Nyhed
31. jan. 2019 | 16:51

Peter Jackson udfordrer Beatles-myte

Foto | uoplyst
Der var dømt Beatlemania i USA, da gruppens medlemmer i 1964 ankom til lufthavnen JFK, hvor fans stod klar til at tage imod det populære band.

Instruktøren bag Ringenes herre laver dokumentar baseret på usete optagelser, der ifølge Jackson giver et anderledes lystfuldt billede af gruppens svanesang.

Af Claus Christensen

Fascinationen af historiens største musikgruppe og måske vor tids største kulturfænomen, The Beatles, ser aldrig ud til at ville aftage.

Man skulle tro, at enhver optagelse med de fire beatler efterhånden havde set dagens lys, men i går annoncerede mesterinstruktøren Peter Jackson (Ringenes herre), at han arbejder på en dokumentar om gruppen.

Filmen er baseret på 55 timers usete optagelser fra indspilningen af gruppens sidste plade, Let It Be, der udkom i maj 1970. Pladen regnes ikke for The Beatles’ bedste, men den indeholder alligevel nogle af gruppens allerstørste klassikere, foruden titelnummeret Across the Universe og The Long and Winding Road.

I en pressemeddelelse beskriver Peter Jackson – ifølge BBC News – filmen som ”den ultimative flue-på-væggen-oplevelse, som Beatles-fans længe har drømt om”.

”Det er som en tidsmaskine, der transporterer os tilbage til 1969, og vi kommer til at sidde i studiet og se disse fire venner lave deres store musik sammen,” siger instruktøren, der med dokumentaren They Shall Not Grow Old udviklede teknikker til filmrestauration, som han ifølge The Guardian også vil benytte i det nye projekt.

Sjovt og opløftende
Optagelserne skulle oprindelig være brugt til en tv-dokumentar. Nogle af dem blev brugt i Michael Lindsay-Hoggs dokumentar, som havde dansk biografpremiere 12. august 1970 under titlen Let It Be … som det er.

Mest kendt herfra er bandets spontane koncert på toppen af Apple-bygningen i London, der fandt sted for 50 år siden.

Men en del af optagelserne har altså aldrig været udgivet, og Peter Jackson mener, at de punkterer myten om, at indspilningen af pladen var præget af uvenskab.

”Der er selvfølgelig dramatiske øjeblikke, men ikke noget af den disharmoni, som pladen længe har været forbundet med. At se John, Paul, George og Ringo arbejde sammen og skabe i dag klassiske sange fra bunden, er ikke bare fascinerende – det er sjovt, opløftende og overraskende intimt,” siger Peter Jackson ifølge BBC News.

Som et pudsigt kuriosum oplyser tv-stationen, at The Beatles i 1960’erne forgæves forsøgte at købe rettighederne til Tolkiens Ringenes herre-romanværk, som Peter Jackson endte med at filmatisere i starten 00’erne.

The Beatles på toppen af Apple-bygningen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko