Nyhed
01. nov. 2017 | 17:10 - Opdateret 01. nov. 2017 | 17:48

Politiker fortsætter kamp mod musikvideo

Foto | Olga Thor
Rapperen Nikoline lægger ikke fingrene imellem i musikvideoen til den samfundskritiske Flertallet er dumme, som kan ses på Ekko Shortlist.

Kulturministeren finder Nikoline-musikvideo chokerende og frastødende. Alex Ahrendtsen fra DF overvejer at ændre støtteregler, så legatmodtagere ”ikke kan dække hvad som helst ind under kunstnerisk frihed”.

Af Nicki Bruun

Kultur- og skoleordfører for Dansk Folkeparti, Alex Ahrendtsen, har taget voldsomt anstød af musikvideoen Flertallet er dumme, der ligger på Ekko Shortlist.

Her skyder rapperen Nikoline på billeder af danske politikere, som hun mener har smidt danskernes skattekroner væk, blandt andet til kriminelle banker.

Videoen har fået Ahrendtsen til at stille kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance et spørgsmål, hvor hun er blevet bedt redegøre for, om musikvideoen er lavet med offentlige midler fra Statens Kunstfond.

Det har Mette Bock nu svaret på.

”Arbejdslegatet til Nikoline Vicic (Sunshine) Rasmussen er bevilget til ’fortsat kunstnerisk arbejde’ og altså ikke specifikt til projektet med musikvideoen Flertallet er dumme, der heller ikke fremgår af ansøgningen,” skriver kulturministeren i sit svar og fortsætter:

”Jeg tager udtalelsen fra Slots- og Kulturstyrelsen til efterretning og finder anledning til at bemærke, at jeg grundlæggende anser kunstnerisk frihed som en vigtig del af et demokratisk samfund. Ligeledes vægter jeg armslængdeprincippet i forhold til Statens Kunstfond højt. Personligt finder jeg videoen chokerende og frastødende både moralsk og etisk.”

Smidt milliarder væk
Nikoline – som har det borgerlige navn Nikoline Vicic Rasmussen – har kommenteret kulturministerens svar på sin Facebook-side.

Hun skriver, at ”det er chokerende og frastødende både moralsk og etisk, at Folketinget har smidt over 100 milliarder væk i SKAT og tabt milliarder ved Dong-salget til Goldman Sachs uden at blive stillet til regnskab”.

Nikoline finder det også ”chokerende og frastødende, at Danmark har en kulturminister, som er ude af stand til at kapere samfundskritisk og symbolsk videokunst”. Rapmusikeren spørger: ”Mon kulturministerens holdning er påvirket af, at hendes bror Anders Samuelsen er med på skydeskiverne?”

Her slutter sagen ikke.

Alex Ahrendtsen vil nu bringe spørgsmålet om Flertallet er dumme videre til Statens Kunstfond, der har givet Nikoline et arbejdslegat på 35.000 kroner.

Strammere regler
Det fremgår af kulturministerens svar, at der ikke er krav om at afrapportere for modtagelse af arbejdslegater fra Statens Kunstfond, men at Nikoline har redegjort for, at nogle af pengene er blevet brugt på musikvideoen.

”Derfor har jeg stillet et opfølgende spørgsmål til legatudvalget, hvor jeg beder dem forklare, om de har vidst, at arbejdslegatet ville blive brugt til videoen. Dernæst jeg spurgt, hvad de mener om den, og om de synes, at Nikoline skal betale dele af sit arbejdslegat, som er brugt på videoen, tilbage til Statens Kunstfond,” fortæller Alex Ahrendtsen.

– Med tanke på armslængdeprincippet blander du dig så ikke lovlig rigeligt?

”Nej, jeg skal da blande mig i det her. Det er mit ansvar. Jeg stillede først spørgsmål til ministeren og nu til legatudvalget, der får mulighed for at svare og vurdere. Efter det svar må vi se, om der skal ske yderligere – om vi skal stramme præmisserne for tildeling!”

Politiets opgave
Da sagen om Nikolines musikvideo først kom frem, sagde Alex Ahrendtsen, at den i hans øjne er ulovlig, fordi den opfordrer til drab på politikere. Han sammenlignede ligefrem den kvindelige rapper med den norske terrorist Anders Breivik.

– Men hvis du mener, at videoen er så farlig, hvorfor anmelder du den så ikke til politiet?

”Det er en uskik, at politikere anmelder alt muligt til politiet. Jeg går ud fra, at politiet kigger på det her – det er i hvert fald deres opgave. Hvis loven bliver brudt, er det deres opgave at fange dem, der bryder loven.”

– Udnytter du ikke bare chancen for at få opmærksomhed med et symbolpolitisk slag?

”Det er ikke symbolpolitik. Hun tager ladegreb på en maskinpistol og skyder til måls efter udvalgte politikere og opfordrer til at myrde dem. Det er meget konkret.”

Alex Ahrendtsen mener, at Nikoline har snydt staten ved at få støtte til at lave musikvideoen. Nu venter han på legatudvalgets svar på, om de mener, at kunstneren skal betale dele af støtten tilbage.

– Men mener du, at man skal præsentere hele sit projekt for at få legatstøtte?

”Vi kan vurdere, om vi skal ændre præmisserne, for ellers kan man dække hvad som helst ind under kunstnerisk frihed. Så kan én fra Hizb ut-Tahrir også søge om et arbejdslegat til deres mærkværdigheder og påberåbe sig kunstnerisk frihed. Du kan godt se, hvor det fører hen, ikke?”

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang er af redaktionen udvalgt som bobler på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Se Flertallet er dumme.

© Filmmagasinet Ekko