Portræt
04. nov. 2017 | 01:37

Nikoline: En rebelsk nørd

Foto | Olga Thor
I musikvideoen Tæsk til alle kommer Nikoline med stikpiller til politikere, mandlige rappere, islamister, feminister og hvem, der nu ellers har gjort sig fortjent til satire.

Musikvideoen Flertallet er dumme har skabt røre i det politiske Danmark med varslingsskud og anråb til oprør. Men hvem er kvinden bag provokationen?

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Det er ikke hver dag, at en dansk kunstner får det politiske parnas til at fare i flint og drage sammenligninger med både Breivik og Islamisk Stat. Og da slet ikke over den mest kommercielle af alle filmgenrer: musikvideoen.

Men 30-årige Nikoline har med Flertallet er dumme – som bobler på Ekko Shortlist – fået Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti og kulturminister Mette Bock til at bruge stærke gloser om hende.

I videoen holder rapperen landets politikere ansvarlige for økonomiske skandaler, blandt andet hjælpepakker til skattesvindlende storbanker. Og hun opfordrer med et voldsomt billedsprog folket til at gøre oprør: pistolskud på billeder af de folkevalgte!

Men hvem er kvinden bag provokationen? Er hun farlig?

”Du vil få et chok, hvis du møder hende. Hun er en af de mest godhjertede mennesker overhovedet, men har også en vildskab, som er meget sjælden. Vildskaben fylder 50 procent, mens roen og intelligensen er den anden halvdel,” siger vennen og samarbejdspartneren Mathias Broe, der ligeledes er på Ekko Shortlist med Ung mands dans og Ud af det blå.

Musikerens kæreste i lidt over to år, sygeplejersken Olga Thor, beskriver også Nikoline som en dedikeret kunstner.

”Hun provokerer ikke for at provokere. Hun brænder for det og har en agenda, som hun vil ud med,” siger Olga Thor, der har filmet Nikolines gennembrudshit Tæsk til alle (se den nederst!).

Immun over for mobning
Med ét ben kunsten og ét i videnskabens verden er Nikoline da også meget langt fra det, politikerne sammenligner hende med.

Nikoline Vicic Rasmussen – som er musikerens borgerlige navn – er født i 1987 og klassisk uddannet fra musikkonservatoriet. Men hun fremhæver især Sankt Annæ Gymnasium i Valby som et sted, hvor både fagligheden og nysgerrigheden omkring musikken blev stimuleret.

For tiden er hun dog også i gang med en kandidat i fysik efter at have skrevet et bachelorprojekt om finansfysik, der som navnet antyder handler om sammenhængen mellem fysik og økonomi.

Det var her, hun for alvor blev interesseret i pengesystemer, og kimen blev lagt til hendes sange, hvor ord som ”EFI-skandaler”, ”DONG-salg” og ”Panama Papers” optræder oftere end i gængs rapmusik.

”Oprør i gaden udebliver
Imens bobler krakelerer
Medier tabloidserer
Sund fornuft kapitulerer”

Flertallet er dumme er et opråb til en apatisk befolkning om at blive vrede over politikernes misvedligeholdelse af landets penge – fra SKAT’s skandaløse it-system til statens salg af DONG-aktier til den berygtede investeringsbank Goldman Sachs. Nikoline maner til aktiv deltagelse i samfundet.

Hun er enebarn af en dansk far og en bosnisk mor fra det tidligere Jugoslavien. Nikoline voksede de første to år op i Jugoslavien hos bedsteforældrene og kom siden til Jyllinge ved Roskilde Fjord. Her bød tiden i folkeskolen også på oplevelser, hvor Nikoline blev forsøgt trynet af andre. Mobning er hun derfor immun over for i dag.

”Jeg er en kæmpe nørd, der i skolen hele tiden fik 13-taller. Jeg sad allerforrest og viftede med hænderne som Hermione Granger fra Harry Potter. Det var mig,” fortæller Nikoline med et grin.

”Til tider øretæveindbydende, men det var ikke for at få ros, men fordi stoffet interesserede mig. Jeg var heller ikke dukset. Jeg oversvømmede klasselokalet og holdt danseturneringer på skolens tag, så jeg var også Pippi Langstrømpe-flabet.”

Blodig ærlighed
Inden Nikoline skabte sig et navn som omdiskuteret rapmusiker, spillede hun i poppunk-bandet Swoosh. Da hun gik solo, var det først med tekster om kvindelig seksualitet. I musikvideoen NOCMMC danser hun udfordrende i hvidt lingeri, mens hun synger om kvinder, der ikke bliver tilfredsstillet i sengen.

Efterhånden bevægede hun sig ind i den politiske arena.

Selv om Flertallet er dumme ifølge Nikoline ikke opfordrer til politikerdrab, forberedte hun sig på responsen ved at læse Rudolf Broby-Johansens digtsamling Blod (1922).

”For at finde en kammerat, der har været ude for det samme,” siger hun grinende.

Broby-Johansen fik i 1922 en bøde og fængselsstraf i fjorten dage for usædelighed. Blandt andet var en tekst om, hvordan en prostitueret foretager en abort på sig selv med en strikkepind, for hårdt kost for samtiden.

Nikoline er gjort af det samme stof.

”Hendes kreativitet er jo slet ikke til at styre. Hun får de vildeste idéer og går fuldt ud efter dem. Jeg tror også, at hun tænker, at hvis det ikke kommer til at rykke ved noget, er det ikke vildt nok,” siger Olga Thor.

Mathias Broe mener, at modet og ærligheden er Nikolines vigtigste træk.

”I virkeligheden er hun den eneste, der tør tage bladet fra munden og provokere i nogle højere luftlag, end man normalt synes er inden for sin rækkevidde,” siger instruktøren.

Sharia som toiletpapir
Nikoline retter også skytset mod folk i sin egen lejr. I musikvideoen Tæsk til alle går det blandt andet ud over macho-rappere, der tror, at de er seje:

Teenage-ganster-rapper-taber epidemier
I gør mig fucking døv med jeres tomme blær
I sku' ha' tæsk af den Israelske kvindehær!
Klamme machosvin får høvl af mig og bliver kastreret!

”Og apropos damer har jeg kneppet mange flere, end I kan kapere
Og i modsætning til jer giver jeg dem orgasmer, til de ikke kan mere”

Til forskel fra mange andre på venstrefløjen er hun heller ikke bange for at give fingeren til islamister, som ikke respekterer menneskerettigheder.

”Ingen siger I behøver assimilere
Men homofobiske tilråb hører ikk’ til her!
Jeg bruger sharia som toiletpapir
Så rør mig ikk’ når jeg er i byen og kysser på piger
Skrid ud hvis I ikk’ fatter DK er sekulær
Og stop med at overreagere på satire!” 

Mens hun synger den sidste strofe i musikvideoen, vises Kurt Westergaards kontroversielle tegning af Muhammed med bombe i turbanen.

”Hun er meget passioneret omkring det, hun gør. Når hun vil ud med noget, skal hun nok komme det på en eller anden måde. Men hun er ikke optaget af modtagerne, det er visionen, der driver hende,” siger Olga Thor.

Når det er sagt, håber Nikoline, at hendes musik er med til at antænde en gnist i befolkningen.

”Det er påfaldende, at politikerne konsekvent forsøger at gøre min video til en opfordring til vold. Derved slipper de jo for at skulle forholde sig til indholdet: folkets vrede over alle deres fiaskoer,” siger Nikoline.

”Min video er en invitation til en reel debat, der kan genoprette tilliden til demokratiet. Om man er venstre- eller højreorienteret er der vel ingen, som har stemt på politikerne for, at de skulle smide milliarder af kroner væk? Hvorfor er alle disse sager kun afsluttet med påtaler? Hvorfor er der ingen politiker, som har sagt undskyld og givet afkald på sin ministerpension?”

Trailer: Tæsk til alle

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang er af redaktionen udvalgt som bobler på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Kulturminister Mette Bock har kaldt videoen ”chokerende og frastødende”.

Se Flertallet er dumme.

© Filmmagasinet Ekko