik i studiet.

”Forhåbentlig kan det frembringe smil i disse temmelig dystre tider,” siger Peter Jackson om sin teaser for kommende dokumentar, der udfordrer myte om The Beatles.

Af Nicki Bruun

Selv 50 år efter bandet blev opløst, kan de fleste nok blive enige om, at The Beatles er historiens største sangsmede.

Sange som Let It Be, Across the Universe, Something og snart sagt hele deres katalog har boret sig ind i bevidsthedens blandt musikelskere over hele verden.

Nu fortæller instruktøren bag de populære fantasy-film Ringenes herre, Peter Jackson, i en video lidt om sin proces med at lave en dokumentar om bandet: The Beatles – Get Back.

Peter Jackson starter i videoen – se den nederst! – med at invitere ind i klipperummet, hvor han stadig arbejder på filmen, der skulle have haft premiere i år.

Som så meget andet blev dokumentaren udskudt på grund af coronakrisen, men den er ifølge instruktøren nu halvvejs færdig og vil blive klar i 2021.

Dernæst viser Jackson en video, der med hans ord hverken er en trailer eller en sekvens fra filmen, men et sammenklip af optagelser, der giver en fornemmelse for dokumentarens stemning.

”Forhåbentlig kan det frembringe smil i disse temmelig dystre tider,” siger Peter Jackson.

Kurrer på tråden
Peter Jackson og hans hold har haft adgang til 56 timers hidtil usete optagelser af Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr under indspilningen af det sidste Beatles-album: Let It Be.

Historien har altid været, at der var kurrer på tråden mellem bandmedlemmerne under indspilningen. Men den myte har Jackson sat sig for at punktere og præsenterer et anderledes lystfuldt billede af gruppens svanesang.

Til tonerne af en live-indspilning af Get Back – den sidste sang på Let It Be – ser man i videomontagen de fire musikere hygge sig i studiet og på taget af Apple Corps hovedkvarteret på Savile Road 3, hvor The Beatles, den 30. januar 1969, overraskede med en uannonceret koncert.

Overraskende intimt
Undervejs kan man skimte både John Lennons partner Yoko Ono og Linda McCartney, der angiveligt var drabelige fjender. Det er dog ikke det billede, man får i optagelserne, hvor de to morer sig sammen.

”Der er selvfølgelig dramatiske øjeblikke, men ikke noget af den disharmoni, som pladen længe har været forbundet med. At se John, Paul, George og Ringo arbejde sammen og skabe i dag klassiske sange fra bunden, er ikke bare fascinerende – det er sjovt, opløftende og overraskende intimt,” har Peter Jackson tidligere udtalt.

I 1970 gik gruppemedlemmerne, som alle var i gang med en solokarriere, fra hinanden. John Lennon blev dræbt på åben gade i New York i 1980, og George Harrison døde af lungekræft i 2001. Paul McCartney og Ringo Starr i er dag henholdsvis 78 og 80 år gammel.

Montage: The Beatles – Get Back

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko